Rus vekile New York'ta FBI sorgusu: Moskova, ABD Dışişleri’ne protesto notası verdi

Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma ile ABD Kongresi arasındaki ilişkileri koordine etmekle görevli Rus milletvekili İnga Yumaşeva New York'a inişinde FBI tarafından sorgulandı. Rusya, ABD Dışişleri'ne nota verdi.

Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Washington Büyükelçiliği, bir Rus milletvekilinin New York'a inmesinin ardından havalanında bir FBI çalışanı tarafından sorguya çekilmesi nedeniyle ABD Dışişleri’ne protesto notası verdi. Rusya’nın Washington Büyükelçiliği'nin Facebook sayfasından yapılan açıklamada, Rus milletvekilinin İnga Yumaşeva gece saatlerinde New York’taki bir havalimanına inmesi sonrası ayrı bir odaya alınarak FBI tarafından bir saat boyu sorguya çekildiği belirtildi. Buna göre, söz konusu FBI ajanı Yumaşeva’ya ‘sohbetlerine başka bir yerde devam etmeleri’ teklifinde de bulundu.

Rusya’nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov, Yumaşeva’ya yapılanların kabul edilemez olduğunu belirtip söz konusu olay nedeniyle ABD Dışişleri’ne bir protesto notası verdiklerini ve onlardan olanları izah etmelerini istediklerini söyledi.

New York’a Rusya-ABD ilişkileriyle ilgili bir foruma katılmak için giden Yumaşeva, ABD’yi sık sık ziyaret ettiği bilinen bir isim. Zira Yumaşeva’nın Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’daki görevi, ABD Kongresi ile ilişkileri koordine etmek.

Duma’nın başkanı Vyaçeslav Volodin de Yumaşeva’nın FBI tarafından alıkonularak sorguya çekilmiş olmasını kınadı. Volodin söz konusu olayı ‘provokasyon’ olarak nitelendirdi.

ABD kısa bir süre önce de BM Genel Kurulu için New York’a gitmesi gereken Rus heyetinin üyelerinden 10’una vize vermeyi reddetmişti. Bunun üstüne Moskova, Washington’ı uluslararası sorumluluklarını yerine getirmemekle suçlamış, BM’nin genel merkezinin New York’tan başka bir yere taşınmasının gündeme alınması gerektiğini söylemişti. (Sputnik)