RES protestosu: Yaylaköy Yaylaköylülerindir

Karaburunlular, Yaylaköy'ün etrafındaki tepeleri saran ve evlerin çok yakınına kadar gelen rüzgar enerji santrallerine (RES) karşı yıllardır mücadele ediyor. 67 yıldır heyelan tehlikesi yaşamamış Yaylaköy, 14 Ocak 2019 tarihli Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile de "Afete Maruz Bölge’" ilan edildi.

Abone ol

İZMİR- Karaburunlular yaşam alanlarındaki Yaylaköy’e rüzgâr enerjisi santrali (RES) yapılması ve afet bölgesi ilan edilmesini gerçekleştirdikleri bir basın açıklamasıyla protesto etti.

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde yapılan açıklamaya Ege-Çep, Ekoloji Birliği ve Karaburun’daki sivil toplum örgütlerinin yanı sıra CHP İzmir milletvekilleri Tacettin Bayır ve Kani Beko’da destek verdi.

Basın açıklamasının ardından İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ile bir görüşme gerçekleştiren CHP İzmir milletvekilleri Tacettin Bayır, Kani Beko, Ege-Çep ve jeoloji Mühendisleri Odası temsilcileri ile Karaburun Kent Konseyi üyeleri Yaylaköy’de yaşanan sorunları dile getirerek destek istediler.

Karaburun Kent Konseyi ve yurttaşlar adına açıklama yapan Karaburun Kent Konseyi Başkanı Goncagül Karaağaç, ‘’Karaburun Yaylaköy’de bağıra bağıra gelen talanın boyutları hiçbir kural tanımayan yağmacı tavra evrildi. Tırlar, vinçler, beton mikserleri, kamyonlar, kepçeler makilik alanlarda cirit atıyor. Santral noktalarına onlarca konteyner taşınıyor. Bozdağ’da tırlar için açılan yollar inşaat ve kepçe sesleriyle inliyor. Balıklıova tepelerinde türbin temelleri izinsiz atılıyor’’ dedi.

.

YAYLAKÖY’DE YANGINDAN MAL KAÇIRILIYOR

Yaylaköy için yapılan suç duyurularının işleme bile alınmadığını aktaran Karaağaç, ‘Yaylaköy’de onca mahkeme kararı işletilmiyor, Yaylaköy’de yangından mal kaçırılıyor. Danıştay'ın kararıyla birlikte LODOS Elektrik Üretim A.Ş’nin hukuken geçerli ve yürürlükte olan bir üretim lisansı kalmamasına rağmen, firmanın geçerli bir üretim lisansı olmadığı sürece ÇED başvurusunda bulunması ve bu başvuruya ilişkin olarak T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ÇED sürecini başlatması, ÇED hakkında olumlu ya da olumsuz bir karar verebilmesi hukuken mümkün olmamasına rağmen yapılmaya çalışılan nedir?’’ diye sordu.

CANINIZI VERİN DE DAĞLARINIZI VERMEYİN

‘’Yaylaköy’de görülen; Yavuz hırsızın ev sahibini goşturmasıdır. Kırkım şenlikleri, yörük gelenekleri, türküleri, şiirleri, masalları, ağılları, çanları ve çeşmeleri ile bir kültür yok ediliyor, Karaburun'dan kara keçiler kaçırılmak isteniyor’’ diyen Karaağaç son olarak şunları söyledi:

“Canınızı verin de dağlarınızı vermeyin”, “Dağlarımıza zulüm ediliyor” diyen çobanların seslerine kulak verin. Dağlara yapılan bu zulmün karşılığı gün gelir mutlaka görülür. Dağlar, ektiğinizi biçtirmeden de bırakmaz, unutmayın!.. Yaylaköylüler asırlık kadim kültürleriyle bu yarımadada yaşamaya dün ve bugün olduğu gibi yarın da devam edecekler. “20 yıl sonra Yaylaköy diye bir şey kalmayacak” diyerek projeksiyon yapan Lodos Elektrik Üretim A.Ş’ye; “20 yıl sonra Yaylaköy’de olacağız, Yaylaköy Yaylaköylülerindir” diyoruz, ÖÇKA sürecini denetleme yetkisini üzerine alan T.C Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, ÖÇKA ilanının gerekliliklerini yerine getirmeye bir kez daha davet ediyor ve Yaylaköy’de LODOS Elektrik Üretim A.Ş’nin Cumhurbaşkanlığı kararına aykırı ve suç teşkil eden eylemlerini acilen durdurmasını talep ediyoruz. Böylesi, doğaya, insana hoyrat bir uygulamayla “yenilebilir-temiz enerji” adı altında bu nadir doğanın, yaban hayatının, tarım, mera ve turizm alanlarımızın kısacası Karaburun’da yaşamın yok edilmesine rıza göstermeyeceğiz’’ (DUVAR)