'Rakka'ya tek girmeyiz'

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu için gittiği ABD'de Reuters'a konuştu. Erdoğan, Türkiye'nin olası Rakka operasyonunda IŞİD'e karşı tek taraflı bir adım atmayacağını söyledi.

Abone ol

DUVAR - BM Genel Kurulu toplantıları için ABD'ye giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İngiliz haber ajansı Reuters'la kapsamlı bir söyleşi yaptı. Erdoğan, 'ABD'nin Fethullah Gülen gibi bir teröristi barındırmaması gerektiğini', 'Suriye'de geçiş sürecinin Beşar Esad'sız olması gerektiğini' ve 'Türkiye'nin Rakka'yı IŞİD'den kurtarmak için tek taraflı hareket etmeyeceğini' söyledi.

Söyleşiden satırbaşları şöyle:

'ABD GÜLEN'E İZİN VERMEMELİ'

Washington'ın Fethullah Gülen'i iade etmemek için 'hiçbir bahanesi bulunmadığını' belirten Erdoğan, "Eğer ABD bizim stratejik müttefikimiz ve NATO ortağımız ise o zaman Gülen gibi bir teröristin örgütün yönetmesine izin vermemeliler" dedi.

'OHAL'İ GEREKİRSE UZATIRIZ'

Erdoğan, OHAL'in 'gerekirse' uzatılabileceğini söyledi: "Üç aylığına, bir aylığına veya daha fazla uzatılabilir. Gülen'in adamları her yere sızmış. Darbecileri tespit edip tutuklamaya devam edeceğiz. OHAL'i uzatmak bu sürece yardımcı olacaktır."

'AB DÜRÜST DAVRANMALI'

AB'yi de Türkiye'ye verilen üyelik vaadini yerine getirmemekle suçlayan Erdoğan, "Türkiye AB üyeliği konusundaki sözlerini yerine getirdi. Bu iki şeritli bir yol ve AB'nin de vaatlerine yerine getirmesi gerekiyor. AB'nin dürüst olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

'RAKKA'DA ORTAK HAREKET EDECEĞİZ'

Erdoğan Suriye konusundaysa, IŞİD'le YPG'yi bir kez daha eş tutarak, "Ana tehdit kaynakları DAEŞ ve YPG" dedi. IŞİD'in Suriye'deki kalesi Rakka'ya yönelik olası operasyon hakkında da konuşan Erdoğan, Türkiye'nin bu konudaki Amerikan çabalarını desteklediğini ama tek taraflı hareket etmeyeceğini vurguladı.

Erdoğan, "Sabırlı davranıp bütün askerlerimizi Suriye'ye göndermedik, Cerablus ılımlı muhalefetle özgürleştirildi. Fakat Türkiye Rakka'yı özgürleştirmek için tek taraflı davranmayacaktır. Koalisyon güçlerinin atacağı adımlara katılacağız" dedi.

'ESAD'SIZ GEÇİŞ'

Erdoğan, Suriye'de siyasi geçiş süreci konusundaysa, Türkiye'nin eski pozisyonuna dönerek 'Esad'sız geçiş süreci' vurgusu yaptı. "Suriye'nin geleceği kendi halkı tarafından belirlenmeli. Bu katile niçin bazı devletler destek veriyor?" diyen Erdoğan, "Esad herhangi bir geçiş sürecinin parçası olamaz. Dünya, Esad'ı içermeyen bir çözüm bulmalı. Suriye'nin toprak bütünlüğüne diğer ülkeler tarafından saygı gösterilmeli" ifadelerini kullandı.