Regl eyleminde gözaltı olurken Soylu: Gösterilere müdahale düştü

Ankara'da regl ürünlerini protesto ettikleri için kadınlar gözaltına alırken Bakan Soylu, dünyada toplumsal olaylara müdahale edildiğini Türkiye'de ise müzakere edildiğini anlattı.

Abone ol

DUVAR - İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Antalya'nın Kemer ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Güvenlik Daire Başkanlığı Değerlendirme Toplantısı"nda yaptığı konuşmada Türkiye'de polisin toplumsal olaylara müdahalesinin düştüğünü anlattı. Soylu'nun konuştuğu saatlerde Ankara'da kadınlar regl ürünlerinin ücretsiz olmasını istedikleri için gözaltına alındı.

Türkiye'de pek çok ilde valiliker tarafından ilan edilen gösteri yasalarına değinmeyen Soylu, "Bağımsız bir araştırma kurumunun verilerine göre dünyada son dört yılda gerçekleşen ve katılımcı sayısı 200 bin kişi ile 2 milyon kişi arasında olan en büyük 20 protesto gösterisinin 10'u, ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinde gerçekleşti. Türkiye'de durum ne? 2015-2021 arasında Türkiye'de toplumsal olaylara ve gösterilere müdahale yüzde 3,2'den yüzde 0,6'ya düştü. Elbette ki bu gelişim, kendiliğinden olan bir şey değil" dedi.

Toplumsal olaylara sert müdahale değil, mümkün olabildiğince müzakereci bir yaklaşımı benimsediklerini aktaran Soylu, Türkiye'de kanun dışı gösteriler dahil olmak üzere bu tip olayların yüzde 60'ının, olay çıkmadan sadece müzakere yaparak sonlandırıldığını ileri sürdü.

Dünyada yükselen bir güvenlikçi anlayış olmasına, Türkiye'nin bu güvenlik problemlerine en yakın temas eden ülkelerden biri olmasına rağmen, özgürlük alanını kısıtlayan bir anlayış ortaya koymadıklarını vurgulayan Soylu, "Güvenliği, özgürlük alanının korunması çerçevesinden ele aldık ve burada hiçbir istismara, zafiyete müsaade etmedik. Bunun başarı olup olmadığından şüpheye düşen varsa, Avrupa'da yaşanan terör saldırılarından sonra yaşananlara lütfen bir baksın. Oradaki toplumsal olaylara müdahalenin orantısına, orantısızlığına bir baksın. Eleştirmek, söz söylemek, çamur atmak, kara çalmak kolaydır. Türk polisi dünyada parmakla gösterilmektedir." değerlendirmesinde bulundu. (AA-HABER MERKEZİ)