Putin-Biden görüşmesinde yemek servisi yapılmayacak: 'Ekmeği bölüşmek yok'

Saatler sonra gerçekleşmesi beklenen Biden ile Putin'in ilk yüz yüze görüşmesinde, yemek servisi yapılmayacağı belirtildi. Bir ABD'li yetkili, bu durumu "Ekmeği bölüşmek yok" sözleriyle değerlendirdi.

Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Biden'ın göreve başlamasından bu yana ilk kez bugün bir araya gelecek. Saat 13:00’da Cenevre’de (14:00 TSİ) gerçekleşmesi planlanan görüşmede yemek servisi yapılmayacak. Görüşmenin detayları hakkında basın mensuplarıyla konuşan bir ABD'li yetkili, bu durumu "Ekmeği bölüşmek yok" sözleriyle değerlendirdi.

ORTAK BASIN TOPLANTISI YAPILMAYACAK

İlk önce İsviçre Cumhurbaşkanı Guy Parmelin'le bir araya gelmesi beklenen Biden ile Putin'in, daha sonra Cenevre bulunan 18'inci yüzyıldan kalma Villa La Grange'da Çince, Fransızca, Farsça ve Türkçe eserlerin de bulunduğu bir kütüphanede görüşeceği kaydedildi. Güvenliğin sağlanması için yaklaşık 3 bin 500 polisin görevlendirildiği belirtildi. Görüşme sonrası iki liderin ayrı ayrı basın toplantısı düzenleyeceği aktarıldı.

Villa La Grange

'DÖNÜM NOKTASI YARATACAK GELİŞME BEKLENMİYOR'

İlk aşamada Putin, Biden ve dışişleri bakanları Sergey Lavrov ile Antony Blinken'ın hazır bulunacağı görüşmeye daha sonra çoğunlukla danışmanlardan oluşan heyetler de katılacak. "Bu görüşmede çok büyük dönüm noktası yaratacak bir gelişme olmasını beklemiyoruz" diyen ABD'li yetkili, Biden'ın bazı sorunlu alanların üzerinde çalışmak için yardımcılar ve danışmanlar atamayı hedeflediğini de söyledi. Putin'in dış politika danışmanı Yuri Ushakov da "Herhangi bir anlaşmaya varılır mı, emin değilim" açıklamasını yaptı. 

'SİBER SALDIRILAR VE NAVALNİ DE KONUŞULACAK'

Amerikan kamu kurumlarına ve şirketlere yönelik siber saldırıların da konuşulacağını söyleyen ABD'li yetkili, Biden'ın Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'nin tutuklanması konusunu da gündeme getireceğini aktardı. 

PESKOV: GÖRÜŞMELER KOLAY OLMAYACAK

Görüşmeye saatler kala gazetecilere verdiği demeçte Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Uzun zamandır ihmal edilmiş birçok sorun var. Ancak bugün herhangi bir atılım bekleyemeyiz. Rus-Amerikan ilişkilerinde durum çok zor" dedi. Görüşmelerin 'kolay olmayacağını' söyleyen Peskov, "İki liderin nihayet sorunlar hakkında konuşmaya başlaması bile bir başarı" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER/BBC Türkçe)