Rize'den Erdoğan'a sitem: Gönül bağımız zedelendi

Çay üretimi sayesinde eski ekonomik krizleri çok ağır yaşamadıklarını anlatan Rizeliler, bu kez geçim derdini derinden hissediyor. Erdoğan'a seslenen Rizeliler en çok emekli maaşından şikayetçi.

RİZE - AK Parti'nin en güçlü olduğu kentlerden olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize, ekonomik kriz yüzünden diğer illerde olduğu gibi geçim derdi yaşıyor. Kiraların ortalama 15 bine çıktığını söyleyen Rizeliler, emekli maaşıyla ay sonunu getirmenin ne kadar zor olduğunu anlattı.

Türkiye'de özellikle son 3 yılda derinleşen ekonomik kriz büyükşehirler kadar olmasa da Anadolu kentlerini de önemli ölçüde etkiliyor. Bu kentlerden biri de AK Parti'nin kalesi olarak bilinen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize.

Rize çayı ile zengin bir şehir. Rize'deki tarım topraklarının yüzde 90'ını oluşturan çay, yılda 3-4 kez ürün veren, hasadıyla üreticilerin ev, araba ihtiyaçlarını geçimini sağlayan bir üründü. Fakat son yıllarda yaş çaya verilen ücretin artan maliyetlere göre giderek azalması, halkın tarımdan koparak büyükşehirlerle, il ve ilçe merkezlerine göç etmesi Rize'nin bu özelliğini kaybetmesine neden oldu. Çay tarımı çoğu üretici için genellikle il dışından gelen mevsimlik işçilerle hasat edilen ek gelire dönüştü.

SEÇMENİN ERDOĞAN'LA BAĞI ZEDELENDİ

Rize bu 'çayıyla kendi kendine yeten kent' özelliğini kaybettikçe de 'Rize'nin evladı', 'Reis' olarak anılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bağı zedelendi. Öyle ki AK Parti 2002'den bu yana Mesut Yılmaz'ın bağımsız aday olarak seçildiği 2007 Genel Seçimleri dışında 3'te 3 yaptığı Rize'de 2023 Genel Seçimlerinde 1 vekili CHP'ye kaptırarak fire verdi, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri'nde ise 3 belediyeyi CHP'ye kaybetti. AK Parti Rize Belediyesi'ni yüzde 54,70 ile tekrar kazansa da 2019 Yerel Seçimleri'ndeki yüzde 72,99 oy oranında yüzde 18'lik bir erime görüldü.

AK Parti'nin Rize'deki eriyişinde çay ile birlikte emekli maaşlarının düşüklüğü, küçük işletmelerin maliyetler, vergiler ve halkın alım gücünün giderek zayıflamasıyla zora girmesi de en önemli etkenlerin başında yer alıyor.

Muhalefetin güçlü bir alternatif yaratamadığından yakınan ancak iktidar siyasetçilerinin de halktan koptuğunu anlatan esnaf ve emekliler, eskiden yaşanan ekonomik krizleri çay üretimi sayesinde o kadar da ağır hissetmediklerini ancak bu kez ay sonunu getiremediklerini anlatıyorlar.

Yargı sistemi ekonomiden de kötü tespitini yapan bir esnaf, "İki başbakan, bir cumhurbaşkanı, bir reis-i cumhur çıkardık, hala göç veriyoruz. Fabrika yok, tersane yok, hızlı tren yok" diyerek kentte asıl yapılması gereken yatırımların yıllardır hayata geçirilmediğini söylüyor.

AK Parti seçmeni olduğunu belirten bir başka emekli ise Erdoğan'ı Süleyman Demirel'in sözüyle uyarıyor: "Tencere tava, adamı yakar."

'12,5 BİN LİRA MAAŞLA GEÇİNSEM BALONLA NE İŞİM VAR...'

Ekonomik sıkıntıların Rize halkını da etkilediğini fakat çay parası nedeniyle kentte krizin diğer iller kadar hissedilmediğini söyleyen bir sokak satıcısı da emekli olmasına rağmen maaşların düşüklüğü sebebiyle balon satmaya başladığını anlattı. "12,5 bin lira maaşla geçinsem balonla ne işim var benim" diyen emekli iktidarın ekonomi yönetiminin kötü olmasına rağmen alternatifinin olmadığını vurguladı.

Kent merkezinde görüştüğümüz bir market esnafı da maliyetler nedeniyle artık çocuklarını dükkana bırakarak ikinci iş olarak taksicilik yapmaya başladığını belirterek "Geçimim olsa ben sabah 6.00'dan akşam 9.00'a kadar direksiyon sallar mıyım?" diye soruyor.

'REİS BİZİM İÇİN ŞANSTIR, DÜZELECEK'

Rize'de ekonomik sorunların ciddi şekilde halkı etkilediğini kabul ederek her şeyin yine mevcut iktidarla düzeleceğini düşünen de önemli bir kesim de var. Kentin en eski kasaplarından biri halkın alım gücünün düştüğünü kaydederek "Düzelecek inşallah. Depremdir, odur budur önemli sıkıntılar oldu. Ama Reis Rize için bir şanstır. Allah'ın izniyle düzelecek, bir yere varacak. Umudumuz var" sözlerini kullandı.

Özgür Özel Diyarbakır'da: Kimlerle görüştü, neler söyledi? Bahçeli'nin çağrısı Diyarbakır'da nasıl yankılandı? Bahçeli'nin Öcalan çağrısı ne anlama geliyor? Vahap Coşkun yorumladı İşçiler Ankara'da hükümete seslendi: 'Bu bizim ekmek davamız' İstanbul Barosu seçimlerine son 2 gün: Avukat Çavdar anlattı Rojin Kabaiş'in ölümündeki soru işaretleri: Neler biliniyor?