Putin'e 'faşist' dedi, üç yıl ceza aldı

Kazakistan'da bir aktivist, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin'e hakaretten ceza aldı. Kazak Anayasası'nın yaygın biçimde eleştirilen hakaret maddesi, ilk kez bir başka ülkenin lideri için işletildi.

Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e Facebook üzerinden 'faşist' ve terörist diyen bir Kazakistan vatandaşı üç yıl hapis cezasına çarptırıldı. İşadamı ve aktivist olduğu belirtilen 46 yaşındaki Sanat Dosov, 'ulusal nefret yayma' suçundan hüküm giydi.

ÇOK SAYIDA MUHALİF İÇİN KULLANILAN YASA

Kazakistan anayasasının yaygın biçimde eleştirilen 174'üncü maddesi, 'toplumsal, ulusal, cinsel veya dini nefret' yaymayı veya 'ulusal onura ve vatandaşların dini hissiyatlarına hakaret etmeyi' suç sayıyor. 'Tehlikeli biçimde yüzeysel' ifadeler içerdiği gerekçesiyle insan hakları aktivistleri tarafından eleştirilen ve son aylarda birçok muhalifin hapse atılmasına yol açan yasa, ilk kez bir başka ülkenin lideri için işletiliyor.

'FAŞİST' VE 'TERÖRİST'

Dosov, sosyal medyada Putin hakkında bir dizi olumsuz yorum yapmaktan hüküm giydi. Kazak aktivistin Rusya Devlet Başkanı'nı komünist liderler Joseph Stalin ve Vladimir Lenin'le birarada gösteren bir fotoğraf paylaştığı, 'faşist' ve 'terörist' diye nitelediği Putin'in 'Rusya'yı yok ettiğini' yazdığı belirtildi. Altı çocuğu olan Dosov dava sürecinde suçsuz olduğunu savundu.

GAZETECİLER DE HEDEFTE

Kazakistan'ın önde gelen internet haber sitelerinden Radiotochka'nın yayıncısı Bigeldy Gabdullin kasım ayında dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmış, aynı sitenin editörü Bekzhan Idrisov da ülkeyi terk etmişti. Idrisov ülkeden gitmeden önce Facebook sayfasından, "İş arkadaşlarıma şunu söylemek istiyorum: Aniden ve son derece talihsiz bir zamanda ortadan kaybolduğumu biliyorum. Fakat bu işler doğru zaman yoktur. Ya Gabdullin'in yanında hapse atılacaktım, ya da ona karşı ifade verecektim" diye yazmıştı. (Dış Haberler)