Rönesans direnişi: Taşeron firma sendikayı suçladı, sendika ‘işçileri kandırdı’ dedi
Rönesans Holding'in TOKİ şantiyesinde çalıştıkları dönemde ödenmeyen alacakları için işçilerle ilgili taşeron firma, sendikayı ve Rönesans’ı suçladı. Sendika, firmanın işçileri kandırdığını söyledi.
Ardıl Batmaz
ELAZIĞ - Elazığ’da Rönesans Holding ve taşeron firma TUSEM iş birliğiyle yapılan TOKİ konutları şantiyesinde çalışan yaklaşık 15 işçi, haklarını alamadıkları gerekçesiyle eyleme başladı.
İstanbul’daki Piazza AVM önünde bekleyişlerini sürdüren işçilerin direnişinde 5. güne girildi. Taşeron firma TUSEM’in sahibi Mesut Şahin, işçilerin alacağı olmadığını öne sürerek konuyla ilgili Rönesans ve sendikayı suçladı. İnşaat-İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Yunus Özgür ise iddiaya karşılık işçilerin TUSEM tarafından kandırılıp mağdur edildiğini belirtti.
‘TELEFONA CEVAP VERMİYORLAR’
İşçilerin mesai ücretleri hariç tüm ödemelerinin yapıldığına dair dekontları paylaşmaya hazır olduğunu belirten Mesut Şahin, “Günde en az 50 sefer arıyorum ama hiçbiri telefona cevap vermiyor. Burada çok yanlış bir işlem yapıyorlar. Sendika temsilcisiyle de iletişime geçtim ancak beni umursamadı. Mesai yapmamış ama mesaim var diyor. Ya da 2 bin lira mesai yapmış ama sendika orada diye ‘ben 5 bin lira mesai yaptım’ diyor. 1 ayda 5 bin lira mesai yapamazsın. ‘İhbar hakkımız var’ diyorlar. İşi sen durduruyorsun. İhbar alma hakkın var mı? Yok. ‘AGİ’lerimiz (Asgari geçim indirimi) var’ diyorlar. AGİ’lerinizi zaten ödüyoruz. Böyle acayip acayip durumlarla karşılaşıyoruz” dedi.
‘RÖNESANS SÖZLEŞMEMİ FESHETTİ’
Geçtiğimiz aylarda işçilerin iş durdurma kararı aldığını ve 1 hafta işe çıkmadıklarını ifade eden Şahin, bu sebeple Rönesans Holding tarafından sözleşmesinin feshedildiğini söyledi. Rönesans’a haksız fesih davası açtığını söyleyen Şahin, “Ben şu an Rönesans’tan hakkımı arıyorum. Haksız fesihten dava açtık. Arabulucu aracılığıyla görüşülüyor” diye konuştu.
‘RÖNESANS REZİL OLMAK İSTEMİYOR’
Rönesans Holding’in kurumsal bir firma olduğu için “rezil olmak” istemediğini ve kendi hakkını yedirdiğini iddia eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bundan önce iki tane problem yaşadığımız arkadaşlar sendikayla gidip ağustos ayında AVM önünde eylem yaptı. Benden 4 bin lira alacakları varken ‘24 bin lira alacağım var’ dediler. Rönesans tarafına dekontları attım. Rönesans bunlara demiş ki ‘elinde dekontları var.’ Rönesans kurumsal bir firma olduğu için rezil olmak istemiyor. O yüzden benim paramdan kesip bunlara verdi. Şimdi yine bu arkadaşlar diğerlerini tek tek arayarak örgütlüyor; ‘Alacağımın beş katını aldım’ diyor. Bunlar şimdi ‘400 bin lira alacağımız var’ diyor ya, Rönesans o 400 bin lirayı da öderse yine benim hesabımdan kesecek. Ben zaten zarara girmişim. Sen benim hakkımı niye yediriyorsun?”
‘SADECE MESAİLERİ KALDI’
Naim Allihan’ın ekibinden 13 kişinin toplamda 15 bin 990 lira, Mehmet Aydın’ın ekibinden 32 kişinin ise toplamda 49 bin 810 lira alacağı olduğuna dair dosyayı paylaşan Şahin, “Bizde kalan ücretleri sadece bu mesailer. Rönesans’tan alacakları yok” dedi. “Örgütlenmeyi kırarız” diyerek işçileri ücretsiz izne gönderdiklerini ve sonra işlerin bu boyuta ulaştığını söyleyen Şahin, işçilerin bu saatten sonra Rönesans’ın hiçbir şantiyesinde çalışamayacağını, kendisinin de artık Rönesans’ın hiçbir işine teklif veremeyeceğini belirtti.
SENDİKA SUÇLAMALARI YANITLADI: SAHTE İMZA ATILDI
TUSEM’in suçlamalarına yanıt veren İnşaat-İş Sendikası Örgütlenme Sekreteri Yunus Özgür, TUSEM’in işçiler adına “tüm haklarımı aldım” adı altında iş çıkış imzası attığını iddia etti. Özgür, “Rönesans’a tüm arkadaşlarımızın el yazısıyla “tüm haklarımı aldım” yazarak imza atmasını önerdik. Rönesans’tan bir kişi gelecek ve onun huzurunda arkadaşlar bu yazıları ve imzaları atacak. Bunlar karşılaştırılacak. Onlar sahte imza” diye konuştu.
'TELEFONLARI AÇMIYORUM ÇÜNKÜ…'
TUSEM’in sahibi Mesut Aydın’ın ‘telefonlarıma cevap vermiyorlar’ suçlamasını da yanıtlayan Özgür, “Telefonlarını açmıyorum çünkü taşeron firma bizim yasal olarak muhatabımız değil. İş Kanunu’na göre tüm haklardan Rönesans sorumludur. 7 aydır bu işçilerin parasını ödemeyen bir insanla ben ne görüşeceğim? 2 kere açtım, hikaye anlatıyordu” ifadelerini kullandı.
‘İŞÇİLERİ KANDIRMIŞ VE PARASINI VERMEMİŞ’
Özgür, ağustos ayında eylem yaparak haklarını alan iki işçi için ‘4 bin lira alacakları varken 24 bin lira aldılar’ iddiasında bulunan Aydın’a şu şekilde cevap verdi: “Öyle bir şey yok. O iki arkadaş, ‘tüm haklarımı aldım’ diye imzalarını atmış. Ona rağmen biz bu parayı aldık. Kandırmış ve parasını vermemiş. Bir arkadaş 6 küsur milyar lira, diğer arkadaş ise 12 milyar lira aldı. 24 milyar lira değil.”
‘MESAİ DEĞİL, ANAPARAYI İSTİYORUZ’
TUSEM’in “AGİ’lerinizi zaten ödüyoruz. İhbar tazminat hakları yok. İşçilerin sadece mesai ücretleri kaldı’ iddiasına karşı ise sendikadan verilen yanıt şöyle: “Şantiyelerde şöyledir; bir asgari ücret vardır, bir de elden verirler. Vergiden kaçırmak ve sigortayı düşük göstermek için. Türkiye’nin yüzde 99’unda böyledir. İşçilerin asgari ücreti yatar, diğeri elden verilir. AGİ’leri bugüne kadar hiç yatırılmadı. İhbar tazminat hakları yatırılmadı. Bizim Rönesans’a gönderdiğimiz hesapta mesai yok. Biz mesai parası istemiyoruz. Şundan dolayı; her bir işçi arkadaşın maaşına göre ortalama 600 ve 800 lira arası mesai hakkı vardı. Hesap yaparken işçi arkadaşlar ‘mesaiyi katmayalım, anaparamızı alıp çekip gidelim’ dedi.”
‘BU ASLINDA ONUN TÜM İDDİALARINA CEVAPTIR’
İşçilerin ‘Zaten biz bundan sonra Rönesans’ın şantiyelerinde çalışmayız’ dediğini aktaran Özgür, 5 gündür sokakta yattıklarını ve bunun aslında tüm iddialarına cevap niteliği taşıdığını söyledi. Özgür, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Alacağı olmayan bir adam gelip burada bu eyleme katılmaz. Gelenlerin hepsi Diyarbakır’dan geldi. Geliş gidiş ücretleri neredeyse bin liraya yakın. Oradan buraya kimse gelmez, kimse burada sokakta yatmaz. Burada gözaltı olasılığı var. Bunu göze almaz. Geçsinler bunları. İşinin başında durmadı, iflas etti, TUSEM’in Rönesans’ta parası var ve bu paralar oradan kesiliyor, onun derdine düşmüş.”