Prof. Mustafa Durmuş: AKP sermaye içi çatışmayı yönetemedi

Ekonomist Mustafa Durmuş, Türkiye'nin ekonomik ve politik gidişatını değerlendirdi. Durmuş, "TÜSİAD 'sen makroekonomik istikrarı sağlayamayacaksın artık' diyor" yorumunu yaptı.

Abone ol

DUVAR - Prof. Dr. Mustafa Durmuş, artık "neoliberalizm" kavramını kullanmayı doğru bulmadığını belirterek, "Ben nekro kapitalizm terimini kullanmaya başladım. Maalesef Türkiye de kendi özgünlükleriyle buna benzer bir çizgi içinde yürüyor" dedi.

Evrensel gazetesinden Serpil İlgün'ün sorularını yanıtlayan Durmuş, ekonomi politikalarına ilişkin değerlendirmesinde, "Siyasal iktidar burada siyasi ve sınıfsal tercihini netleştirmiş gözüküyor. Vergi politikalarını düzenlerken işçi sınıfına sırtını tamamen dönmüş durumda" dedi.

"Diyanet bütçesi, 18 milyar 620 milyondan 20 milyar 729 milyona çıkarılırken; İletişim Başkanlığı bütçesi de yüzde 60 arttırılarak 680 milyon 127 bin lira olması öngörülmüş. Koşullar ne olursa olsun bu kurumların bütçelerinin arttırılması bize ne söylüyor?" sorusuna Durmuş şu yanıtı verdi:

"Uzun zamandır Diyanet İşleri Başkanlığı Cumhurbaşkanlığının taleplerini yerine getirirken, müesses nizamın da önemli bir parçası haline geldi. Bütçesindeki büyüme bunun bir göstergesi. Diyanet’i sadece bir kaynak aktarma mekanizması değil, toplumun mevcut rejime hazırlanması konusunda, özellikle gençleri hazırlama konusunda bir ideolojik aygıt olarak düşünmek lazım. Dikkat ederseniz pek çok konuda ön almaya başladı. Bu da siyasal İslam’la neoliberal rejimin hemhal olduğunu gösteriyor. Çünkü bunun bir de vakıflar, cemaatler, tarikatlar ayağı var. Yani onlara verilen paradan daha çok, onların toplumu biçimlendirme konusunda yaptığı hizmet çok daha önemli olduğundan çok önemsiyorlar. O nedenle pek çok bakanlıktan daha çok önemlidir Diyanet. Aynı durum İletişim Başkanlığı için de geçerlidir.

Ben artık uzun zamandır neoliberalizm demiyorum içinde yaşadığımız döneme, bazıları postliberalizm diyor, ben nekro kapitalizm terimini kullanmaya başladım. Kapitalizmin ve devletin mafyatik, ırkçı, savaşçı, dincileştirilmiş, kadın düşmanı, farklı kimliklere düşman yapılarının ön plana çıktığı ve askeri savaş kompleksinin de çok belirgin biçimde rol almaya başladığı bir döneme girilmiş gözüküyor. Maalesef Türkiye de kendi özgünlükleriyle buna benzer bir çizgi içinde yürüyor."

'TÜSİAD SEN ARTIK YAPAMAYACAKSIN DEDİ'

Mustafa Durmuş, TÜSİAD başkan ve başkan yardımcısının isim vermeden de iktidara eleştiriler yöneltmesi hakkında ise şu yorumu yaptı:

"Şöyle bir şey var, şu ana kadar gelir bölüşümü konusunda TÜSİAD dışlandı mı, hayır. Yani işçi sınıfı ve kapitalistler arasındaki bölüşüm konusunda TÜSİAD payını aldı. Vergi uygulamalarından, vergi indirimlerine, kamu harcamalarından grev yasaklarına kadar hepsini aldı. Sadece iki noktada itirazı var. İktisadi olarak söylüyorum. Birincisi şu; egemen sınıf veya sermaye sınıfı dediğimiz sınıf bir bütün değil, bu sınıfın çeşitli fraksiyonları var. İzlenen politikalar bir bütün olarak son dönemlerde özellikle burjuvazinin tüm kesimini mutlu etmedi. Özellikle kur ve faiz politikaları. Ona karşılar.

Bir başka sorun, kapitalizm krizlere meyilli, bunu biliyoruz. Devletten beklenen de böyle dönemlerde makroekonomik istikrarı sağlamak ve ekonomiyi ayağa kaldırmak. Makroekonomik istikrarda ilk önce paranın değerinin korunması gerekiyor ki, sanayici buna göre yatırım yapsın. Bu yok, paranın değeri tepetaklak. Kısacası TÜSİAD artık şunu görmeye başladı; tamam, şu ana kadar sınıfsal olarak istediğimiz her şeyi neredeyse aldık, işçi sınıfının canına okudular, onlardan yana yasaları iğdiş ettiler ama ortaya çıkan kâr bölüşümünde belli sermaye grupları ve sektörler bize daha çok kayrıldı, biz daha az kazandık. AKP, sermaye içindeki çatışmayı yönetemedi ya da tercih yaptı. TÜSİAD bunu görüyor, 'sen makroekonomik istikrarı sağlayamayacaksın artık' diyor."

SÖYLEŞİNİN TAMAMI