Rumlar Kıbrıs’a dikenli tel çekiyor
Kıbrıs Rum liderliğinden, BM zirvesi öncesinde tartışmalı bir adım geldi. Adadaki bölünmüşlükten Türkiye’yi sorumlu tutan Rum liderliği, yıllardır 'sınır' olarak görmediği Yeşil Hat alanına dikenli tel çekmeye başladı. Dikenli tel için 'yasadışı mültecilerin engellenmesi' gerekçe gösterilirken, topraklarına giremeyen çiftçiler tepkili.
DUVAR - Nisan ayı sonlarında gerçekleştirilecek olan gayrı resmi beşli toplantı öncesinde, Kıbrıs Rum tarafı adada tartışmalara neden olan bir adıma imza attı. Yıllardan beri adanın bölünmüşlüğünden Türkiye’yi sorumlu tutan ve Yeşil Hat alanına sınır çizgisi perspektifinden yaklaşmayan Rum liderliği son günlerde bölgeye dikenli tel çekmeye başladı.
Son dönemde “Türkiye Kıbrıs’ın işgal altındaki bölgeleri aracılığıyla serbest bölgelere çok sayıda yasa dışı göçmen ve mülteci gönderiyor” iddiası üzerinden siyaset ve propaganda yapmaya çalışan Nikos Anastasiadis hükümeti, Kıbrıs’ın güneyinde artan göçmen ve mülteci sayısını kontrol altında tutmak iddiasıyla Yeşil Hat'tın bir bölümüne dikenli tel yerleştiriyor.
TARLALARINA ULAŞAMAYAN ÇİFTÇİLER TEPKİLİ
Anastasiadis hükümetinin bu girişimi muhalefet partilerinin ve Rum toplumunun tepkisini çekti. Astromeritis, Peristerona, Akaki ve Lefkoşa Havaalanı yakınlarına çekilen dikenli teller yüzünden arazilerine gidemeyen Rum çiftçiler hükümetin yeni adımını sert bir dille tonda eleştirdi. Projenin sonlanmasıyla beraber 11 kilometreyi bulacak olan dikenli tele tepki gösteren Rum vatandaşlar ve bölge sakinleri, hükümetin kararı sonrası dikenli tellerin tarım arazilerinin etrafına çekildiğini ve 25’den fazla çiftçinin tarlalarına ulaşamadığını belirtti.
AKEL: TÜM DÜNYADA BAŞARISIZ OLMUŞ BİR YÖNTEM
Adanın güneyindeki ana muhalefet partisi Akel de gelişmeyle ilgili bir açıklama yaparak, konunun insani boyutuna değindi. Açıklamada, tüm dünyada dikenli tel ve duvarların bir insanlık dramı olan mültecilerin hareketini engellemekte başarısız olduğu vurgulanırken, hükümetin konuyla ilgili önceden çiftçilere hiçbir açıklamada bulunmaması da eleştirildi.
BM ZİRVESİ ÖNCESİ ZAMANLAMAYA TEPKİ GÖSTERİLDİ
Rum toplumunda federal çözüm yanlısı olan güçler, Anastasiadis hükümetinin dikenli tel kararının zamanlamasına da dikkat çekiyor. Bu kesimlere göre, dikenli tel kararıyla Anastasiadis liderliği bir yandan gayrı resmi zirveyi gölgelerken, diğer yandan da adanın kalıcı bir şekilde bölünüşüne sembolik düzlemde katkıda bulunuyor.
HÜKÜMETTEN 'MERİÇ' YANITI
Yeşil Hat'taki geçiş noktalarını resmi düzlemde 'barikat' olarak niteleyen ve 'sınır' tanımlamasını kullanmayan Rum liderliği toplum nezdinde kabaran tepki dalgasına bir dizi açıklamayla yanıt vermeye çalıştı. Kıbrıs Cumhuriyeti İçişleri Bakanı ile hükümet sözcüsünün son açıklamaları toplumun tepkisini yatıştırmaktan uzak kalırken, çözüm yanlısı kesimlerin kaygıları da yoğunlaştı.
“Türkiye Kıbrıs’a yasa dışı mülteci ve göçmen kanalize ediyor” retoriğinin mimarı olan İçişleri Bakanı Nikos Nuris, dikenli telin daha önceden planlanan bir projenin parçası olarak yasa dışı göçmen dalgasının önüne geçmek için hayata geçirildiğini savundu. Söz konusu proje için Avrupa Komisyonu'nun bilgilendirildiğini belirten Nuris’e göre, dikenli tel ile ilgili muhalefetin tepkileri yersiz. Nuris, bu noktada Evros-Meriç sınırında son dönemde yaşananlara atıfta bulundu; ayrıca Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Yeşil Hat'tın oturma iznine ve geçerli seyahat belgesine sahip olmayanlar tarafından kullanımının önüne geçmekle yükümlü olduğunu vurguladı. Hükümet Sözcüsü Kiryakos Kusios da Rum liderliğinin gayrı resmi ziyareti gölgelemek gibi bir niyetinin olmadığını savundu.