Rekabet Kurulu 5 otomobil şirketinden sözlü savunma aldı
Rekabet Kurulu bugün Alman VW, BMW, Daimler-Benz, Audi ve Porsche'ye yönelik soruşturma kapsamında bugün sözlü savunma aldı. Özel hastaneler de 15 Şubat'ta savunma yapacak.
DUVAR - Rekabet Kurumu'nun 2020'de Alman otomobil şirketleri Audi, BMW, Mercedes'in üreticisi Daimler-Benz, Porsche ve Volkswagen'e (VW) yönelik başlattığı soruşturma kapsamında bugün itibariyle sözlü savunma aşamasına geçildi. Sözlü savunma toplantısı, Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle başkanlığındaki soruşturma heyeti ve tarafların avukatlarının katılımıyla yapıldı.
SUÇLAMA NE?
Rekabet Kurumu, Daimler, BMW ve Audi ile Porsche'nin de ait olduğu Volkswagen'e yönelik soruşturmanın tüketicinin lehine olan rekabetin korunmasına ilişkin 4054 Numaralı Kanunun 4'ncü maddesi uyarınca yürütüldüğünü açıkladı. Söz konusu madde, rekabeti engelleyici, kısıtlayıcı veya bozucu girişimleri kapsıyor ve şirketlerin bu amaçla arasında sözlü veya yazılı bir işbirliği yapmış olması, bunun kanıtlanmaması halinde bile piyasada koordineli hareket etmeleri durumunda onların büyüteç altına almasına imkan veriyor. Söz konusu 4'ncü madde ayrıca, tüketicinin yararına olan rekabetin ihlalinin genellikle gizli işbirlikleriyle yapıldığı gerçekliğini de vurgulayarak kanıtlanmasının zor olduğunu hatırlatıyor ve dolayısıyla da birebir kanıtlanmasa bile böylesi bir koordineli teşebbüsün pratikte görülmesinin yeterli olacağını ifade ediyor.
SAĞLANAN İPUÇLARI
Rekabet Kurumu'na göre beş Alman otomobil devi hakkında yapılan ön inceleme bir soruşturma açılmasına temel teşkil edecek yeterli ipuçlarını sağladı. Buna göre, radar hız kontrol sisteminin çalışabileceği maksimum hız sınırının ve araçların tavanlarının en fazla hangi hızda açılıp kapanabileceğinin belirlenmesi, çevreyle ilgili işbirliği kapsamında benzin partikül filtrelerinin kullanımının önlenmesi ve piyasaya sürümünün geciktirilmesi, SCR teknolojisi (sertifikasyon ve maliyet unsurları da dahil SCR yazılımı ve dozlama stratejisi) bakımından rekabete hassas bilgilerin paylaşılması ve emisyon oranının düşürülmesine hizmet eden AdBlue deposunun boyutunun belirlenmesi konusunda beş şirketin aralarında rekabeti ihlal eden ilişki kurup kurmadığı inceleniyor.
ŞİRKETLER NE DİYOR?
DW Türkçe, haklarında soruşturma yürütülen BMW, Daimler ve Audi ile Porsche'nin de ait olduğu VW'ye soruşturmada yöneltilen suçlamaları sorudu. VW, yürütülen soruşturmalarla ilgili prensip olarak açıklama yapmadıklarını belirtirken, Daimler ve BMW, Rekabet Kurumu'nun yürüttüğü soruşturmanın, 2021 yazında Avrupa Birliği Komisyonu'nun sonuçlandırdığı ve 875 milyon euro ceza ile sonuçlanan kartelleşme soruşturmasının Türkiye piyasası için izdüşümü niteliği taşıdığını belirttiler.
ÖZEL HASTANELER DE SAVUNMA VERECEK
Öte yandan Rekabet Kurulu tarafından bazı özel hastaneler hakkında yürütülen soruşturmada sözlü savunma toplantısı 15 Şubat'ta yapılacak.
Rekabet Kurumunun internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, bazı özel sağlık kuruluşlarıyla teşebbüs birliklerinin ilgili mevzuatı ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik yürütülen soruşturmada sözlü savunma aşamasına gelindi.
Özel hastanelerin, serbest hekimlerden talep ettikleri ameliyathane hizmet ücretlerini birlikte belirlemek ve yapılan centilmenlik anlaşmasıyla hastaneler arasında personel transferini engellemek gibi davranışlarla, ilgili mevzuatı ihlal ettikleri iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında sözlü savunma toplantısı, 15 Şubat'ta yapılacak.
LİMAN SORUŞTURMASI
Antalya Limanı'nı işletmekte olan Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri AŞ'nin kentte faaliyet gösteren konteyner hat acenteleriyle birlikte hareket ederek liman sahası dışında lojistik hizmet sunan acenteleri dışlamaya yönelik eylemlerde bulunduğu iddiasıyla başlatılan soruşturmada da sözlü savunma aşamasına gelindi.
Bu kapsamda, Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri AŞ, Medlog Lojistik Gemicilik Turizm AŞ ve MSC Gemi Acenteliği AŞ'ye ilişkin soruşturmanın sözlü savunma toplantısı 22 Şubat'ta gerçekleştirilecek. (EKONOMİ SERVİSİ/AA)