Raporlar karıştı: Kadın hastaya prostat, erkek hastaya rahim teşhisi

Bursa’da BURTOM Sağlık Grubu tarafından kamu hastanelerinde sağlanan BT ve MR hizmetlerinde raporlama hataları olduğu ortaya çıktı. Kadın hastaya prostat teşhisi, erkek hastaya rahim raporu verildi.

Abone ol

BURSA- Bursa’daki kamu hastanelerinde taşeron şirket tarafından yapılan Bilgisayarlı Tomografi ve MR tetkiklerinde telafisi mümkün olmayan hatalar tespit edildi. 20 yılı aşkın süredir bölgedeki pek çok kamu hastanesine MR ve Bilgisayarlı Tomografi çekim hizmeti sunan BURTOM Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Erol Kılıç, hatalara dair yaptığı açıklamada, "Raporlama işlemini bizim şirketimiz yapmıyor, taşeron firmalarla çalışıyoruz" dedi.

Nöbetçi Gazete’den Lale Akasoy'un yazısına göre, şikayetlerle hastaneye başvuran bir kadın hastaya MR çekimi sonrası düzenlenen raporda "prostat hacminden" bahsedildi. Başka bir vakada ise N. isimli bir erkek hastaya "rahim teşhisi" konuldu. 

6 yaşındaki erkek çocukta alt batın tomografisinde firma doktoru hiçbir sorun bulamazken, hastane hekimi böbrek, dalak ve karaciğerde hasar tespit etti. 15 yaşındaki kız çocuğunun çekilen ayak MR'ında firma doktoru bir sorun olmadığını raporlamasına rağmen hastane uzmanı, ayakta ödem tespit ederek olgunun histopatolojik incelemesini önerdi.

'YANLIŞ RAPORLAR NEDENİYLE HASTALAR ÖZELE YÖNLENDİRİLİYOR'

Akasoy, yazısında hekimlerin kalitesiz çekim ve yanıltıcı sonuçlardan şikayetçi olduklarını belirterek, görüştüğü hekimlerin “Çekilen BT ve MR tetkikleri hiçbir işe yaramıyor. Gelen yorumlar çok kötü...Matbu emar raporu gönderiliyor... Yani hazır rapor üzerinden yenisine kes yapıştır yapılıyor. Ciddi hatalar var. Hastaların sağlığı tehlikede...” dediklerini aktardı. İddiaya göre, birçok hasta raporların yanlış çıkmasından dolayı dışarıdaki özel merkezlere tetkikin yeniden çekilmesi için gönderiliyor.

BURSA TABİP ODASI ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

Konu hakkında çalışma yürüten Bursa Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Muhsin Güllü, konuyla ilgili “BURTOM Sağlık Grubu sorumluluğu üzerinden atamaz. Sağlık Müdürlüğü bir şey yapmalı” açıklamasında bulundu.

Rapor okumalarında büyük hataların olduğunu ve artık bu olayın halk sağlığı sorunu haline geldiğini belirten Dr. Güllü, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

“Kamu hastanelerimizde görev yapan birçok radyoloji uzmanı arkadaşlarımızın yanlış gönderilen raporlardan dolayı yoğun şikâyeti var. Tutanaklar tutarak hastane yönetimine her seferinde bildirmelerine rağmen değişen bir şeyin olmadığını söylüyorlar. Raporlarda var olan kitle için yok deniliyor. 7- 8 santimlik kitleleri bir hekimin atlaması mümkün değil. Kim okuyup yorumluyor bilmiyoruz. Kopyala yapıştır yapılıyor herhalde. Bir hekime 200’e yakın rapor okutulursa sonuç bu olur. Bir raporun okunması, yorumlanması en az 20 dakika sürer. Bu şekilde onlarca rapor var elimizde. BURTOM anlaşmalı firma. Alt taşeron üst taşeron. Kendi okumuş, başkasına okutmuş fark etmiyor. Sözleşme BURTOM ile yapılmış.”

(HABER MERKEZİ)