Rıdvan Yanar: Başkalarının çocukları boğulmasın diye uğraşıyorum

İstanbul'daki Alibeyköy Barajı'nda son üç ayda 7 kişi boğularak hayatını kaybetti. 23 Haziran'da iki çocuğu barajda boğulan acılı baba Rıdvan Yanar, ölümlerin ardından alınan güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu söylüyor. HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu da ölümleri Meclis gündemine taşıdı.

Abone ol

ANKARA - İstanbul'da 23 Haziran tarihinde Nurullah Yanar ile kardeşi Şefik Yanar ve Mustafa Altan serinlemek için girdikleri Alibeyköy Barajı'nda boğularak hayatlarını kaybettiler. Ailelerin eylem yaparak güvenlik önlemlerinin arttırılmasını talep ettiği barajda son üç ayda 7 kişi yaşamını yitirdi.

Yanar kardeşlerin babası Rıdvan Yanar, çocuklarının hayatını kaybetmesinin ardından ölümlerin önüne geçebilmek için sesini duyurmaya çalışıyor. Alınan güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu belirten Yanar, "Başkalarının çocukları boğulmasın diye uğraşıyorum" diyor.

'İKİ ÇOCUĞUMU KAYBETTİKTEN SONRA EŞİM İNTİHAR ETMEYE KALKTI'

Son üç ayda 7 kişinin hayatını kaybettiği Alibeyköy Barajı etrafında yetkililer tarafından çeşitli güvenlik önlemleri alındı. Baraja ulaşım imkanı olan yerlere çit ve dikenli teller gerildi. Güvenlik önlemlerinin daha da arttırılmasını ve ölümlerin önüne geçilmesini isteyen Rıdvan Yanar, çocukların geçemeyeceği daha yüksek güvenlik önlemlerinin alınmasını talep ediyor.

İki çocuğunu kaybetmesinin ardından sürecin çok zor geçtiğini ifade eden Yanar, “Ben başkalarının çocukları boğulmasın diye uğraşıyorum. İki çocuğumu kaybettikten sonra eşim o bölgede intihar etmeye kalktı. İnsanlar sudan çıkarmışlar. O kadar ağır psikolojik travma yaşadık ki. Psikologlardan hâlâ destek alıyoruz. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Çocukların oynadığı bölgenin kalın çitlerle çevrilmesi gerekiyor. Benim canım yandı başkalarının canı yanmasın istiyorum. Alınan güvenlik önlemleri var ama yetersiz" diye konuştu.

Alibeyköy Barajı etrafındaki ölümler HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından Meclis gündemine taşındı.

'SİZİN İHMALİNİZ VAR, ÇOCUKLARINIZA SAHİP ÇIKMADINIZ!'

Yanar kardeşlerin ölümünün ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yetkililerinin kendilerini suçlar nitelikte konuştuklarını ifade eden Rıdvan Yanar, "Bakanlık yetkileri geldi, sizin ihmaliniz var çocuklarınıza sahip çıkmadınız dediler. Tamam kabul ediyorum. Benim ihmalim var ama ben de işçi bir insanım. 7/24 çocuğumu evde tutmazdım. Ben çocuğumun ölmesini ister miydim? Barajın kenarında top sahası vardı orada oynuyorlardı çocuklar. Top sahadan çıksa baraja kaçar" dedi.

GERGERLİOĞLU: HÜKÜMETİNİZİN ALMIŞ OLDUĞU ÖNLEMLER NELERDİR?

HDP Kocaeli Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu da barajlar, sulama kanaları, süs havuzları ve nehirlerde yaşanan boğulma olaylarını soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Gergerlioğlu, "Yaz aylarında artan boğulma sebepli ölümlerin önüne geçilmesi için hükümetinizin almış olduğu önlemler nelerdir" diye sordu. Gergerlioğlu'nun yanıtlanmasını istediği sorular şunlar:

  • Son 10 yıl içerisinde baraj gölleri, sulama kanalları ve nehirlerde kaç kişi boğularak hayatını kaybetmiştir?
  • Alibeyköy barajında son 10 yıl içerisinde kaç yurttaş hayatını kaybetmiştir? Bu ölümlerle ilgili açılan soruşturmalar hangi aşamadadır?
  • Son 10 yılda baraj gölleri, sulama kanalları ve nehirlerde hayatını kaybeden yurttaşların yaşa, cinsiyete ve illere göre dağılmış sayısı kaçtır?
  • Boğulma vakaları sonrasında yeterince önlem alınmadığı için hakkında soruşturma açılan devlet görevlilerinin sayısı kaçtır? (DUVAR)