Reuters inceledi: Türkiye'nin 'tıp diplomasisi' işe yarar mı?

Reuters ajansı, Türkiye'nin korona virüsü salgınında 61 ülkeye yardım göndererek bir 'tıp diplomasisi' yürüttüğünü yazdı. Haberde Ankara'nın, Washington ve Brüksel'le sorunları bu yolla yumuşatmaya çalıştığı savunulurken, İngiliz Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Fadi Hakura, "Eğer Türkiye Washington'a yaranmak istiyorsa, S-400'lere son vermek zorunda" dedi.

Abone ol

DUVAR - İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye'nin korona virüsü salgınında 61 ülkeye tıbbi yardım göndererek bir 'tıbbi diplomasi yürüttüğü' yorumunu yaptı. Haberde Ankara'nın, ABD ve AB ile yaşadığı gerilimleri hafifletmeye çalıştığı, Afrika ve Ortadoğu'da da nüfuzunu genişletmeyi amaçladığı belirtildi.

'FIRSAT OLMASINI UMUYOR'

'Türkiye hasar gören ilişkilerini onarmak için tıp diplomasisine yöneliyor' başlıklı haberde, "Rus yapımı hava savunma sistemleri, insan hakları ve Batı'nın İran yaptırımlarına ilişkin anlaşmazlıklar nedeniyle Avrupa ve ABD'deki NATO müttefikleriyle ilişkilerine gölge düşen Türkiye, virüs krizinin son dönemdeki gerilimleri hafifletecek bir fırsat olmasını umuyor" denildi. Reuters, "Ülke içinde dünyanın en büyük salgınlarından biriyle mücadele etmesine rağmen - ki ölü sayısı 3 bin 700'ü geçti- Türkiye, aralarında ABD İspanya, İtalya, Fransa ve İngiltere'nin de bulunduğu ülkelere yardım gönderdi" ifadelerini kullandı.

Haberde S-400'ler nedeniyle Türkiye'nin potansiyel Amerikan yaptırımlarıyla karşı karşıya olduğu hatırlatıldı; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tıbbi malzeme yardımıyla birlikte ABD Başkanı Donald Trump'a bir mektup gönderdiğine ve mektupta "Umuyorum ki, önümüzdeki dönemde, Kongre ve ABD basını da, salgın sırasında sergilediğimiz bu dayanışmanın da etkisiyle, ilişkilerimizin stratejik önemini daha iyi kavrayacak ve ortak sorunlarımızla ortak mücadelemizin gerektirdiği anlayış içinde hareket edecektir" ifadelerinin yer aldığına dikkat çekildi.

Reuters, Erdoğan'ın 9 Mayıs Avrupa Günü'yle ilgili mektubunda da, insan hakları, Suriyeli sığınmacılar ve Kıbrıs nedeniyle gerilim yaşadığı Brüksel'e "Bu kez ortak düşmanımız sınır tanımayan bir virüs. AB artık aynı gemide olduğumuzu anlamalı" sözleriyle seslendiği belirtildi.

Haberde Türkiye'nin Libya, Irak, İran, Filistin Yönetimi, Rusya, Balkanlar, Çin ve İsrail'in yanı sıra 15 Afrika ülkesine de yardım gönderdiğine dikkat çekildi.

FADİ HAKURA: S-400 PROGRAMINA SON VERİLMELİ

Reuters, Türkiye'nin bu adımlarının bazı sorunlu ilişkilerinde yumuşama sağladığı yorumu yapsa da, ajansa konuşan uzmanlar 'somut adımlar atılmadan kalıcı sonuçların sağlanmayacağı'nı söyledi. İngiliz Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House'dan Fadi Hakura, "Türkiye'nin S-400'leri konuşlandırmasının Washington'da yarattığı sonuçlar, ne kadar çok iyi niyet veya ne kadar çok tıp diplomasisi gösterilirse gösterilsin, değişmeyecektir. Eğer Türkiye Washington'a yaranmak istiyorsa, S-400'lere son vermek zorunda" dedi.

'SORUNLAR SİMGESEL ADIMLARLA ÇÖZÜLEMEYECEK KADAR CİDDİ'

Washington'daki Ortadoğu Enstitüsü Türkiye Çalışmaları Merkezi'nin kurucu direktörü Gönül Tol da Türkiye'nin Batılı müttefikleriyle sorunlarının bir gecede çözülemeyeceği yorumunu yaptı. Tol, "Bazı ülkeler Türk yardımını memnuniyetle karşılamış olsa da, Ankara'nın komşuları ve Batılı müttefikleriyle olan sorunları birkaç simgesel adımla çözülemeyecek kadar ciddi" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)