Putin'den 'Kursk' açıklaması: Ukrayna'nın saldırısı büyük bir provokasyon

Rusya, Ukrayna güçlerinin sınıra yakın Kursk bölgesine saldırısında 24 kişinin yaralandığını iddia etti. Ukrayna'ya göre 'Rusya bölgedeki durum konusunda yalan söylüyor'.

Abone ol

DUVAR - Rusya Sağlık Bakanlığı, Ukrayna'nın düzenlediğini iddia ettiği saldırıda Kursk bölgesinde altısı çocuk olmak üzere 24 kişinin yaralandığını açıkladı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Ukrayna'yı bir gün önce bölgeye saldırı düzenlemekle suçlayan Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'in sınıra yakın bölgeye yönelik hava saldırılarını gece saatlerinde artırdığını ve Rusya'nın savunma sistemlerinin gece saatlerinde dört insansız hava aracını (İHA) imha ettiğini ileri sürdü. 

'UKRAYNA GÜÇLERİ, RUSYA'NIN 10 KİLOMETRE İÇİNE KADAR GİRDİ'

Moskova, dün yaptığı açıklamada da Ukrayna'nın Rusya topraklarına yönelik 'sınır ötesi saldırı' düzenlediğini savunmuş, yaklaşık 300 askerin Kursk bölgesinin yaklaşık 9,5 kilometre içinden geri püskürtüldüğünü iddia etmişti. Savunma Bakanlığı'nın açıklamasına göre, iki ülke arasındaki çatışmalar Rusya'nın sınırdan yaklaşık 10 kilometre içinde devam etti. Bakanlık, saldırıya 11 tank ve 20'yi aşkın zırhlı aracın katıldığını savundu. 

Ukrayna ve Rusya askerleri arasındaki çatışmaların Nikolayevo-Daryino ve Oleshnya sınır köylerinde gün boyunca devam ettiği ifade edilirken, Rusya, Ukrayna askerlerinin 'geri püskürtüldüğünü' ve 'kendi topraklarına çekildiğini' iddia etti. Öte yandan, Rus askeri blogger'ı Rybar, dün akşam Kursk'taki duruma ilişkin paylaşımında, bölgedeki durumun gergin göründüğünü ve 'Ukraynalı oluşumların ilerlemeyi başardığını' iddia etti.

PUTİN, SAVUNMA YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞECEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Kursk'ta yaşananlara ilişkin bugün bir açıklama yaptı. Ukrayna güçlerinin Kursk'a girmesini 'büyük bir provokasyon' olarak tarif eden Putin, konuyla ilgili olarak üst düzey savunma ve kolluk yetkilileriyle görüşeceğini açıkladı. Putin, Ukrayna güçlerinin 'ayrım gözetmeden sivillere saldırdığını' da ileri sürdü.

UKRAYNA: RUSYA SINIRI KONTROL ETMİYOR

Ukrayna'nın siyasi ve askeri liderlerinden konuya ilişkin resmi bir açıklama gelmezken, Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Konseyi Dezenformasyonla Mücadele Müdürü Andrii Kovalenko, "Rus askerleri, Kursk bölgesindeki durumun kontrol edilebilirliği konusunda yalan söylüyor. Rusya, sınırı kontrol etmiyor" açıklamasında bulundu.


(DIŞ HABERLER SERVİSİ)