Roketi neden NASA göndermedi?

Özel şirketlerin uzay yarışına tanıklık ediyoruz: O roketi neden NASA göndermedi?

Abone ol

DUVAR - Independent gazetesi yazarı Andrew Griffin, Elon Musk’ın uzaya yolladığı roket ile birlikte neden NASA'nın değil de özel şirketlerin uzay yarışına katıldığını kaleme aldı. Kennedy Uzay Üssü’nden fırlatılan Falcon Heavy içerisinde Musk’ın Tesla marka spor arabasını taşıyor, aracın sürücü koltuğundaysa Starman isimli bir cansız mankeni de taşıyor.

Fırlatmaya dair Griffin’in yönelttiği ilk soru ise tüm bu heyecanın nereden kaynaklandığı. Griffin bu noktada durumun kısmen doğal olduğunu söylerken roketin son derece güçlü olduğuna dikkat çekiyor. Bunun yanında bu gelişmenin ABD’nin roketler söz konusu olduğunda yeniden kendi payına düşeni yapmaya başladığı gerçeğinin bir işaretçisi olduğunu belirtiyor.

Roketin SpaceX araştırmacıları tarafından geliştirilmiş olağanüstü bir çalışma olduğunu söyleyen Griffin, bunun bugüne kadar yapılmış en güçlü roket olmadığını da ifade ediyor. NASA’nın henüz fırlatılmamış “Space Launch System”inin çok daha güçlü olduğu yazılırken, Falcon Heavy’nin bir roket için oldukça az masraflı ve yeniden kullanılabilir oluşu vurgulanıyor. Ama Griffin’e göre tüm bunlar yine de hikayenin tamamını anlatmıyor.

ROKETİ NEDEN NASA DEĞİL DE SPACEX UZAYA GÖNDERDİ?

Griffin, Musk’ın kendi aracını rokete yerleştirmesini bu fırlatmanın büyük bir mesele olmasının ardındaki asıl nedenin işaretçisi olarak görüyor. Griffin’e göre “Bu iş doğal yeteneklere sahip olan biri tarafından yapıldı” mesajının iletilmesinin yanında, Musk ve yaptıklarının diğer insanlar tarafından konuşulması arzu ediliyor. Griffin, esasında bir arabayı uzaya göndermenin bir sohbet meselesi olması dışında başka bir nedeninin olamayacağına okuyucuyu ikna etmeye çalışıyor. Mesele uzay yolculuğunun geleceği olmayı vaadeden bir firmanın hüner gösterisi olarak düşünülünce her şey biraz daha anlamlı gelmeye başlıyor.

Bu bağlamda metinde son yıllarda kademeli olarak özel firmaların uzay yolculuğunda zor işleri yüklenmeye başladığına dikkat çekiliyor. Her ne kadar birçoğu halen NASA ile işbirliği halinde olsa da kalkışlar SpaceX gibi özel firmalara yaptırılıyor.

Bu fikrin ardındaysa özel firmaların bu işleri çok daha ucuza yapabiliyor olması yatıyor. Griffin, firmaların özel uydu fırlatma ve benzeri işlerde elde ettiği gelir sayesinde uzay yolculuğu masraflarını düzenleyebildiğine dikkat çekiyor.

YARIŞ ÜLKELER ARASINDA DEĞİL FİRMALAR ARASINDA OLACAK

Üçüncü soruysa tüm bunların bizi nereye götürdüğü üzerine. Yanıtın “uzaya” olduğuysa kesin.

Griffin örnek olarak ABD hükümeti ve NASA’nın Mars’a gitme isteğineyer veriyor. Bunu muhtemelen önce Ay’a inerek ve oradan Kırmızı Gezegen’e geçerek yapacaklarını ifade ediyor. Her ne kadar NASA “Space Launch System” ismini verdikleri inanılmaz güçlü roket üzerine çalışmalarını sürdürmekte olsa da SpaceX gibi bir firma onları Ay’a ve Mars’a taşıyacak roketleri üretebilir.

Son olaraksa Griffin “peki şimdi ne olacak?” sorusunu yöneltiyor. Muhtemelen roketler giderek daha da büyüyecek. Griffin’e göre tüm bu roketler yalnızca üreticilerinin kanıtlamaları halinde güvenilir ve kullanışlı olacaklar. Bu nedenle geçtiğimiz günlerde izlediğimize benzer testleri daha da güçlü roketlerle yakın zamanlarda yeniden izlememiz muhtemel görünüyor.

Griffin yeni bir uzay yarışının kıyısında bulunabileceğimize dikkat çekiyor. Ama kendisinin de belirttiği gibi bu sefer yarış ülkeler arasında değil, firmalar ve hükümetler arasında olacak gibi duruyor.

(Çeviri: OdaTv-Mert Can Yılmaz)