Rıdvan Uz, İliç faciasından önceki e-postayı paylaştı: Yığma operasyonları durdurulmalı

İYİ Parti milletvekili Rıdvan Uz, İliç'teki maden faciasından önce joeradar görevlisinin şirket yönetimini uyardığını fakat e-postanın gizlendiğini söyledi.

Abone ol

DUVAR - Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde, 13 Şubat günü meydana gelen ve 9 işçinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili yeni bir belge ortaya çıktı.

İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, TBMM İliç Maden Kazasını Araştırma Komisyonu'nda faciadan 1 saat önce joeradar görevlisinin tehlike olduğuna dair e-posta gönderdiğini söyledi. 

Uz, "Şirketin tüm yetkililerine gitmiş bu mail ama bunu saklıyorlar, gizliyorlar. 'Sahada konuştuğumuz üzere yığın liçi güney batı kademe 32 ve kademe 25 arasında, özellikle son 2 kademede aşırı ve ani malzeme yüklenmesi nedeni ile bir ivme gözlenmiştir. An itibari ile radar ölçümleri ile alanda 90 mm lik bir yer değiştirme tespit edilmiştir. Hareketin ivme hızını azaltabilmek adına, yığma operasyonlarının durdurulması ve birincil olarak çekme çatlaklarının kapatılması ve çimento ile düzeltilmesi gerekir' diye rapor verilmesine rağmen şirket bunu bizden gizliyor. Durdurun diyor işleri ama bir durdurma yok. Net olarak kaza geliyor diyor. Ama bu arkadaşımız tutuklu ve mail ortada yok" dedi.

Rıdvan Uz daha sonra sosyal medya hesabından e-postanın ekran görüntüsünü paylaştı.

'LİÇ ALANINDA ÇED'İN ALTINDA YÜKLEME VAR'

Rıdvan Uz'un paylaşımı sonrası Anagold'dan yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada Kıdemli Jeoteknik Mühendisinin liç alanında sorumluluğu bulunduğu hatırlatılarak "... çatlakların yorumlanması, yukarıda açıklandığı üzere bu konuda uzmanlaşmış ve elinde kullanabileceği çok sayıda izleme aracı olan birime aittir. Bu birimin başındaki Kıdemli Jeoteknik Mühendisi tarafından, olay günü tamamen hatalı bir yönlendirme yapıldığı görülmektedir. Kıdemli Jeoteknik Mühendisinin çatlakların çimento ile kapatılması talimatı, ilgili alana iş makinesi ve ekiplerin girmesini gerektirir. Olay sırasında yığın liç alanında bulunan 3 çalışanımız bu talimat geldikten sonra saha kontrolleri yapan çalışanlarımızdır. Ayrıca Kıdemli Jeoteknik Mühendisi aynı bölgede çalışanların beklediği konteynır önünden 2 defa geçerek saha incelemeleri yapmıştır. Oksit Operasyon Departmanı tarafından yolun kesildiği ve konteynırın bulunduğu alanda araçtan inerek başka bir araçla görüştüğüne yönelik araç kamera kayıtları vardır. Görüldüğü üzere kendisinin, görev ve yetkisi altında olmasına rağmen, yol kapamaya ve konteynırın boşaltılmasına dair bir talimatı bulunmamaktadır.

Açıklananlara ek olarak Kıdemli Jeoteknik Mühendisi, ilgili e-postasında belirttiği şekilde yığın liç alanında fazla yükleme söz konusu değildir. Tam tersine dizaynın ve ÇED’in altında bir yükleme söz konusudur" denildi. 

(HABER MERKEZİ)