Rabia Naz Komisyonu’na üç ‘şüpheli ölüm’ başvurusu

Giresun’da şüpheli şekilde ölen Rabia Naz Vatan başta olmak üzere benzer çocuk ölümlerini araştırmak için kurulan Meclis Komisyonu’na 4 çocuk için 3 başvuru yapıldığı ortaya çıktı. Lise öğrencisi Onur Özkan ve 5 yaşındaki Recep Tayyip Erdoğan Işıksoy’un ölümünün ‘şüpheli’ olduğunu ifade eden aileleri Meclis’in araştırma yapmasını istedi. Bir diğer başvuruysa Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği adına H.B.D. tarafından, cezaevlerinde ölen ve ailelerine “intihar ettikleri” söylenen Veli Ersoy ve Doğukan Çelenk için yapıldı.

Abone ol

ANKARA - Giresun’un Eynesil ilçesinde şüpheli şekilde yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan başta olmak üzere benzer çocuk ölümlerini araştırmak için kurulan Meclis Komisyonu’nun hazırladığı taslak rapor ortaya çıktı.

Rabia Naz’ın ölümünün düşüme sonucu gerçekleşme ihtimalinin kuvvetle muhtemel olduğu ifade edilen taslak raporda komisyona dilekçeyle üç ‘şüpheli çocuk ölümü’ başvurusu yapıldı. Komisyona, 16 yaşındaki lise öğrencisi Onur Özkan, 5 yaşındaki Recep Tayyip Erdoğan Işıksoy, cezaevlerinde ölen Veli Ersoy ve Doğukan Çelenk için yapılan başvurularla ‘şüpheli ölümlerin’ Meclis tarafından araştırılması talep edildi.

2016 YILINDA ÖLEN ONUR ÖZKAN İÇİN AİLESİ BAŞVURDU

TBMM Araştırma Komisyonu Başkanlığı’na yapılan başvurulardan ilki 2016 yılında yaşamını yitiren Onur Özkan için oldu. Başvuruyu yapan Z.L.Ö. ile U.Ö. oğullarının, 16 Nisan 2016 gecesi okul arkadaşı A.S.’nin evinde iki arkadaşıyla birlikte vakit geçirirken 1’inci kattan (yerden 5-6 metre yükseklikten) düştüğünü, kaldırıldığı hastanede 17 Nisan 2016 günü hayatını kaybettiğini ifade etti. Özkan’ın şüpheli ölümüne dair savcılık soruşturmasının 2016 yılından bu yana devam ettiği bilgisi de taslak raporda yer aldı. Çocuklarını kaybeden aile, sürecin TBMM tarafından da değerlendirilmesini talep etti.

HASTANEDE ÖLEN 5 YAŞINDAKİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN IŞIKSOY İÇİN AİLESİ BAŞVURDU

Komisyona bir diğer başvuru ise, 5 yaşındaki oğlu Recep Tayyip Erdoğan Işıksoy’un ‘şüpheli ölümünün’ aydınlatılması için M.I. tarafından yapıldı. Çocuğunu, 27 Mart 2017 tarihinde öksürüğünün ve ateşinin olması nedeniyle gece saat 03.00 sıralarında Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürdüğünü ifade eden M.I., yapılan tetkiklerde 5 yaşındaki çocuğun akciğerine yüzde 20 pnomotraks tanısı konduğunu, uygun müdahalenin yapılabilmesi için 3 saatlik açlık süresinin beklenmesine karar verildiğini fakat çocuğunun vefat ettiğini ifade etti.

“Gerekli tedavinin zamanında gerçekleştirilmemesi” nedeniyle M.I.’nın şikâyette bulunduğu, soruşturma aşamasında savcılıkça dosyanın İstanbul Adli Tıp Kurumu l’inci İhtisas Dairesi’ne gönderildiği, 1’inci İhtisas Dairesi’nin yapmış olduğu inceleme neticesinde tedaviyi üstlenmiş olan doktorların “kusurlarının olmadığı” sonucuna varıldığı bilgisi de komisyonun taslak raporunda yer aldı.

SANIKLAR BERAAT ETTİ

M.I. tarafından bu süreçte İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun raporuna itiraz edildiği, savcılık tarafından dosyanın İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesine gönderildiği ifade edilen taslak raporda, “Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesince yapılmış olan incelemede hastanın pnomotraks seviyesinin yüzde 15’in üzerinde olmasından dolayı beklenmeden derhal müdahale edilmesi gerektiği, 3 saat beklenmesine ilişkin doktor kararının uygun tıbbi yaklaşım olmadığı açıklanmıştır” denildi.

Savcılık tarafından düzenlenen iddianame sonunda İzmir 7’inci Asliye Ceza Mahkemesince yapılan yargılamayla sanıkların “şüpheden uzak şekilde bir ihmal ya da hatalarının olmadığı” kanaatine varılarak beraat kararı verildiği bilgisi de taslak raporda paylaşılarak, “Başvurucu M.I yerel mahkemenin beraat kararının eksik inceleme neticesinde verilmiş hukuka aykırı bir karar olduğunu düşündüğünden TBMM Araştırma Komisyonu'na başvurarak sürecin TBMM tarafından da değerlendirilmesini talep etmiştir” denildi.

CEZAEVLERİNDE ÖLEN ÇOCUKLAR İÇİN DE BAŞVURU

Rabia Naz Komisyonu’na bir diğer başvuru ise Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği adınaH.B.D. tarafından yapıldı. H.B.D. dilekçesinde, Veli Ersoy’un 30 Haziran 2019 tarihinde Eskişehir H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda, Doğukan Çelenk’in ise 7 Ekim 2019 tarihinde Maltepe Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda iken hayatını kaybettiğini belirtti. Vefat eden çocukların ailelerine aktarılan bilginin intihar vakası olduğunu belirten başvurucu H.B.D. sürecin TBMM tarafından da değerlendirilmesini talep etti.

DEĞERLENDİRME YER ALMADI

Hazırlanan taslak raporda dört çocuk için yapılan başvurulara dair herhangi bir değerlendirme ise yer almadı.