Putin: Tek kutuplu dünya düzeni dönemi sona erdi

Rusya lideri Putin, 25. St. Petersburg Ekonomi Forumu toplantısında "Tek kutuplu dünya düzeni dönemi, her türlü araçla onu kurtarma çabalarına rağmen sona erdi" dedi.

Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 25. St. Petersburg Ekonomi Forumu toplantısında konuştu. Rusya'nın resmi haber ajansı TASS'a göre, Putin, "Tek kutuplu dünya düzeni sona erdi" dedi.

Sputnik'in haberine göre, Putin'in açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

- Batı'daki partnerlerimiz, kendi jeopolitik sanrıları nedeniyle uluslararası temelleri kasıtlı olarak yıktı.

- Küresel para birimlerine güven, hırslar ve demode olmuş jeopolitik sanrılar uğruna sarsıldı. İş itibarı, para birimlerine güven temelden zedelendi, bu bilinçli olarak yapıldı.

- Tek kutup dünya dogmalarına dayanan dünya sürdürülebilir değil.

- Tek kutuplu dünya düzeni dönemi, her türlü araçla onu kurtarma çabalarına rağmen sona erdi.

- Donbass'ı korumaya yönelik özel askeri harekatın tüm görevleri mutlaka yerine getirilecek. Askerlerimizin cesareti ve kahramanlığı, Rus ordusuna ve donanmasına güç ve özgüven aşılayan Rus toplumunun dayanışması, bunun teminatıdır.

'JEOPOLİTİK DENGELERDE TEKTONİK KAYMALAR VAR'

The Guardian'ın aktardığına göre, Putin Batılı ülkelerle ilgili "dünyanın geri kalanın arka bahçesi olduğunu düşündüğü" ve "yanlış devletleri tecrit etmeye çalıştığını" söyledi.

Dünyanın jeopolitik dengelerinde"tektonik kaymalar gördüğünü" söyleyen Putin, şunları ifade etti:

- ABD, Londra gibi Soğuk Savaş'ta zafer ilan etti ve daha sonra kendilerini Dünya gezegeninde yalnızca çıkarları olan tanrılar olarak düşünmeye başladı.

- Bu çalkantılı değişimler sırasında, sadece oturup bekleyebileceğinizi ve her şeyin eskisi gibi olacağını düşünmek bir hata olur.

- Görünüşe göre, bazı batılı ülkelerin yönetici seçkinleri, bariz olanı görmezden gelmeyi ve sürekli olarak geçmişin hayaletlerini oynamayı seçmek gibi yanılsamalar altında.

- Batının ve küresel siyasetin ve ekonominin egemenliğinin sabit olduğunu düşünüyorlar. Ancak hiçbir şey sonsuz değil.

'YAPTIRIMLAR İKİ UCU KESKİN BİR KILIÇ'

Putin, Batı ülkelerinin yaptırımlarını ise "iki ucu keskin bir kılıç" olarak nitelendirdi ve Avrupalı ​​liderlerin kendi ekonomilerine “ciddi bir darbe indirdiklerini” ifade etti.

Rusya lideri, konuyla ilgili şöyle konuştu: "Avrupa'da sosyal ve ekonomik sorunların ağırlaştığını görüyoruz. ABD'de mal, gıda ve elektriğin yanı sıra otomobil yakıtında artışlar ve fiyatlar görüyoruz. Avrupalıların yaşam standartları düşüyor ve işletmeleri rekabet gücünü kaybediyor."

Putin, bu durumun Avrupa genelinde uzun vadeli sonuçları olacağını söyleyerek, Avrupa ekonomisindeki sistematik ekonomik düşüşün “batı toplumlarındaki derin sorunları daha da kötüleştireceğini" söyledi. (DIŞ HABERLER)