Roboski'nin üzerinden 150 ay geçti: 'Her ayın 28'inde hatırlatacağız'

Roboski İçin Adalet Girişimi tarafından yapılan yazılı açıklamada "Roboski'nin üzerinden 150 ay geçti. Her ayın 28'inde Roboski katliamını hatırlatmaya devam edeceğiz" denildi.

Abone ol

DUVAR - Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde 28 Aralık 2011 yılında 19’u çocuk 34 kişinin savaş uçaklarıyla bombalanarak öldürülmesi üzerinden 150 ay geçti. Roboski İçin Adalet Girişimi, katliamın 150'inci ayında yaptığı yazılı açıklama adalet çağrısında bulundu.

Roboski'de 19'u çocuk 34 sivilin hayatını kaybettiği katliamın 12'nci yılında adalet arayışının devam ettiği belirtilen açıklamada "12 yıl… 150 ay… 652 hafta…4566 gün. Bu sayılar yalnızca sayı değil; Roboski’de katliam yapanların cezasızlığın üzerinden bugüne kadar geçen zamandır. Adalet nerede, hukuk neden kayıp, cezasızlık nereye kadar. Yönetenler, meclis, yargı neyi gizliyor, AYM ve AİHM cezasızlığa nasıl el verdi?" diye soruldu.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Roboski katliamı, halkların yaşamı hiçe sayılarak siyasilerce çizilmiş sınırda akrabalarıyla alışverişle geçimini sağlayan insanlarımızın yaşam hakkını ellerinden alan bir vicdansızlık ve devlet dersinde bir katliamdır. Sınırlara, savaşa, açlığa karşı çıkmanın, demokratik ve barış içinde bir arada yaşamın yolu Roboski için Adalet’tir. Roboski katliamı; savaşın da barışın da sembolüdür. Toplumun vicdanı olan adaleti sağlamayanlar insanlık tarihinin kirli sayfalarında yüzyıllarca anılacaklardır.

Dün Roboski’de, Halepçe’de, bugün Gazze’de yaşanan, aynı katliamlardır. Barış diyen 8 milyar dünya insanı, kendini bilmez 3-5 yönetenin, halkın emeğini çalıp kapitali elinde tutanların savaşlarında katlediliyor. Mikrofonlarda soykırımdan söz edenler; 1915’ten Dersim’e, Madımak ve Gazi’den Roboski’ye, 33 kurşuna, devrimcilerin idamından darbelere, suikastlardan Kürt illerindeki katliamlara, kendi katliamlarına suspus, yeni savaşlara yelken açma derdinde. Savaşlar, ekonomik ve doğal kaynakların paylaşımıdır ve bu paylaşımda halkların yok edilmesi bir teferruat bile değildir."

'ROBOSKİ'YE GELMEYEN ADALET TÜRKİYE'YE GELMEYECEK'

"Roboski'ye adalet gelmeden Türkiye'ye adalet gelmeyecektir. Başta Roboski olmak üzere tüm insan yaşamını ve özgürlüklerini ortadan kaldıran savaşa ve şiddete karşı, hepimiz itiraz hakkımızı kesintisizce kullanacağız. Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboski ve tüm katliamlar için adaleti sağlayacağımız güne kadar, ‘İnsan olarak ne yapabilirim?’ sorusunu soran herkesle her ayın 28. günü Roboski katliamını hatırlatmaya devam edeceğiz.

Roboski; devletin ve iktidarın sınavı, bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır. Bu topraklarda barış ve adaletin yolu, mutlaka ve önce Roboski’den geçecektir. Roboski katliamının sorumlularının açığa çıkarılması, yargılanması ve gereken cezalara çarptırılması tüm yaşam hakkı ihlalleri için hayati önemdedir. Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız. Adalet, adaletsizliğin olduğu yerden yükselir. Katiller bulunsun, Roboski bir daha asla diyoruz."