Rusya, Belarus ve İran da davet edilmişti: Nobel Vakfı'ndan yeni açıklama

Nobel Vakfı, gelen tepkilerin ardından yeni bir açıklama yaparak 2022 yılında olduğu gibi Rusya, Belarus ve İran büyükelçilerinin Stockholm'deki Nobel Ödül Töreni'ne davet edilmeyeceğini duyurdu.

Abone ol

DUVAR - İsveç'in başkenti Stockholm'de yapılacak olan Nobel Ödül Töreni'ne 2022 yılından farklı olarak Rusya, Belarus ve İran büyükelçilerinin de davet edilmesinin tepkilere neden olması sonrası Nobel Vakfı'ndan konuya ilişkin yeni bir açıklama yapıldı. Nobel Vakfı, törene üç ülkenin büyükelçilerini de çağırma kararında geri adım attı.

DHA'nın aktardığına göre, Nobel Vakfı’ndan konuyla ilişkin olarak 2 Eylül Cumartesi günü yapılan açıklamada, "Nobel Vakfı'nın önceki uygulamalara uygun olarak tüm büyükelçileri Nobel Ödülü ödül törenine davet etme kararı sert tepkilere neden oldu. Kararın temeli, Nobel Ödülü'nün temsil ettiği değer ve mesajların mümkün olduğunca geniş kitlelere ulaştırılmasının önemli ve doğru olduğuna inanmamızdı" ifadelerine yer verildi. 

'OSLO'DAKİ TÖRENE TÜM BÜYÜKELÇİLER DAVETLİ'

“İsveç'te bu mesajı tamamen gölgeleyen güçlü tepkilerin farkındayız" diyen Nobel Vakfı, "Bu nedenle Nobel Vakfı yönetim kurulu, geçen yılki olağan uygulama istisnasını tekrarlamayı yani Rusya, Belarus ve İran'ın büyükelçilerini Stockholm'deki Nobel Ödül törenine davet etmemeyi tercih etti" dedi. Öte yandan, vakıf, 'daha önce olduğu gibi Oslo'daki törene tüm büyükelçilerin davet edileceğini' açıkladı.

Nobel ödülleri, açıklandıktan sonra İsveç’in başkenti Stockholm’de yapılan törenle sahiplerine veriliyor. Nobel Barış Ödülü'nü kazanan kişi veya kişiler, Norveç’in başkenti Oslo’da yapılan törenle ödüllerini alıyor. Geçen yıl, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle bu üç ülkenin büyükelçileri, Stockholm'deki törene davet edilmemişti. (DIŞ HABERLER)