Reuters: Türkiye, deprem sonrası su kıtlığıyla karşı karşıya

Diyarbakır'da depremzedelere açılan stadyumda kalan 21 yaşındaki Emin, "Depremlerden bu yana yıkanmadık" dedi. 42 yaşındaki Kırıcı ise henüz kıyafetlerini değiştiremediğini dile getirdi.

Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli depremlerin onuncu gününde arama-kurtarma çalışmaları devam ederken, uzmanlar sağlıkla ilgili risklere karşı uyarıyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ülke Ofisi Temsilcisi Batyr Berdyklychev, depremin ardından salgın hastalık uyarısında bulunmuş, su kıtlığının bulaşıcı hastalık salgınları riskini artırdığını söylemişti.

'DEPREMLERDEN BU YANA YIKANAMADIK'

İngiltere merkezli Reuters ajansı, "Deprem sonrası su kıtlığıyla karşı karşıya olan Türkiye'de yeni tehdit hastalık" başlığı ile yayınladığı haberde depremzedelerin deneyimlerine yer verdi. Reuters'a konuşan 21 yaşındaki Muhammed Emin, "Depremlerden bu yana yıkanmadık" dedi. Diyarbakır'da depremzedelere açılan bir stadyumda kalan Emin, stadyumdaki tuvaletlerin talebi karşılamaya yetmediğini söyledi.

42 yaşındaki Arif Kırıcı ise annesiyle birlikte stadyumda kaldığını aktarırken, sarsıntılardan bu yana kıyafetlerini değiştiremediğini dile getirdi.

DSÖ, 'HASTALIKLARDA ARTIŞ OLABİLİR' DEMİŞTİ

Depremler nedeniyle en yüksek alarm düzeyi olan 3. seviye acil durum ilan eden DSÖ, 'salgın hastalık' uyarısında bulunmuştu. DSÖ Türkiye Ülke Ofisi Temsilcisi Batyr Berdyklychev, "Hastanelerin ve sağlık tesislerinin yeniden inşası öncelikli konu. Temiz su temininde yaşanan sorunlar, hastalık riskini ve aşıyla önlenebilir hastalıkları artırabilir” demişti.

Berdyklychev, depremlere ilişkin şu açıklamalarda bulunmuştu: “Ameliyat sonrası bakım, rehabilitasyon ve psiko-sosyal destek, diğer bir öncelik. DSÖ olarak, olası bulaşıcı hastalıklarda teşhis ve salgın kontrolünde Sağlık Bakanlığı’nı desteklemeye odaklanacağız. Devam eden artçı sarsıntılar, binalardaki ve yollardaki hasar, kurtarma çalışmalarını engelleyebilir. Salgın riski açısından temiz suya ulaşmada olası kesintiler, hastalık riskini artırabilir ve insanlar çadır ve konteynerlerde yaşadığından solunum yolu hastalıkları riskini yükseltebilir. Rutin sağlık hizmetlerinin bir süreliğine de olsa kesintiye uğraması durumunda aşıyla önlenebilen bazı hastalıklarda artış olabilir." (DIŞ HABERLER)