Rusya basınında geçen hafta: 'Rusya vatandaşları 2022’de Türkiye’de 16312 gayrimenkul aldılar'
Rusya vatandaşları 2022’de Türkiye’de 16312 ev ve daire aldılar. TÜİK verilerine göre böylelikle Rusyalılar ülkede gayrimenkul alımında liderliğe yükseldiler.
Hazal Yalın
Bu hafta seçkimizde Türkiye’yi doğrudan veya dolaylı olarak, ama her halükârda yakından ilgilendiren haberler var.
'Rusya vatandaşları 2022’de Türkiye’de 16312 gayrimenkul aldılar'
Rusya vatandaşları 2022’de Türkiye’de 16312 ev ve daire aldılar. TÜİK verilerine göre böylelikle Rusyalılar ülkede gayrimenkul alımında liderliğe yükseldiler.
RBK’nın haberine göre geçen yılın rakamları, Rusya vatandaşlarının toplam 5400 gayrimenkul aldıkları 2021 rakamlarını üçe katladı. Ayrıca 2022’deki işlem sayısı da 2016-2021 arasında satın alınan toplam daire ve ev sayısını aştı. Rusyalılar 6 yılda 1620 kadar gayrimenkul almışlardı.
Türkiye’de gayrimenkul alımında Rusyalıları İran vatandaşları takip ediyor. İranlılar 2022’de 8233 gayrimenkul aldılar. Üçüncü sırada ise Irak vatandaşları var (6241 gayrimenkul). Türkiye’de gayrimenkul almanın popüler olduğu ilk 10 ülke arasına Almanya, Kazakistan, Ukrayna, Afganistan, Kuveyt, Azerbaycan ve ABD de giriyor.
Türkiye’de 2022’de toplam 1,48 milyon gayrimenkul alınmış, satışlar bir önceki yıla göre yüzde 0,4 düşmüş. Yabancılara toplam 67490 ev satılmış; bu, 2021’e göre yüzde 15,2 daha fazla. Bu aynı zamanda son 10 yılın rekoru. Gayrimenkul alımı için en popüler şehirler İstanbul (24953), Antalya (21860) ve Mersin (4316).
Bloomberg dün, komisyonculuk şirketi Betterhomes verilerine dayanarak, 2022’de Rusyalıların Dubai’de gayrimenkul alımında da lider olduklarını yazmıştı. Toplam 86000 işlem yapılmış; bunların toplam değeri de 208 dirhem (yaklaşık 56,6 milyar dolar) civarında. Gayrimenkul alımında en üstteki diğer iki ülke ise Britanya ve Hindistan; onları İtalya ve Fransa takip ediyor. (Vedomosti, 17 Ocak)
'Suudi Arabistan petrodolardan uzaklaşıyor mu?'
Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cadaan, şu anda fiilen bütün işlemler Amerikan dolarıyla yapılıyor olsa da her ülkenin kendi parasıyla da petrol satışı yapabileceklerini açıkladı. Petrol satışının petrodolar üzerinden yapıldığı düşünülürse, dünyanın en büyük petrol ihracatçısının bu ilkelerden uzaklaşması, doların dünya rezerv parasında temel hesap birimi olarak lider rolünü sarsabilir. ...
Yeni bir şema oluşmaya başladı: petrol işlemlerinin büyük bölümü eskisi gibi dolar olarak yapılıyor, ama Rusya, İran ve Venezuela’nın Hindistan, Türkiye ve Çin’e satışları, Çin yuanı başta olmak üzere başka paralar cinsinden ifade ediliyor. Bu şema sorunsuz değil ama en azından dünya pazarında başka türlü de çalışılabileceğini gösteriyor.
Kasımda Çin Başkanı Si Tsinpin Suudi Arabistan’ı ziyaret ederek Arap ülkesinden daha çok petrol alma sözü verdi, ama bu arada işlemlerin yuan olarak ödenmesi arzusunu da ifade etti. Bugün krallık, maliye bakanının ağzından, böyle bir şemaya karşı olmadığını ve karbon ürünlerinin en büyük alıcıları olan Hindistan, Türkiye, Mısır vb. ile mali işbirliğini de geliştirmek niyeti güttüğünü açıklıyor. Dolayısıyla, söz konusu olan şey şu: daha önce ABD’deki güvenilir ve istikrarlı hedeflerde yoğunlaşan Suudi yatırımlarını çeşitlendirmek istiyorlar. ... (D. Migunov / İzversiya, 19 Ocak)
'Türkiye ile dış ticarette yüzde 84 artış'
Federal Gümrük Hizmetleri (FTS) Başmüsteşarı Ruslan Davıdov’un açıklamasına göre FTS, 2022’de Rusya’nın ithalatının fiziksel hacim olarak yüzde 16 daraldığını tespit etti. Davıdov şöyle dedi: 2022’de ihracat ve ithalat köklü değişiklikler yaşadı. İthalat esas itibariyle Avrupa ülkeleri hesabından azaldı ve ön verilere göre bu, yüzde 16 civarında oldu.”
Davıdov, Rusya’nın geçen yılki başlıca ticaret ortaklarının Çin, Türkiye, Hollanda, Almanya ve Belarus olduğunu söyledi. Çin’le ticaret hacmi yüzde 28, Türkiye’yle yüzde 84, Belarus’la yüzde 10 arttı. Hollanda’yla yüzde 0,1, Almanya’yla ise yüzde 23 düştü.
2022’de Rusya ve Çin arasında dış ticaret 190,27 milyar dolara yükselerek yüzde 29,3 arttı. Bu, iki ülke tarihinde rekor. Rusya Dışişleri, iki ülkenin ticaretinde ulusal paraların payının yarıya yaklaştığını açıklamıştı. Japonya ile Rusya arasındaki ticaret hacmi de yüzde 6,2 artarak 2,56 trilyon yene (19,96 milyar dolar) yükseldi. (L. Keffer / Kommersant, 20 Ocak)
'AB doğalgaz tedarikçilerini çeşitlendirebilecek mi?'
Amerikan sıvılaştırılmış gazı Avrupa pazarını tamamen doldurmayı hedefliyor, ama Brüksel’deki yetkililer belli ki tekrar başka bir tedarikçiye bağımlılığa hazır değiller.
Avrupa’da gaz fiyatı salı günü 30 Ağustos 2021’den beri ilk defa bin metreküpte 600 doların altına düştü., ama günün sonuna doğru 661 dolarda sabitlendi.
Yakıt fiyatlarına Avrupa’daki sıcak hava etkide bulunmaya devam ediyor. Hava sıcaklıkları ancak bu hafta mevsim normallerine döndü. Ama uzmanlar, gaz tüketiminin azalmasıyla AB pazarında meydana gelen fazlayı da önemli sayıyorlar. Ayrıca ocak başından beri AB’de üretilen elektrik enerjisinde rüzgârın ortalama payı çok yüksek ve yüzde 26’yı da aşıyor; geçen pazar bütün gözlem döneminin rekorunu kırarak yüzde 35,4 olarak tespit edildi.
Dolayısıyla Avrupa’nın yeraltı depolama tesislerindeki gaz rezervleri daha az tüketiliyor; şu an itibariyle yüzde 81,49 doluluk var. Bu, daha önce kış aylarında hiç görülmemişti. ...
Bununla birlikte Brüksel’deki yetkililer bütün yumurtaları aynı sepete koymamak için tedarikçileri çeşitlendirme siyasetini devam ettiriyorlar. Salı günü Davos’ta Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdülrahman el Tani, Katar’ın önümüzdeki yıllarda Avrupa da dahil uluslararası pazarlara gaz tedarikini artırma planlarının Avrupalılar için çok yararlı olacağını söyledi. ... (M. Makarov / Rosbalt, 18 Ocak)
'Türkiye ve Yakındoğu şirketleri tanker alıyor'
Yakındoğu ve Türkiye şirketleri batının Rusya petrol ürünlerine karşı yaptırımlar getirmesinin arifesinde uzmanlaşmış tankerler alıyorlar. Avrupalı armatörler de aynı şekilde davranıyor. AB’nin Rusya petrol ürünlerine ithalat yasağı koyması, akışın yönünün değişmesine ve yolların uzamasına neden olacak. Satın alınan teknelerin sahipleri bu şartlarda iyi para kazanmayı bekleyebilirler.
Gemi komisyoncularının verilerine göre geçen hafta Türkiyeli ve Yakındoğulu şirketler petrol ürünleri taşımacılığı için 8 tanker satın aldılar. Banchero Costa’nın verilerine göre 14 yaşındaki Lumen N ve Aurora N, Türkiye’den kimliği meçhul şirketler tarafından 23 milyon dolara alındı. Compass Maritime ise Yunanlı tanker imparatorluğu Tsakos Group’un Rusya’dan petrol ürünlerine yaptırım getirilmesinin arifesinde bütün filosuyla yakıt taşımacılığına geçtiğini söylüyor. Yaklaşık 18 yaşındaki 6 tanker için Yakındoğulu alıcılar 126 milyon dolar ödediler. Gemi başına 21 milyon dolar. (EADaily, 19 Ocak)