'Rota' Hayyopenspace Galeri’de açıldı

'No 238'in hayata geçirdiği 'Rota projesinin sergisi, 20 Haziran'a kadar Hayyopenspace Galeri’de ziyaret edilebilir.

Abone ol

DUVAR - İzmir'de görsel sanatlar alanında faaliyetlerini sürdüren bağımsız sanat inisiyatifi 'No 238'in hayata geçirdiği 'Rota projesinin sergisi, Hayyopenspace Galeri’de açıldı. Sergi 20 Haziran tarihine kadar ziyaret edilebilir.

Sergi metninde yer alan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Agora, Basmane; harita üzerinde kentin kalbinde yer alsa da kentte yaşayan kimi insanlar için Fuar’a, Alsancak’a, Konak’a…gitmek için yalnızca bir geçiş noktası olagelmiştir. Oysa, Basmane Gar’ı tarafından Kadifekale’nin de bulunduğu tepelere doğru kısa bir bakış atan herkes bölgenin farklı bir dinamiğinin olduğunu hissedebilir. Rota projesi, bu farklı dinamiği hissedip o dinamiğin bir parçası olma isteğinden doğdu. Projenin önemli bir parçası olarak ortaya çıkan sergi ise başlangıç noktaları farklı bitiş noktaları aynı olan üç rota üzerinde çekilen fotoğrafların bir araya gelmesiyle oluştu.Projeyi düşünürken kendimize bir rota çizmiş olsak da süreç ilerlerken kendimizi “yolda” olmanın getirdiği olasılıklara bırakmadan edemedik.

Yolun bizimle ilgili kendi planları vardı. Kendimizi “yolda olma “ deneyimine bıraktığımızda gördüklerimiz, şahit olduklarımız, hissettiklerimiz bizi,  başta düşündüklerimizden bambaşka noktalara götürdü. Yolculuğun gizinin bu olduğunu da bu sayede öğrendik. Kendimizi anın akışına bıraktık, sürüklendik.

Sürüklendikçe, kapıları ardına kadar sokaklara açılan evler, dik yokuşlar, dar sokaklar ve uzaktan bakılınca hissedilmesi mümkün olmayan kendine özgü bir ortam bizi kendi parçası kıldı. Agora, Basmane, Kadifekale her zaman kentin kimliğinin önemli bir parçası olmuştur. Bizler, rota projesi ile kent kimliğinde izleri olan bölgenin daha görünür olmasını sağlamayı; bölgenin ve kentin belleğini diri tutmayı ve görsel bir haritalandırma ile bu kültürel iklimin bir parçası olmayı hedefledik.”

Sergide; Ayberk Çimen, Benal Berke, Büşra Nur Yorulmaz, Ersin Kil, Fatma Akın, Gülsel Şeker, Özlem Korkmaz, Hicran Akaalp, İdil Lara Bıcıl, Kerem Can, Serpil Gönüllü’nün fotoğrafları yer alıyor.

Rota projesinin koordinatörlüğünü ve küratörlüğünü Sinan Kılıç gerçekleştirdi.