Putin: Çok kutuplu dünya düzeninin ana hatları şekilleniyor

Rusya Devlet Başkanı Putin, "Tek kutuplu dünya çağının geçmişte kaldığını yineliyorum. Dünyadaki durum dinamik olarak değişiyor ve çok kutuplu dünya düzeninin ana hatları şekilleniyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 10. Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı'nda yaptığı konuşmada "Tek kutuplu dünya çağının geçmişte kaldığını yineliyorum. Tarihi jeopolitik değişimler tamamen farklı bir yöne gidiyor" açıklaması yaptı.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Putin konuşmasında "Dünyadaki durum dinamik olarak değişiyor ve çok kutuplu dünya düzeninin ana hatları şekilleniyor. Giderek artan sayıda ülke ve halk, kendi farklı kimliklerine, geleneklerine ve değerlerine dayalı olarak özgür ve egemen bir kalkınma yolunu seçiyor. Bu nesnel süreçlere, kaosu kışkırtan, yeni çatışmaları körükleyen Batılı küreselci seçkinler karşı çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, NATO'nun Avrupa'daki güvenlik politikalarına tepki gösteren Putin, "Batı, Avrupa güvenlik sistemini kasten baltalıyor ve yeni askeri ittifakları bir araya getiriyor. NATO doğuya doğru ilerliyor ve askeri altyapısını kuruyor, füze savunma sistemlerini konuşlandırıyor ve saldırı yeteneklerini artırıyor. Bu, ikiyüzlü bir şekilde Avrupa'da güvenliği güçlendirme ihtiyacına bağlanıyor, ancak aslında tam tersi yaşanıyor. Hegemonyalarını sürdürmek için çatışmalara ihtiyaçları var" dedi. 

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırının "BM Şartı'na uygun olduğunu" da savunan Putin, "Ukrayna'da özel bir askeri harekat düzenleme kararı aldık ve bu karar Birleşmiş Milletler Şartı'na tamamen uygun bir karardır. Bu operasyonun amacının Rusya'nın ve vatandaşlarının güvenliğini sağlamak ve Donbass sakinlerini soykırımdan korumak olduğu açıkça belirtilmiştir" dedi.

'ABD'NİN TAYVAN ZİYARETİ PROVOKASYON'

Konuşmasında, ABD'yle Çin arasındaki Tayvan krizine de değinen Putin, "ABD yakın zamanda Asya-Pasifik'te alevleri körüklemek ve ortalığı karıştırmak için başka bir kasıtlı girişimde bulundu. Bu, kaos ekmek için tasarlanmış kasıtlı ABD stratejisinin bir parçasıdır, diğer ülkelere ve kendi uluslararası taahhütlerine saygısızlığın yüzsüz bir göstergesidir. Bunu baştan sona planlanmış bir provokasyon olarak görüyoruz" dedi.

'TEK KUTUPLU DÜNYA ÇAĞI GEÇMİŞTE KALDI'

Putin, konuşmasına şöyle devam etti:

"Dünyada tansiyonu düşürmenin, askeri-politik tehdit ve risklerin üstesinden gelmenin, ülkeler arasındaki güveni artırmanın ve sürdürülebilir kalkınmalarını sağlamanın ancak çağdaş çok kutuplu bir dünya sisteminin radikal bir şekilde güçlendirilmesiyle mümkün olduğu açıktır. Tek kutuplu dünya çağının geçmişte kaldığını yineliyorum."

"Tarihi jeopolitik değişimler tamamen farklı bir yöne gidiyor. Uluslararası hukuka ve daha adil ilişkilere dayanan çok kutuplu dünyanın, bölgesel çatışmalar ve kitle imha silahlarının yayılması, terörizm ve siber suçlar gibi ortak tehditlere karşı yeni fırsatlar yarattığını vurgulamak istiyorum. Tüm bu zorluklar küreseldir ve bu nedenle tüm devletlerin çabalarını ve potansiyellerini birleştirmeden bunların üstesinden gelmek imkansız olacaktır."

Rusya, müttefiklerinin korunmasının yanı sıra ulusal çıkarlarını da güvence altına alacak ve tüm halkların haklarının, kültürel ve medeniyet çeşitliliğinin güvence altına alındığı daha demokratik bir dünya inşa etmek için başka adımlar atacaktır. Uluslararası hukuka, onun temel norm ve ilkelerine saygıyı yeniden tesis etmemiz gerekiyor. BM Güvenlik Konseyi ve Genel Kurulu, başlangıçta amaçlandığı gibi, uluslararası gerilimleri azaltmak ve çatışmaları önlemek için etkili araçlar olarak hizmet etmenin yanı sıra ülkelerin ve halkların güvenlik ve refahının sağlanmasını kolaylaştırmalıdır." (DIŞ HABERLER)