RTÜK Üyesi’nden şiddet dosyaları ivedilikle görüşülsün başvurusu

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı, televizyonlardaki şiddetle ilgili Kurul’da bekleyen 16 bin 514 şikayet dilekçesinin ivedilikle görüşülmesi için başvuru yaptı. Taşçı, “Yalnızca 8 aylık bir zaman diliminde dahi bu denli çarpıcı bir tablo karşısında hiçbir kurumun duyarsız kalacağı düşünülemez” dedi.

Abone ol

ANKARA - Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşcı, 16 bin 514 şikayeti 8 aydır görüşmeyen RTÜK’e başvurarak raporların hangi kanalda, kime yönelik olduğuna bakılmaksızın ivedilikle Üst Kurul gündemine alınmasını talep etti.

RTÜK’ün CHP kontenjanından seçilen üyesi Taşçı başvurusunda 1 Ocak 2019 tarihinden 28 Ağustos 2019 tarihine kadar, ihbar/şikayet kanalları aracılığıyla RTÜK İletişim Merkezi’ne televizyonlardaki şiddetle ilgili 16 bin 514 şikayet geldiğini hatırlattı. “Yalnızca 8 aylık bir zaman diliminde dahi bu denli çarpıcı bir tablo karşısında hiçbir kurumun duyarsız kalacağı düşünülemez” diyen Taşçı şunları ifade etti:

“6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ekranlardan şiddetin temizlenmesi konusunda RTÜK’e sorumluluk yüklemektedir. RTÜK kendisine verilen bu sorumluluk ve görevden kaçamaz, kaçmamalıdır. Bu itibarla RTÜK Üst Kurulu, tüm ekranları birini diğerinden ayırmaksızın, taraf tutmaksızın tamamını yasal ve ilkesel bir yaklaşımla denetlemelidir. 6112 Sayılı Yasa’nın yaptırıma bağladığı her türlü “suçla” ilgili yayınlara ilişkin raporlar İzleme Uzmanları tarafından hazırlanmalı, yasayla yetkili kılınmış olan RTÜK Başkanı da bu dosyaları görüşülmek üzere Üst Kurul gündemine taşınmalıdır. 9 Üyeden oluşan Üst Kurul gündemine hakim bir şekilde, dosyaları tek tek görüşerek karara bağlamalıdır.”

RTÜK 1 DAKİKA DAHİ BEKLEMEMELİ

Şiddetin kınamayla çözülemeyeceğini, kurumların üzerine düşen görevleri yapması gerektiğini belirten, “Toplumda giderek yayınlaşan, görünürlüğü artan şiddete karşı çözüm noktasında tek başına yeterli olmamakla birlikte kendi yasal sorumluluğu açısından RTÜK bir dakika dahi beklemeksizin ekranları şiddetten arındırmak için yalnızca cezalandırma yöntemiyle de sınırlı kalmayacak biçimde harekete geçmelidir” dedi. Taşçı Üst Kurul’a sunduğu dilekçesinde “Emine Bulut cinayetinin son olması dileğiyle, izleyicilerden/yurttaşlardan gelen her türlü şiddet şikayetini hangi kanalda, kime yönelik olduğuna bakmaksızın değerlendirilerek hazırlanan raporların, RTÜK Başkanlığı tarafından ivedilikle Üst Kurul gündemine alınmasını arz ve talep ederim” dedi.