Roman gençleri raporu: 3'te 2’si eğitimde ayrımcılığa maruz kalıyor

Sıfır Ayrımcılık Derneği tarafından hazırlanan rapora göre yaklaşık olarak her 3 Roman gençten 2’si eğitim ortamlarında ayrımcılığa maruz kalıyor.

Abone ol

DUVAR - Sıfır Ayrımcılık Derneği tarafından Etkiniz AB Programı desteğiyle hazırlanan “Bu Romanlar Hep Böyle- Roman Gençlerin Eğitimde ve İstihdamda Yaşadıkları Ayrımcılık” raporu yayımlandı.

Türkiye’de yaşayan Roman (Roman, Dom, Lom ve Abdal) gençlerin eğitim ve çalışma ortamlarında yaşadıkları ayrımcılıkla ilgili bulguların yer aldığı rapor ayrıca bir dizi tavsiyeyi de içeriyor. Raporda, eğitim ve çalışma ortamlarına ilişkin bulgular analiz edilerek Roman gençlerin yaşadığı ayrımcılık dayanaklarıyla ortaya konuldu.

ROMAN ÇOCUKLAR VE GENÇLER EĞİTİME ERİŞEMİYOR 

Türkiye’nin 8 farklı ilinden (Diyarbakır, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Uşak ve Artvin) 15-25 yaş arası 105 Roman gençle (97 anket, 8 derinlemesine görüşme) yapılan görüşmelerden elde edilen bulgularla hazırlanan rapor, Roman çocuk ve gençlerin eğitimden kopuş oranlarının yüksek olduğunu gösteriyor. Görüşmelere katılan 95 gençten 28’i okulu bırakmış, 56 genç ise eğitim hayatı boyunca en az yarım dönem eğitime ara verdiğini ifade etti. Gençlerin okulu bırakma nedenlerinin başında ise ekonomik zorluklar ve dışlanma-ayrımcılıktan geliyor.

Raporda ortaya çıkan diğer bir bulgu ise eğitim ortamlarında yaşanan ayrımcılık. Görüşmelere katılan 95 gençten 61’i yani yaklaşık olarak her 3 gençten 2’si ise okul gibi eğitim ortamlarında ayrımcılığa maruz kaldığını ifade etti.

Eğitim ortamlarında kimler tarafından ayrımcılığa maruz bırakıldığı sorusuna ise gençlerin çoğunluğu "arkadaşlarım veya onların aileleri tarafından" cevabını verdi. 95 kişiden 71’i arkadaşları veya aileleri tarafından ayrımcılığa maruz kaldığını ifade ediyor. 17 genç ise öğretmenleri tarafından ayrımcılığa maruz bırakıldığını söyledi.

Gençlerin okul ortamlarında maruz kaldıkları ayrımcılığın en önemli sebebi ise etnik kimlik. 57 genç etnik kökeninden kaynaklı ayrımcılığa maruz kaldığını düşünüyor.

GENÇLERİN YARISINDAN FAZLASI İSTİHDAMDA DEĞİL 

İzleme çalışması kapsamında ortaya çıkan diğer bir veri ise gençlerin istihdam oranları. Görüşülen gençlerin yarısından fazlası istihdamda değil. 97 gençten 50’si çalışmadığını belirtti. Çalışan gençlerin 23’ünün ise düzenli bir işi ve sosyal güvencesi yok. Gençlerin istihdamda olmamasının birçok nedeni var. Bu nedenlerin başında düşük eğitim düzeyi ile iş arama süreçleri ve iş ortamlarında karşılaşılan dışlanma-ayrımcılık geldi.

Görüşme yapılan 64 gençten 22’si iş arama süreçlerinde ayrımcılığa maruz kaldığını söyledi. 10 genç ise işe alım mülakatları sırasında kendilerine Roman olup olmadığının sorulduğunu anlattı. İş ortamlarında ayrımcılığa maruz kaldığını söyleyen genç sayısı ise 21. Bu gençlerden 18’i iş ortamlarında etnik kimliğinden dolayı ayrımcılığa maruz kaldığını söyledi.

Raporun sonuç bölümünde ise elde edilen bulgular ve gençlerin taleplerinden yola çıkarak ayrımcılık, eğitim, istihdam, gençlik politikası ve ilişkili kesişimler konulara dair önemli tavsiyeler yer aldı. Bu tavsiyelerden bazıları şöyle:

- Roman gençlerin en önemli talebi, karar verme mekanizmalarına katılımlarının artırılmasıdır.

- Roman Vatandaşlara Yönelik Stratejik Eylem Planı hazırlanması sürecinde, gençlerin katılımının anlamlı bir şekilde sağlanması ve gençlere yönelik spesifik stratejilerin belirlenmesi gerekmektedir.

- Gençlerle ilgili ve gençlerin katılımıyla tasarlanacak politika yapım süreçlerine Roman Topluluklarından grupların ve özelinde de ihtiyaçları farklılaşan gençlerin (genç kadınlar, engelliler vd.) dahiliyetlerinin sağlanması oldukça kritiktir.

- Gençler, karar vericilerden ayrımcılıkla mücadele edilmesi ve ayrımcılık yasası çıkarılarak, ayrımcılıkla ilgili caydırıcı cezaların verilmesi talep etmektedir. (HABER MERKEZİ)

RAPORUN TAMAMI