Putin ve Macron'dan Dağlık Karabağ için ortak çağrı

Minsk Grubu'nun eş başkanlarından Rusya ve Fransa, Dağlık Karabağ'da ateşkes çağrısı yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, krizle ilgili telefon görüşmesi yaptıktan sonra çatışmaların derhal durması çağrısında bulundu.

Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Azerbaycan ile Ermenistan arasında çatışmalara sahne olan Dağlık Karabağ'daki krizle ilgili telefonda görüştü. İki lider, tarafları çatışmaları derhal durdurmaya çağırdı. Putin ve Macron, krizin çözümü için oluşturulan Minsk Grubu çerçevesinde diplomatik çabalara destek vermeye hazır olduklarını da vurguladı.

Görüşmeyle ilgili Kremlin'den yapılan açıklamada, Macron ve Putin'in taraflardan "çatışmaların tamamen durdurulması, en kısa sürede gerginliğin giderilmesi ve azami ölçüde itidalli davranmalarını" istediği belirtildi.

 'YABANCI SAVAŞÇILAR KONUSUNDA ORTAK ENDİŞELERİ VAR'

Kremlin'den yapılan açıklamada 'krizi sadece siyasi ve diplomatik yöntemlerin çözebileceği' belirtilirken, Macron'un ofisinin açıklamasında 'iki liderin Minsk Grubu çerçevesinde bir ateşkes sağlanması için birlikte çalışma konusunda uzlaştığı' belirtildi. Macron'un ofisi, 'iki liderin, Dağlık Karabağ'a Türkiye tarafından gönderilen Suriyeli silahlı savaşçılar konusundaki endişeleri paylaştığını' da duyurdu. Kremlin açıklamasında bu iddialara dair bir atıf yer almadı. 

Ancak Rusya Dışişleri dün, "Suriye ve Libya dahil olmak üzere dışarıdan yasa dışı silahlı gruplara bağlı savaşçılar, doğrudan çatışmalara katılmak üzere Dağlık Karabağ'da konuşlandırılmaktadır. Bu durumdan derin endişe duymaktayız" açıklaması yapmıştı.

MİNSK GRUBU NEDİR?

Rusya, ABD ve Fransa, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Dağlık Karabağ sorununun çözümü için 1992'de kurduğu Minsk Grubu'nun eş başkanları. Üç ülkenin taraflar arasında bir barış anlaşması sağlanması için Minsk Grubu kapsamında yürüttüğü son girişim 2010 yılında başarısız olmuştu. Taraflar, son krizin patlak vermesinden bu yana henüz biraraya gelmiş değil. (DIŞ HABERLER, DW Türkçe)