Reytingde 'ebru' sürprizi

TRT'nin programı 'Tefekkür Teknesi' reytinglerde üst sıralarda yer aldı. Program ebru sanatını anlatıyor.

Abone ol

DUVAR - ‘Tefekkür Teknesi’ programı 2014 yılından beri TRT’de yayınlanıyor. Program, total izleyicide 5’inci, AB’de ise 6’ncı oldu. Ebru sanatını anlatan programın yapımcısı Esra Bayhan, "Felsefenin anlaşılması için, ebrunun son halini göstermenin yeterli olmayacağını düşünerek, tüm yapım sürecini içeren bir proje tasarladık. Özel ışıklarla ve yüksek kalitede görüntü kaydeden kameralarla çekimlerimizi gerçekleştirdik. Biri sabit tepede, diğer ikisi ise ebru ustasına ve tekne detaylarına odaklanan üç kamera kullandık. Her bir damlanın suya düşmesini, en ufak bir fırça darbesinin suya yansımasını, yüksek kalitede çektik" dedi.

Milliyet'ten Sina Koloğlu'na konuşan Bayhan, "Ebru, en sade anlatımla suyun üzerine resim çizmektir. Kitre ve öd eklenerek hazırlanan su üzerine, boya damlatılır ve bu damlalara şekil verilerek yapılır. Hem boyanın, hem de yüzeyin sıvı olması dolayısıyla ebru, ortamdaki bütün titreşimlerden etkilenir. Hatta sanatın ustalarına göre, suya düşen boya damlasından güzel ve düzgün bir şekil çıkması için, ruhun arınmış ve düşüncelerin pozitif olması şarttır. Ustalar ebru yaparken, güzeli yaratanı düşünmeye ve tefekkür etmeye gayret eder... Bu nedenle ebru teknesine, ‘Tefekkür Teknesi’ de denir” dedi.

"Bu felsefenin anlaşılması için, ebrunun son halini göstermenin yeterli olmayacağını düşünerek, tüm yapım sürecini içeren bir proje tasarladık" vurgusunda bulunan Bayhan sözlerini "Özel ışıklarla ve yüksek kalitede görüntü kaydeden kameralarla çekimlerimizi gerçekleştirdik. Biri sabit tepede, diğer ikisi ise ebru ustasına ve tekne detaylarına odaklanan üç kamera kullandık. Her bir damlanın suya düşmesini, en ufak bir fırça darbesinin suya yansımasını, yüksek kalitede çektik" diyerek bitirdi.