Rusya Devlet Başkanı Putin, Azerbaycan'da: Gündemde hangi konular var?

Rusya Devlet Başkanı Putin, iki günlük ziyareti kapsamında dün gittiği Bakü'de Cumhurbaşkanı Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva ile bir araya geldi.

Abone ol

DUVAR - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün resmi temaslarda bulunmak üzere Azerbaycan'a gitti. Putin'i, başkent Bakü'deki Haydar Aliyev Uluslararası Havalimanı'nda Azerbaycan Başbakan Birinci Yardımcısı Yakup Eyyubov ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Samir Şerifov karşıladı. Buradaki karşılamanın ardından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, eşi Mihriban Aliyeva ile birlikte Putin'i evlerinde ağırladı. Rusya Devlet Başkanı, İlham Aliyev ve Mihriban Aliyeva birlikte yemek yedi.

AA'nın aktardığına göre, iki günlük ziyaret kapsamında Azerbaycan'a giden Vladimir Putin, bugün de Aliyev'le bir araya gelecek. Liderler, Rusya-Azerbaycan ilişkilerini, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki barış sürecini, güncel uluslararası ve bölgesel konuları da müzakere edecek. Ziyaret kapsamında iki ülkenin devlet başkanları, ortak bildiri imzalayacak, ayrıca iki ülke arasında bir dizi anlaşmalara imza atılacak.

'EKONOMİK İŞBİRLİĞİNE İLİŞKİN BAZI BELGELER İMZALANABİLİR'

Putin'in ziyaretini BBC Azerice servisine değerlendiren Siyasi Analist Fuad Şahbazov de Vladimir Putin'in Azerbaycan ziyaretinin temel hedeflerinin ekonomi ve enerji konularıyla bağlantılı olduğunu söyledi. Şahbazov'a göre ziyaret sırasında Azerbaycan ile Rusya arasındaki doğalgaz ticaretine ilişkin yeni bir belge imzalanabilir.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Fuad Şahbazov, "Rus gazının Azerbaycan'a taşınması ve bunun yerine Avrupa'ya taşınan Azerbaycan gazının hacminin artırılmasına ilişkin bir belge imzalanabilir. Yani, Rus gazı iç pazar tedariki için kullanılabilir. Ayrıca, ekonomik işbirliğine ilişkin bazı belgeler imzalanabilir" değerlendirmesinde bulundu.

'BU ZİYARET RUSYA'NIN BÖLGEYE OLAN İLGİSİNİ TEYİT ETMEYİ AMAÇLIYOR'

Şahbazov'a göre, bu ziyaretin bir diğer amacı da Rusya'nın Ermenistan-Azerbaycan barış sürecindeki konumunu güçlendirmek olabilir. Siyasi analist, Batı'nın son zamanlarda iki ülke arasındaki barış sürecinde daha aktif hale geldiğini belirtti ve bölgeyi 'nispeten kaybolan etkisini' geri kazanmak için ziyaret eden Rusya'ya artan bir ilgi olduğunu söyledi. Fuad Şahbazov, "Bu ziyaret, Rusya'nın bölgeye olan ilgisini teyit etmeyi amaçlıyor" dedi.

Putin'in ziyaret sırasında Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki barış görüşmelerini gündeme getirmesi de mümkün. İki ülke arasında son aylarda sınır belirleme ve barış antlaşması konularında doğrudan müzakereler yapılıyor. Ülkeler barış anlaşması imzalama isteklerini daha önce dile getirdiler. Bakü ve Erivan, geçen haftalarda, Azerbaycan ve Nahçıvan'ı birbirine bağlaması planlanan "Zengezur Koridoru"yla ilgili bir maddeyi barış antlaşması taslağından çıkardı. Bu konu bir sonraki aşamaya bırakıldı. Bakü ve Moskova, Rusya'nın bu koridoru kontrol etmesini istiyordu ancak Ermenistan buna karşıydı.

Ermenistan ve Rusya ilişkilerindeki pürüzler Eylül 2020'de başlayan İkinci Karabağ Savaşı'ndan sonra belirginleşti. Erivan, Rusya ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün savaş sırasında kendisine yardım etmemesinden memnuniyetsizliğini dile getirdi.

Ermenistan'ın silah ve askeri eğitimi için Batı ülkelerine yönelmesi de Rusya'yı rahatsız etti. Moskova, NATO üyelerinin Ermenistan'a girmesini hoş karşılamıyor. Rusya ve Ermenistan müttefik ülkeler olmasına rağmen Putin Ermenistan'ı ziyaret etmiyor çünkü Ermenistan, Uluslararası Ceza Mahkemesi kararlarının uygulanmasına ilişkin anlaşmaların bir üyesi.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, 17 Mart 2023'te Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna savaşında savaş suçları işlediği iddiasıyla tutuklama kararı çıkarmıştı. Mahkemenin Putin’e yönelttiği suçlamalar arasında, Ukrayna’daki bazı çocukların yasa dışı şekilde Rusya’ya götürülmesi de yer alıyordu. Aliyev nisan ayında Moskova'yı ziyaret etmiş, iki lider son olarak temmuz ayında Kazakistan'daki Astana zirvesinde bir araya gelmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)