Putin, Aliyev ve Prens Selman'dan yeni İran Cumhurbaşkanı'na seçim tebriği

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, ikinci turu dün yapılan seçimde İran Cumhurbaşkanı seçilen Mesud Pezeşkiyan'ı tebrik etti.

Abone ol

DUVAR - İran'da dün ikinci turu yapılan 14'üncü dönem cumhurbaşkanı seçimini kazanan Mesud Pezeşkiyan'a dünyadan tebrik mesajları gelmeye başladı. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Pezeşkiyan'ı seçimi kazanması dolayısıyla tebrik etti. Suudi Arabistan'ın resmi haber ajansı SPA da Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın İran'ın 9'uncu Cumhurbaşkanı seçilen Pezeşkiyan'ı tebrik ettiğini aktardı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de yayımladığı tebrik mesajında, İran'da cumhurbaşkanı seçimini ikinci turda yüzde 53,7 ile kazanan Pezeşkiyan'ı yürekten kutladığını belirtti.

PUTİN VE SELMAN'DAN TEBRİK MESAJLARI

Reuters'ın haberine göre, Kremlin'den Putin adına konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı olarak eylemlerinizin dost halklarımızın yararına, bölgesel güvenlik ve istikrarı basitleştirmenin çıkarına olacak şekilde tüm alanlarda yapıcı ikili işbirliğini daha da artırmaya katkıda bulunmasını umarım" ifadeleri kullanıldı. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman da "Ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki ilişkileri geliştirme ve derinleştirme yönündeki isteğimi teyit ederim" açıklamasında bulundu. 

İran ve Suudi Arabistan, Mart 2023'te Çin'in arabuluculuğunda bir anlaşma imzalayarak yıllar süren bölgesel gerilimin ardından diplomatik ilişkilerini yeniden başlatmıştı. 

ALİYEV: İLİŞKİLERE BÜYÜK ÖNEM VERİYORUZ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev da İran'da cumhurbaşkanı seçimini kazanan Mesud Pezeşkiyan'ı tebrik etti. Aliyev, yayımladığı tebrik mesajında, İran'da cumhurbaşkanı seçimini ikinci turda yüzde 53,7 ile kazanan Pezeşkiyan'ı yürekten kutladığını belirtti.

Azerbaycan ile İran arasında ortak dini ve kültürel köklere, dostluk ve kardeşlik gibi sağlam temeller üzerine kurulu ilişkilere büyük önem verdiklerini söyleyen Aliyev, "Geçtiğimiz on yıllar boyunca karşılıklı yarara dayalı işbirliğimizin başta ekonomi, ulaştırma, enerji ve insani alanlar olmak üzere tüm alanlarda dinamik şekilde gelişerek bugünkü seviyeye ulaşmasından ve yeni bir içerik kazanmasından memnuniyet duyuyoruz" dedi.

ALİYEV'DEN PEZEŞKİYAN'A DAVET: İŞBİRLİĞİ İMKANLARINI GÖRÜŞELİM

AA'nın aktardığına göre, Azerbaycan ile İran arasındaki ilişkilerin karşılıklı saygı ve iyi komşuluk esasına dayalı olarak varılan anlaşmaların, hayata geçirilen ortak projelerin iki ülkenin refahına, bir bütün olarak bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına ve güvenliğine hizmet ettiğini belirten Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, şunları kaydetti:

"Eminim ki ortak çabalarımızla Azerbaycan ile İran arasında halklarımızın ve ülkelerimizin çıkarları doğrultusunda geleneksel dostluk ilişkilerinin daha da güçlendirilmesini ve karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin genişletilmesini sağlayacağız."

Azerbaycan ile İran arasındaki işbirliğini geliştirme imkanlarını görüşmek amacıyla Pezeşkiyan'ı ülkesine davet eden Aliyev, "Sizlere en iyi dileklerimi iletiyor ve İran halkının refahı adına bundan sonraki faaliyetlerinizde başarılar diliyorum" ifadesine yer verdi.

PEZEŞKİYAN, İRAN'IN 9'UNCU CUMHURBAŞKANI

İran'da reformcu Tebriz Milletvekili ve eski sağlık bakanı Mesud Pezeşkiyan, 14'üncü dönem cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda oyların yüzde 53,7'sini alarak ülkenin 9'uncu Cumhurbaşkanı oldu. İran İçişleri Bakanlığı Seçim Merkezi Sözcüsü Muhsin İslami, bakanlık binasındaki seçim merkezinde düzenlediği basın toplantısında, dün yapılan cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunun oy sayım işlemlerinin tamamlandığını açıkladı.

Ülke genelinde yaklaşık 59 bin merkezde kurulan sandıklarda toplam 30 milyon 530 bin 157 oy kullanıldığını aktaran İslami, Pezeşkiyan'ın 16 milyon 384 bin 403 oy aldığını söyledi. Buna göre Pezeşkiyan'ın oy oranı yüzde 53,7 oldu. İslami, muhafazakar Said Celili'nin ise oyların 13 milyon 538 bin 179'unu aldığını belirtti. Celili'nin oy oranı yüzde 44,4'te kaldı. Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turuna katılım oranı ise yüzde 49,8 oldu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)