Rusya: ABD-Çin ticaret savaşı petrol talebini düşürdü

St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu kapsamında yapılan enerji oturumunda Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile Suudi Arabistan Enerji, Sanayi ve Mineral Kaynaklar Bakanı Halid Falih biraraya geldi. Novak, Çin'le ABD arasındaki ticari savaşın petrol talebini gerilettiğini söyledi.

Abone ol

ANKARA - Rusya'da dün başlayan St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu, ikinci gününde enerji oturumuyla devam ediyor. Forum kapsamında Suudi Arabistan Enerji, Sanayi ve Mineral Kaynaklar Bakanı Halid El Falih ile Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak biraraya geldi.

Novak görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ile Rusya arasındaki işbirliğinin süreceğini belirtti. İran, Venezuela, Libya ve Nijerya gibi üreticilerin üretim düşüşüne dikkat çeken Rus bakan, petrol talebinde günlük 1 milyon varil düşüş beklediklerini söyledi. Novak, "Üretim cephesindeki azalma sürpriz değil ancak ABD ile Çin arasında başlayan ticari savaş talep tarafını da etkiledi. Ticari savaş petrol talebinde 1 milyon varillik düşüşe neden olacak" diye konuştu.

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin de dün düzenlediği basın toplantsında OPEC ile işbirliğini sürdüreceklerini ifade etmişti.

KESİNTİ KARARI TEMMUZDA AÇIKLANACAK

Suudi Arabistan ile Rusya enerji bakanlarının görüşmesinde merak edilen konu, üretim kesintisi konusunda karar çıkıp çıkmayacağıydı. Taraflar görüşmelerin sürdüğünü, öncü piyasa beklentileriyle reel olanlar arasında fark olduğunu, kesinti konusundaki kararın ise 2 ya da 3 Temmuz’da duyurulacağını ifade etti.

OPEC’in resmi sitesine göre, 2019’un ilk toplantısı 25 Haziran’da düzenlenecek. Son açıklama dikkate alındığında, Suudi Arabistan’ın Rusya’nın gerekçelerini OPEC’e sunması ve buradan çıkacak ortak karar üzerinden OPEC ile Rusya müzakerelerinin sürmesi bekleniyor.

Rusya ile OPEC 2016’dan bu yana petrol fiyatlarının belirli bir seviyede tutulması için üretimde kesintiye gidiyor. Son kesinti kararı Aralık 2018’deki OPEC toplantısında duyuruldu. Mayıs ayında yeni kesinti politikası için iki bakan bir araya geldiğinde Rusya’nın kesintiden yana olmadığı, kesintiye gidilecekse de bunu üç ayla sınırlandırmak gerektiğine inandığı ifade edildi. Suudi Arabistan liderliğindeki OPEC’se kesintiye altı ay süreyle gidilmesinden yana. (Duvar)