Rıza Akpolat soruşturması: Araç satışı 'rüşvet' sayıldı

Rıza Akpolat, araç satışında 'rüşvet aldığı' ve Aziz İhsan Aktaş’ın firmalarının belediyeden 'ihale aldığı' iddiasıyla tutuklandı. Akpolat’ın, serbest kalması halinde kaçacağı öne sürüldü.

Abone ol

DUVAR - Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ile adliyeye sevk edilen 40 kişiden 23’ü tutuklanırken, 17 şüpheli hakkında adli kontrol kararı verildi. Soruşturmayı yürüten Savcı Aykut Çelik, Akpolat’ı 'rüşvet almak' ve 'suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak' iddiasıyla tutuklamaya sevk etti.

İfade işlemlerinin tamamlanmasının ardından nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edilen Akpolat’ın, firmasının üzerine kayıtlı ve kendisine ait olan iki otomobilin değerinin çok üzerinde bir fiyata Aziz İhsan Aktaş’ın şirketlerine sattığı, böylelikle rüşvet aldığı iddia edildi. Savcılık sorgusunda söz konusu araç satışlarının Akpolat’a sorulduğu, kasko değerinden 2 milyon fazla bedelle satışların yapıldığı ifade edildi. Akpolat ise sorulara "Şirkette yetkili kişi müdürümdür. Aracı kim sattı bilmiyorum. Müdürüme araçları satmasını söyledim. Sonraki süreci takip etmedim" diye yanıt verdi. Savcılık ise araç satışlarında elde edilen kârın 'rüşvet parası olduğu hususunda somut delillere dayalı kuvvetli suç şüphesi olduğunu' savundu.

SATTIĞI ARABALARDAN ELDE ETTİĞİ KÂR 'RÜŞVET' SAYILDI

Gazete Duvar'ın ulaştığı savcılığın tutuklamaya sevk yazısında, Aziz İhsan Aktaş’ın firmalarının en yoğun şekilde Beşiktaş Belediyesi’nde faaliyet gösterdiği öne sürüldü. Öte yandan Aktaş’ın firmalarının AK Partili belediyelerden, TBMM’den ve Yargıtay gibi kurumlardan da çok sayıda ihale aldığı ortaya çıkmıştı.

Sevk yazısında, Rıza Akpolat ile Aziz İhsan Aktaş’ın birbirlerini tanıma ihtimallerinin olmadığının belirtilmesi ise dikkati çekti. Savcılık otomobil satışı ve Aziz İhsan Aktaş’ın Beşiktaş Belediyesi’nden ihale almasını gerekçe göstererek Akpolat’ın tutuklanmasını talep etti.

Tutuklamaya sevk yazısında, dosyanın kapsamlı olduğu, dijital materyallerinin incelenmemiş olması ve MASAK raporunun hazırlanma sürecinin büyük olması tutuklama sebepleri arasında gösterildi. Ayrıca Akpolat, serbest kalması halinde 'kaçıp saklanma', 'delilleri karartma' durumunun olduğu öne sürülerek tutuklamaya sevk edildi.

SORUŞTURMA NASIL BAŞLAMIŞTI?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Beşiktaş ve Esenyurt Belediyeleri'ne yönelik 'suç örgütü üyeliği', 'ihaleye fesat karıştırma' ve 'mal bildirimiyle ilgili yasanın ihlali' suçlamalarıyla geniş çaplı bir soruşturma başlatmıştı.

Balıkesir'in Edremit ilçesinde gözaltına alınan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan 39 kişi, Bayrampaşa Devlet Hastanesi'ndeki sağlık kontrolünün ardından sabah 09.00 sıralarında İstanbul Adliyesi'ne getirilmişti.

Başsavcı Vekili Can Tuncay ve 9 savcı ifade işlemleri için görevlendirilirken, şüpheliler aşama aşama savcılığa götürülmüştü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmaya göre, Aziz İhsan Aktaş liderliğindeki bir suç örgütü, belediye başkanlarına ve üst düzey yöneticilerine rüşvet vererek ihale süreçlerini manipüle ediyordu. 

Akpolat’a savcılıkta, Aziz İhsan Aktaş’ı kişisel olarak tanımadığını söylemişti. Akpolat, "Kendisi belediyemize taşeronluk yapması senediyle ismen biliyorum. Aziz İhsan Aktaş’a ait diğer şirketleri bilmiyorum" demişti.

Akpolat, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan ihbarda rüşvet karşılığında ihaleleri bu şahsın firmalarına verdiğiniz ihalelerin Aktaş’a ait firmaların kazanacağı şekilde ilana çıktığı belirtilmiştir. Bu koyda söyleyecekleriniz nelerdir" sorusuna ise şu yanıtı vermişti:

"Benim süreçten bilgim yoktur. İhale süreçlerini takip eden arkadaşlara yetki devri yaptım. Süreç onların bilgisi dahilinde yürütülür. Sözleşmeleri de ilgili arkadaşlar imzalar."

Savcılık Akpolat'a "Cumhuriyet Başsavcılığımıza yapılan ihbarda Beşiktaş Belediyesi’nde yapılan usulsüzlüklerden bahsedilmiş, vurada alınan ihalelerde usulsüzlükler yapıldığı belirtilmiştir. Bu hususta söylecekleriniz nelerdir" sorusunu yöneltmişti.

Akpolat soruya, "Belediyenin yapmış olduğu ihalelerle usulsüzlük olduğunuz düşünmüyorum. Aziz İhsan Aktaş’la bağlantım bulunmamaktadır" diye yanıt vermişti. Akpolat ifadesinde, ihale süreçlerinde bir dahli olmadığını belirtmişti.

AZİZ İHSAN AKTAŞ KİMDİR?

Peki Aziz İhsan Aktaş kimdi, hangi şirketlerle hangi kurumlara hizmet vermişti?
Gözaltı kararlarına neden olan iddiaların merkezinde iki şirket bulunuyor: Bilginay ve İçkale.

Suçlamaya konu şirketlerden Bilginay, 2007 yılında Antalya’da kuruldu. Şirket, 2014’ten itibaren Diyarbakırlı iş insanı Aziz İhsan Aktaş ile aynı soyadlı, Ramazan Aktaş ve Özkan Aktaş yönetimine girdi.

2015 yılında merkezini Ankara’ya taşıyan Bilginay’ın yönetiminde de Aktaş soyadlı kişiler yöneticilik yapmaya başladı. Şirket son olarak Haziran 2024’te 750 milyon liralık sermaye artırımında bulunmuştu.

İHALE ALDIĞI KURUMLAR

Bilginay, birçok devlet kurumundan dev ihaleler alan bir şirket. Bakım-onarım, araç kiralama, lojistik ve personel temini alanlarında faaliyet gösteren Bilginay’ın çalıştığı kurumlar da dikkat çekici. Bilginay’ın hizmet verdiği kurumlar arasında Elektrik üretimi Anonim Şirketi (EÜAŞ), Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı (TAPDK), Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), Yargıtay,  Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve çok sayıda kamu hastanesi de yer alıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden de birçok ihale alan Bilginay, İGDAŞ ve İETT’ye hizmet veriyor. Bilginay’ın ihale alıp hizmet verdiği belediyeler arasında, İstanbul Beşiktaş, Mersin Silifke, Urfa Karaköprü, Mersin Akdeniz, Adana Büyükşehir, Trabzon Büyükşehir, İzmir Bornova, Urfa Haliliye, Isparta, Aydın Büyükşehir, İzmit, Adıyaman, Yozgat ve Erzurum Yakutiye de var.

AKTAŞ'IN ŞİRKETLERİ AK PARTİLİ BELEDİYELERLE DE ÇALIŞMIŞ

Suçlamalara konu şirketler arasında yer alan İçkale ise 2015 yılında Bilginay’ın ortaklığıyla Diyarbakır’da kuruldu. Şirket iki yıl sonra merkezini Ankara’ya taşıdı. Doğan Aktaş’ın sahibi olduğu İçkale şirketi, 2019 yılında merkezini İstabul olarak belirledi. Akaryakıt, lojistik, inşaat alanlarında hizmet veren şirketin, birçok AK Partili ve CHP’li belediyelerle çalıştığı görülüyor. 

İçkale şirketinin çalıştığı, ihale aldığı belediyeler arasında Gaziantep Büyükşehir, Kütahya, Küçükçekmece, Balıkesir, Beşiktaş, Esenyurt, Çerkezköy, Bağlar bulunuyor. Elektrik Üretim A.Ş. gibi devlet kurumlarıyla da çalışan İçkale, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na da hizmet veriyor.

İçkale’nin, soruşturmaya konu Esenyurt Belediyesi’nden cemevi ve lise kampüsü yapımı ihalesi aldığı biliniyor. İçkale, 25 dönümlük arazide lise kampüsü ihalesini 2 Mayıs 2023’te, 1 milyar liraya almıştı.