Reuters: Aramco saldırısını Husiler düzenlemedi

Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Aramco'nun iki tesisine düzenlenen saldırıyla ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Reuters ajansının bağımsız bir BM raporuna dayandırdığı habere göre, saldırıyı Husiler düzenlemedi. Riyad ve Washington'ın İran'a yönelik suçlamalarını güçlendiren haberin, İran-ABD geriliminin tırmandığı bir dönemde sızdırılması dikkat çekti.

Abone ol

DUVAR - Suudi Arabistan'da devlet petrol şirketi Aramco'ya ait iki tesise 14 Eylül 2019 günü yapılan saldırıları, Yemen'deki İran destekli Husilerin düzenlemediği öne sürüldü. Saldırıların Yemen yönünden gelmediği ve Husiler için fazla gelişmiş silahlarla düzenlendiği iddia edildi. Reuters ajansı haberi, gizli bir Birleşmiş Milletler raporuna dayandırdı.

ABD ve Suudi Arabistan'ın saldırıları Husilerin değil de İran'ın düzenlediği suçlamasını güçlendiren haberin, İran'la ABD arasındaki gerilimin General Kasım Süleymani suikastı sonrası yıllardır görülmedik bir seviyeye tırmanması sırasında yayımlanması dikkat çekti.

'SALDIRILARIN YÖNÜ VE KULLANILAN SİLAHLAR HUSİLERİ İŞARET ETMİYOR'

Suudi Arabistan'ın en büyük petrol işletme tesisi Abqaiq ile ülkenin ikinci büyük petrol sahası Khurais'e düzenlenen saldırılar, hızla Husiler tarafından üstlenilmişti. ABD ve Suudi Arabistan bunu reddederek İran'ı suçlamıştı. Reuters'a göre, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Yemen yaptırımları komitesinin bağımsız uzmanlara hazırlattığı raporda da, "Aksi yöndeki iddialarına rağmen, saldırıları Husi güçleri düzenlemedi" deniliyor.

Habere göre raporda, saldırıda kullanılan insansız hava araçları ile füzelerin Yemen'in Husi kontrolündeki bölgesinden Suudi Arabistan'a ulaşmaya yetecek bir menzile sahip olmadığı belirtiliyor. Ayrıca iki tesise de Yemen topraklarının bulunduğu güneyden değil kuzey, kuzeybatı ve kuzeydoğu yönünden saldırı düzenlendiği tezi yer alıyor. Araştırmacılar, silahların Yemen'de üretilmiş olamayacak kadar gelişmiş olduğunu da savunuyor.

NE OLMUŞTU?

Aramco'nun iki tesisine eylül ayında düzenlenen saldırı, dünya petrol tedarikinin en az yüzde 5 oranında azalmasına sebep olarak petrol fiyatlarının yükselmesine yol açmıştı. Suudi Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr de, İran'ı suçladıkları bu dönemde, ülkesinin nasıl bir yanıt vereceğini belirlemeden önce BM soruşturmalarının sonucunu bekleyeceklerini söylemişti. Reuters ajansıysa kasım ayında, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in, sivillere ve Amerikalılara zarar verilmemesi koşuluyla saldırılara onay verdiğini öne sürmüştü. İran, bu haberdeki iddiaları kesin bir dille yalanlamıştı.

BM GENEL SEKRETERİ 'DOĞRULAYAMIYORUZ' DEMİŞTİ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Güvenlik Konseyi'ne sunduğu 10 Aralık tarihli bir başka raporda, İran üzerindeki silah ambargosu ve diğer kısıtlamalar nedeniyle BM'nin 'saldırılarda kullanılan füze ve insansız hava araçlarının İran kaynaklı olduğunu bağımsız olarak doğrulayamadığını' vurgulamıştı.  (DIŞ HABERLER)