Putin: Ukrayna'yla diplomatik olarak anlaşmaya varabileceğimizi umuyoruz

BM Genel Sekreteri Guterres'i ağırlayan Putin: İstanbul müzakereleri ciddi atılımdı. Ama Bucha'da provokasyonla karşı karşıya kaldık. Müzakereler çevrimiçi sürüyor. Olumlu sonuç çıkacağını umuyorum.

Abone ol

DUVAR- Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna işgalinin ardından ilk kez Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Kremlin'de görüştü.

Görüşme öncesinde konuşan Putin, BM’nin dayandığı ilkeleri güçlü şekilde desteklediklerini ve bunu gelecekte de yapmaya niyetli olduklarını savundu.

Bazılarının kurallara dayalı bir dünyadan bahsettiğini ancak kuralların birilerinin çıkarlarını sağlamak için yazılmadığını ifade eden Putin, BM tüzüğü ve BM’nin diğer belgelerinin temel belgeler olduğuna inandıklarını dile getirdi.

Ukrayna’daki sorunun 2014’te bu ülkede gerçekleşen "darbe” sonrasında ortaya çıktığını söyleyen Putin, Donbass’taki krizin detaylarını anlattı. Donbass’ta yaşayan insanların Kiev yönetimi tarafından yıllarca ablukaya alındığını ifade eden Rusya lideri, zamanla Kiev yönetiminin bu ablukayı itiraf ettiğini ve buradaki askeri baskının sürdüğünü söyledi.

Bu koşullar altında Kiev’deki yetkililerin, Minsk Anlaşması'na uyma niyetleri olmadığını en üst düzeyde dile getirdiğine dikkati çeken Putin, “Alenen bunu açıklamalarının ardından bu topraklarda yaşayan insanların soykırımını durdurmak, buradaki devletlerin bağımsızlıklarını tanımak zorunda kaldık” dedi ve özetle şunları söyledi: 

'DİPLOMATİK OLARAK ANLAŞMAYI UMUYORUZ'

- Donbass'taki yönetimler askeri saldırganlığa maruz kaldıkları için askeri yardım sağlama talebinde bulundu. Biz de BM sözleşmesinin 51. maddesinin 7. bölümü uyarınca, özel bir askeri operasyon başlatarak bunu yapmak zorunda kaldık. Devam eden askeri operasyona rağmen, diplomatik olarak anlaşmaya varabileceğimizi umduğumuzu bildirmek isterim. Müzakereler yapıyoruz, onları reddetmiyoruz.

'İSTANBUL MÜZAKERELERİ CİDDİ BİR ATILIMDI'

- İstanbul’da Ukrayna ile yapılan müzakerelerde oldukça ciddi bir atılım gerçekleştirildi. Ama ne yazık ki, anlaşmalara vardıktan sonra, müzakerelerin devamı için elverişli koşullar yaratma niyetimizi açıkça ortaya koymamızdan sonra, Bucha’da Rus ordusunun hiçbir alakası olmadığı bir provokasyonla karşı karşıya kaldık. Bu provokasyonu kimin hazırladığını, kimin yaptığını biliyoruz. 

- Bucha olayından sonra Ukraynalı müzakerecilerin çözüme ilişkin tutumları çarpıcı biçimde değişti. Her şeye rağmen müzakereler çevrimiçi devam ediyor. Yine de olumlu bir sonucun çıkacağını umuyorum. 

GUTERRES: UKRAYNA TOPRAKLARI İSTİLA EDİLDİ 

BM Genel Sekreteri Guterres ise Ukrayna’daki durumdan endişe duyduğunu, meydana gelen durumlarla ilgili Putin ile farklı görüşlere sahip olduğunu dile getirdi.

Rusya’nın, Ukrayna'da olup bitenlerle ve Avrupa'nın küresel güvenliğiyle ilgili birtakım suçlamalarını anladığını ifade eden Guterres, “Bizim bakış açımıza göre, bu memnuniyetsizlik BM Şartı tarafından önerilen çeşitli araçlara dayalı olarak çözülmelidir. Herhangi bir ülkenin toprak bütünlüğünün ihlalinin BM Şartı ile tamamen tutarsız olduğuna kesinlikle inanıyoruz. Şu anda olanlardan derin endişe duyuyoruz. Ukrayna topraklarının istila edildiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Minsk Anlaşması sürecine veya Normandiya formatına hiçbir zaman davet edilmediklerini, BM’nin hiçbir zaman bu formatların bir parçası olmadığını vurgulayan Guterres, “Müzakerelerin bir parçası değiliz ve bunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ifade etme fırsatım oldu. İki ülke arasındaki diyaloğu ve Türkiye'nin bu yaklaşımı geliştirmedeki iyi niyetini destekliyoruz. Ancak Ukrayna'daki insani durumla ilgili temel görevimiz bu durumu çözmek ve iyileştirmektir” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)