Rönesans enkazı ailelere haber verilmeden arandı: 'Üzmek istemedik'

Geçtiğimiz hafta şerit çekilen Rönesans Rezidans'ın enkazının döküldüğü alan, ailelere haber verilmeden arandı. Enkaz alanında iki gündür toprak dökme ve düzenleme çalışması yapılıyor. 

Abone ol

HATAY - Hatay’ın Antakya ilçesi Ekinci Mahallesi’nde "Cennetten bir köşe" sloganıyla satılan Rönesans Rezidans, 6 Şubat depremlerinde yıkıldı, binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Rezidansta yaşayan 54 kişi ise hâlâ kayıp.  

Rönesans Rezidans’ın yakınlarında oturan ve depremin ilk günlerinden itibaren rezidansın arama kurtarma çalışmalarında yer alan Mehmet Şirin, enkazdan çıkan hafriyatın 600 metre ileride boş bir alana döküldüğünü iddia etti. Konunun medyada yer almasıyla aileler, söz konusu enkazda arama yapılmasını istedi. Ablası ve yeğeni kayıplar arasında olan Cemile İncili, nisan ayında enkazın yeniden aranması için savcılığa başvuru yaptı. İki aylık resmi prosedürün tamamlanmasıyla, on gün önce enkazın bulunduğu alan şeritle çevrildi, ailelere de “Her an arama başlayabilir, bizden haber bekleyin” denildi.

Önceki gün enkazın olduğu alana giden kayıp ailelerinden biri, enkazın olduğu alanda şeridin kaldırıldığını ve enkazın düzlendiğini gördü. Her an haber gelecek diye bekleyen aileler, kendilerine haber verilmeden arama yapıldığını öğrendi. 

'DETAYLI ARAMA YAPTIK, BİR ŞEY ÇIKMADI'

Konuya dair görüştüğümüz bir yetkili, alanda geçtiğimiz hafta arama yaptıklarını, hiçbir şey bulunmadığını söyledi. Yetkili, “Köpeklerle, detaylı bir şekilde arama yaptık. Söz konusu enkazın bir kısmı diğer enkazlara karıştırılmış, üstüne de toprak atılmış. Hiçbir şey çıkmadı. Biz aileler daha fazla üzülmesinler, enkaz başında yıpranmasınlar diye haber vermedik” diyen konuştu.

Rönesans’ta yakınlarını arayan aileler, kendilerine haber verilmeden arama yapılmasına tepki gösterdi. Aramaların resmi ayağını takip eden, nisan ayında savcılığa arama için dilekçe veren Cemile İncili, “Yetkililer, ‘Cemile hanım biz size mutlaka haber vereceğiz. Sakın bir yere ayrılmayın’ dedi. Ben de güvendim. On gündür evden dışarı çıkmıyorum, hastaneye gitmem lazım gitmiyorum. Bize haber vermeden arama nasıl yapılır? Aylardır burada arama yapılsın diye uğraşıyoruz. Bizim o aramada olma hakkımız var. Üstelik arama bitmiş, bize haber verme gereği bile duyulmadı. Biz arama yapıldığını ve bittiğini tesadüfen öğreniyoruz. Aylardır gitmediğimiz kapı kalmadı. Biz ne yapacağız?” şeklinde konuştu.

'YENİDEN 6 ŞUBAT’A DÖNDÜK'

Rönesans’ta kızı ve torununu arayan  Suna Öztürk, enkazın kendilerine haber vermeden aranmasıyla 6 Şubat’ı yeniden yaşadıklarını belirtti. Enkazda yapılacak aramayla umutlandıklarını, şimdi yine başa döndüklerini vurgulayan Öztürk, “Biz ailecek buradan gelecek haberi bekliyorduk. Haber geldiğinde Aksaray'dan Hatay’a geldik. Enkaz başında bekleneceğini, bu işin uzmanlarıyla tek tek arama olacağını düşündük. Haberi aldığımızdan beri evimiz tekrar yas evine döndü. Gözümde yaş kalmadı. Bir kemik, bir diş istiyorum. Bir mezar istiyorum evladıma. Belki kızımın, torunumun bir kıyafetini, eşyasını bulacaktım. Biz gerçekten ne yapacağımızı, nasıl bir yol izleyeceğimizi bilmiyoruz” diye konuştu.

Depremden önce o bölgede emlakçılık yaptığı için enkazın civarında oturan ailelerden tanıdığı olduğunu söyleyen Cemile İncili, ailelerden özellikle havanın sıcak olduğu zamanda enkazlardan koku geldiğine dair bilgi aldıklarını, bu enkazdan mutlak bir iz çıkacağını düşündüğünü belirtti.

Arama çalışmasının bittiği enkazın olduğu bölgede, iki gündür kum dökülürken bir yandan da düzleme çalışması yapılıyor. Yetkililer, bu çalışmaların neden yapıldığına dair net bir bilgi vermedi.