Rakamlar yalanladı: Dövizi yabancı yükseltmiyor

"Yabancıların 9 Aralık ile 13 Ocak arasındaki beş haftada gerçekleştirdikleri net satış yalnızca 7.9 milyon dolar oldu. Bu beş haftada dolar Türk Lirası karşısında tam yüzde 14.1 oranında değer kazandı. Bu yüzde 14'lük artış 8 milyon dolar çıktığı için mi oldu?"

Abone ol

DUVAR - Dolar ve euro yılbaşından bu yana TL karşısında yüzde 10'a yakın değer kazandı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve iktidar çevreleri sık sık "Yabancılar Türkiye'ye ekonomik savaş açtı... Döviz kuru üstünden spekülatif işlemler yapılıyor... Türkiye'ye karşı düşmanca bir tutum içinde olan çevreler var" söylemini dile getiriyor.

"Bu söylemler ne kadar doğru?" sorusuna yanıt arayan Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, "Bütün bunlar doğru olabilir ya da olabilirdi. Ama olmadığı resmi rakamlarla ortaya çıktı" diyor.

Bugünkü köşesinde "Döviz kurunu yabancıların yükseltmediği ortaya çıktı" başlıklı bir yazı kaleme alan Aktaş'ın analizleri özetle şöyle:

"Merkez Bankası verilerine göre, yabancı yatırımcılar 9 Aralık'tan 13 Ocak'a kadar olan beş hafta içinde 107.1 milyon dolarlık hisse senedi aldılar. Yabancılar aynı sürede devlet iç borçlanma senedinde ise 115 milyon dolarlık satış yaptılar. Buna göre, yabancıların 9 Aralık ile 13 Ocak arasındaki beş haftada gerçekleştirdikleri net satış yalnızca 7.9 milyon dolar oldu.

Şimdi düşünelim... Son dönemde döviz kurunda yaşanan artışta baş suçlu ilan ettiğimiz yabancıların Türkiye'den çıkardığı döviz işte bu kadar. Yalnızca 7.9 milyon dolar, yuvarlayalım 8 milyon dolar.

Ne yani, Türkiye ekonomisi bu 8 milyon dolarlık çıkış yüzünden mi kurdaki bu artışla baş etmekte zorlanıyor ve peş peşe önlem almak durumunda kalıyoruz...

9 Aralık'tan 13 Ocak'a kadar kurun nasıl artış gösterdiğini de hatırlayalım. Yine Merkez Bankası'nın ilan ettiği kurları kullanarak...

Fitch'in tweet'i doları yükseltti

8 MİLYON DOLAR YÜZÜNDEN Mİ?

Doların döviz alış kuru 9 Aralık'ta 3,3669 düzeyindeydi, 13 Ocak'taki gerçekleşme ise 3,8430 oldu. Yani bu beş haftada dolar Türk Lirası karşısında tam yüzde 14.1 oranında değer kazandı.

Bir kez daha soralım, bu yüzde 14'lük artış 8 milyon dolar çıktığı için mi oldu?

Yabancılar kasım ayında 2.6 milyar dolarlık satış gerçekleştirdiler. Bu satışta ortalama kur, (satış tutarıyla ağırlıklandırılarak hesaplandı) 3.27 oldu. Yani yabancılar 3.27'den aldıkları dövizi bugünlerde pekala 3.75-3.80 aralığında TL'ye çevirebilir ve yeniden Türk menkul kıymetlerine girebilirler.

Ama bunu yapmıyorlar. Bunun üstünde düşünmemiz gerekmez mi. Yabancı elindeki TL'yi 3.27'den dolara çevirmiş; örneğin 3 milyon 270 bin lira karşılığında 1 milyon doları cebine koymuş, şimdi o 1 milyon dolarıyla 3 milyon 750 bin lira alabilir. Ama almıyor, bundan kaçınıyor!

DIŞARIDAN BAKAN NE GÖRÜYOR?

Yatırım yapmayı düşündüğümüz bir ülke olarak Türkiye'ye dışarıdan baksak, ne görürüz...

Ulusal para neredeyse tüm ülke paralarından ayrışmış bir şekilde değer yitiriyor. Dalgalanma çok keskin. Bu dalgalanmaya bir türlü teşhis konulamıyor, siyasiler başka başka şeyler söylüyor, Merkez Bankası'na her gün müdahale ediliyor, artık gizli kapaklı da değil, açıkça yapılıyor bu.

Şimdi, Türkiye'ye bakan bir yabancı yatırımcı şunu düşünmüyor mu yani: "Bugün 3.75-3.80 dolayında olan dolar kurunun birkaç ay içinde yüzde 10-15 artmayacağının garantisi yok. Ayrıca, ben bugün yüzde 10 faizle kağıt alsam, belki bu kağıdın faizi yarın daha yukarı çıkacak, yani elimdeki menkul kıymetin fiyatı düşecek. Bu riske niye gireyim...