Rektör İbiş 11 soruşturmadan aklanmış!

Ankara Üniversitesinin Rektörü Erkan İbiş, 11 ayrı suçlamanın yer aldığı soruşturmadan 6 günde aklandı. Jet hızıyla işlem gören soruşturma neticesinde savcılık iddiaların 3’ü hakkında takipsizlik kararı verirken, 7’sini de “yetkisizlik” gerekçesiyle YÖK’e gönderdi.

Abone ol

DUVAR - İhraçlarla gündeme gelen Ankara Üniversitesinin Rektörü Erkan İbiş hakkında “yargıyı etkilemek, hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma, hileli iflas“ suçlamasıyla açılan soruşturmanın sadece 6 günde jet hızıyla sonuçlandığı ortaya çıktı. 11 ayrı suçlamanın yer aldığı ihbarda, İbiş’in aile fertlerinin ortak olduğu Flavius şirketinin kazanç elde edebilmesi için üniversiteye sözleşme imzalatıldığı iddia ediliyor.

İhraç listelerine kişisel sürtüşmeler yaşadığı akademisyenleri eklemekle eleştirilen Ankara Üniversitesi (AÜ) Rektörü Erkan İbiş hakkında, içinde skandal iddiaların yer aldığı bir soruşturma dosyası ortaya çıktı. Evrensel'den Tamer Arda Erşin'in haberine göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosuna  23 Haziran 2016 tarihinde Rektör İbiş hakkında 11 ayrı suçlamayla ihbarda bulunuldu. İhbarı değerlendiren savcılık, “Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’na muhalefet, hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma, hileli iflas, yargı görevini yapanı etkileme” suçlarından soruşturma başlattı. Sadece 6 günlük soruşturma yürüten savcılık 26 Haziran 2016 tarihinde ihbarda yer alan 11 suç duyurusundan 7’sini “görevsizlik” gerekçesiyle YÖK’e gönderirken, İbiş hakkındaki 3 suçlamaya da “Somut delil yok” diyerek takipsizlik verdi. YÖK ise aradan 9 ay geçmesine rağmen kendisine gelen dosyalar hakkında işlem yapmadı.

‘İBİŞ, AİLE ŞİRKETİNE KAZANÇ SAĞLADI’ İDDİASI

Suç duyurusunda Rektör İbiş’in eşi Nebahat İbiş ve aile fertlerinin yer aldığı Flavius Cilt Estetiği ve Sağlık şirketiyle ilgili  iddialara yer veriliyor. İddiaya göre Rektör İbiş, aile fertlerinin ortak olduğu Flavius şirketi Ocak 2013’te Saudi German Hospital Group isimli şirketle iş birliği sözleşmesi imzaladı. Temmuz 2013 tarihinde ise Rektör İbiş’in imzasıyla Saudi German Hospital Group şirketiyle üniversite arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Dosyadaki yer alan suçlamaya göre Rektör İbiş’in bu anlaşmalar yoluyla Flavius şirketinin kazanç elde etmesini sağlayarak, görevini kötüye kullandığı ifade ediliyor. Savcılık, İbiş hakkındaki bu suçlamayı “görevsizlik” gerekçesiyle Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına yolladı.

Rektör İbiş “hileli iflas” ve “3628 sayılı Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanunu’na muhalefet” ile de suçlandı. Suçlamalara göre Rektör İbiş, iflas aşamasında olan Çağ Sağlık Grubu İnş, Tur. Taş. San. Tic. A Ş’ye ait gayrimenkulleri eşi Nebahat İbiş üzerine devretti, bu yolla da hileli iflas suçunu işledi. Diğer bir suçlama ise Rektör İbiş’in  Çağ Sağlık Grubu şirketinin kurcusu olduğu Kızılcahamam ilçesinde bulunan Akasya Termal Tesislerinin E blokunda bulunan 43 adet taşınmazı, şirket iflas erteleme talebinde bulunmadan 2 gün önce eşi Nebahat İbiş üzerine aldırdığı, bu yolla da mal bildiriminde bulunmayarak 3628 sayılı Kanun’a muhalefet ettiği yönünde.

İFLAS, MÜLK DEĞİŞİMİNE' TAKİPSİZLİK

Söz konusu suçlamalarla ilgili savunma yapan Rektör İbiş,  Çağ Sağlık Grubuna 10 Haziran 2003 tarihinde 1/1000 payı devir alarak ortak olduğunu, 26 Ocak 2009 tarihinde hissesini devrederek ortaklıktan ayrıldığını, eşi Nebahat İbiş’in 27 Mayıs 2011 tarihine kadar şirketin değişik sürelerde şirketin denetim kurulu görevinde bulunduğunu, sonrasında ise eşinin şirkette görev almadığını söyledi. İbiş, Çağ Sağlık Grubunun maddi yönden batık olması nedeniyle Ankara 6. Asliye Ticaret Mahkemesinde 27 Ocak 2014 tarihinde iflas ertelemesi talebiyle dava açıldığını, 27 Ocak 2016 tarihinde ise talebin reddedilerek, şirketin iflasına karar verildiğini, söz konusu davanın açıldığı tarihte kendisinin ve eşinin şirketle ilgisinin bulunmadığını savundu. Diğer suçlamayla ilgili de savunma yapan İbiş, 29 Temmuz 2013 tarihinde Fethiye ilçesi Ovacık köyünde bulunan eşi Nebahat İbiş adına kayıtlı 2 dubleks daireyi Çağ Sağlık Grubu şirketine 280 liraya sattığını, şirketin bu alacağa karşılık 65 adet devre mülkü eşi Nebahat İbiş’e verdiğini, bu devre mülklerle ilgili mal bildirimini 1 Ocak 2015 tarihinde yaptığını ifade etti.

Savcılık ise bu savunmadan sadece 6 gün sonra İbiş ile şirket arasında hukuki ilişki bulunmadığına kanaat getirerek  “hileli iflas” ve “3628 sayılı Kanun’a muhalefet” suçlamalarından açılan soruşturmaya takipsizlik verdi!

Haberin tamamını buradan okuyabilirsiniz