Rum yönetimi Kıbrıs krizinde müzakereden yana

Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama faaliyetleri nedeniyle iki ülke arasında yaşanan gerilim sonrası Kıbrıs Rum yönetiminin kayıtsız şartsız müzakereden yana olduğu belirtiliyor. Ana muhalefetin baskısının da etkili olduğu konuşulurken Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis Türkiye'yle müzakere sürecini başlatmak istediği aktarılıyor.

Abone ol

LEFKOŞA- Türkiye’nin Kıbrıs’ın açıklarını dördüncü gemisini gönderdiği bir esnada Lefkoşa’dan gündeme kayda değer gelişmeler yansıyor. Kısa bir süre öncesine dek müzakere sürecinin tekrardan başlaması için ön şartlar üzerinde duran Nikos Anastasiadis liderliği bu şartlardan vazgeçti.

Lefkoşa’nın güneyinde Gazete Duvar’a gelişmeleri değerlendiren kaynaklar Anastasiadis’in büyük ‘yalpalamalar’ sonrasında ve ana muhalefetin baskıları neticesinde politika değişikliğine gittiğini vurguluyor. Sol eğilimli AKEL’in teklifini kabul eden Anastasiadis ve iktidar partisi DİSİ, Kıbrıs’taki krizden çıkış yolu olarak artık kayıtsız şartsız müzakere sürecinin Crans Montana’da kaldığı yerden başlaması seçeneğini gösteriyor.

Rum tarafı bu teklifi ile Gutteres çerçevesi olarak bilinen ve iki bölgeli, iki toplumlu federasyon temelinde bir an evvel çözüme ulaşılması perspektifi üzerinde duruyor.

TÜRKİYE'YE TEKLİF

Lefkoşa’nın güneyinden bu bilgiler gündeme yansırken, Yunanistan’da bir zirvede konuşan Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Hristodoulidis, Ankara’ya barış ve işbirliği mesajı gönderdi.

Ülkesinin İsrail, Yunanistan ve Mısır ile beraber bölgesel bir işbirliği platformu geliştirdiğine ve bu platformun kısa zamanda Lefkoşa’da bir sekreterliğe sahip olacağını vurgulayan Hristodoulidis, Kıbrıs Meselesinin çözümünden sonra Türkiye’nin de bu platformda yer alabileceğini açıkladı.

LEFKOŞA'NIN KUZEYİNDE FARKLI ATMOSFER 

Rumların yeni “müzakereler başlasın” teklifi an itibariyle Lefkoşa’nın kuzeyinde esen soğuk rüzgarlara çarpıyor.

Gelinen noktada Kıbrıs Türk tarafı iki önemli soruyu gündeme taşıyor: Müzakereler hemen başlasa bile Kıbrıs Rum tarafı siyasi eşitlik ile ilgili olumsuz tavrını korumaya devam edecek mi? Başka bir değişle yeni müzakere süreci için gerekli zemin mevcut mu?

Türk tarafının üstünde kafa yorduğu ikinci önemli soru ise doğal gaz meselesi ile ilgili. Kıbrıs Türk tarafı ile yeni müzakere süreci isteyen Rumlar neden tereddütsüz bir şekilde Türk tarafının işbirliği teklifini geri çevirdi?

Bu iki soru temelinde Lefkoşa’nın kuzeyindeki kaynaklar an itibariyle Rumların yeni müzakere teklifinin var olan şartlar altında oldukça zor olduğunu vurguluyor.