Rusya Dışişleri'nden 'referandum' açıklaması

Donbass, Herson ve Zaporijya bölgelerinde düzenlenecek referandumlara ilişkin konuşan Lavrov, "Bu halkların kendi kaderlerinin efendisi olmak istediklerini doğruluyor" dedi.

Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Donbass, Herson ve Zaporijya'da Rusya’ya bağlanmak için düzenlenecek referandumlara ilişkin “Donbass halkları kendi kaderlerinin efendisi olmak istiyorlar” dedi. Ukrayna'da Herson ve Zaporijya bölgesi ile Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'nin Rusya'ya bağlanması için 23-27 Eylül tarihlerinde referandum düzenleneceği duyurulmuştu.

Lavrov, söz konusu girişimin 'bu bölgelerdeki halkların kendi kaderlerini tayin etme isteklerini ortaya koyduğunu' savundu. Gazeteci Pavel Zarubin’in Telegram kanalından açıklamalarını alıntıladığı Lavrov, “Özel askeri operasyonun en başından beri ve hatta ondan önceki dönemde de biz, ilgili bölgelerin halklarının kendi kaderleri konusunda kendilerinin karar vermesi gerektiğini söylüyorduk” dedi. Sputnik'in aktardığına göre Lavrov, “Ve mevcut durumun tamamı, bu halkların kendi kaderlerinin efendisi olmak istediklerini doğruluyor" diye ekledi. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat'ta Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin tanınmasına dair kararnameyi Kremlin Sarayı'nda imzalamıştı. Karadeniz kıyısında önemli bir liman ve sanayi kenti olan Herson, Moskova yönetiminin Ukrayna'ya şubat ayında başlattığı operasyonun ilk haftasında Rusya'nın kontrolüne geçti. Zaporijya Nükleer Santrali ise, 4 Mart'tan bu yana Rusya ordusunun kontrolünde.