Reuters, Suudi boykotuna karşı 'gelişen' karaborsayı yazdı: 'Made in Turkey' etiketlerini kaldırdılar

Türkiye'de bazı ihracatçıların, Riyad'ın boykotunu delmek için Umman ve Lübnan limanlarını kullandığı, 'Made in Turkey' etiketini kaldırıp ürünleri Çin veya Avrupa malı gibi gösterdiği iddia edildi.

Abone ol

DUVAR - Reuters ajansı, Cemal Kaşıkçı cinayetinden sonra ilişkilerin gerilmesi nedeniyle Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye uyguladığı gayrıresmi boykot nedeniyle büyük bir karaborsa piyasasının geliştiğini yazdı. Ajans, bazı Türk ihracatçıların mallarını Umman ve Lübnan üzerinden Suudi Arabistan'a yollamaya devam ettiğini, 'Made in Turkey' etiketlerinin kaldırıldığını ve karaborsanın giderek genişlediğini öne sürdü.

UMMAN VE LÜBNAN'A GİDEN TÜRK MALLARI KATLANDI

Habere göre, bazı Türk ihracatçılar gıda, giysi ve diğer malları başka rotalar üzerinden Suudi Arabistan'a göndermeye devam ediyor. Haberde, resmi ticaret verilerine göre bu yılın ilk iki ayında Türkiye'nin Suudi Arabistan'a ihracatının yüzde 9 oranında azalarak 38 milyon dolara düştüğü ve elektronik, mücevher, otomotiv parçaları gibi ürünlerde ihracatın yüzde 90'dan fazla azaldığı belirtiliyor. Ancak bu dönemde Umman ve Lübnan'a gönderilen Türk malı tekstil, kimyasal ve mücevheratın sıradışı biçimde yüzde 200 ila 400 arasında yükseldiğine dikkat çekiliyor.

'SAHTE BELGELER HAZIRLANIYOR'

Suudi Arabistan'a inşaat malzemeleri satan bir ihracatçı, ajansa isim vermeden yaptığı açıklamada "Tüccarların Türk mallarını başka limanlara götürüp, harç ödemesi sırasında sanki Çin ve Avrupa'dan geliyormuş gibi görünecekleri şekilde sahte belgeler hazırladığı bir karaborsa doğuyor" dedi. Bir diğer ticaret şirketi yetkilisi de, "Ana müşteri olarak Suudi Arabistan'a dayalı satış yapan bazı firmalar, satışı sürdürebilmek için üretim hatlarının rotalarını değiştirdi" dedi. 

TOBB Türkiye Hazır Giyim Sanayi Meclis Başkanı Şeref Fayat ise ajansa yaptığı açıklamada, bazı üreticilerin kumaşlarını Bulgaristan ve Sırbistan üzerinden göndermeyi düşündüğünü ancak bunun ekstra maliyet yaratacağını söyledi.

'SUUDİ İŞ İNSANLARI DA MİLYARLARCA RİYAL ZARAR ETTİ'

Ajansın görüştüğü bazı tüccarlar ise yakın zamanda büyük Türk şirketlerinin ticaretin yeniden açılması için Suudi Arabistan2da görüşmeler gerçekleştirdiğini ama net bir sonuç alınamadığını söyledi. Bir diplomat ise gayrı resmi boykot nedeniyle gümrükte malların birikmesi sonucu Suudi iş insanlarının da milyarlarca riyal kayba uğradığını belirtti. Diplomat, iş insanlarının Suudi yetkililere şikâyette bulunduğunu ve sonuç olarak özellikle de alternatifi olmayan Türk mallarını bir şekilde ülkeye soktuklarını söyledi.

Reuters'ın haberinde Suudi Arabistan yönetiminin boykotu hiçbir zaman resmi olarak kabul etmediği ancak Suudi iş insanlarının çağrısıyla fiilen devreye girdiği belirtildi. Geçtiğimiz günlerde Ankara'nın, bu gayrı resmi boykotu Dünya Ticaret Örgütü'nün gündemine taşıyacağı iddia edilmişti. (DIŞ HABERLER)