Rusya eğitimsiz erlerin de Ukrayna'ya gönderildiğini kabul etti, Putin soruşturma emri verdi

Rusya ordusunun, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarının aksine Ukrayna'daki operasyona eğitimi yetersiz bazı erleri de gönderdiği ortaya çıktı. Putin soruşturma emri verdi.

Abone ol

DUVAR - Rusya ordusunun, Ukrayna operasyonuna sözleşmeli askerlerin yanı sıra yeterli eğitim almamış olup zorunlu askerliğini yapan erleri de gönderdiği ortaya çıktı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "Ukrayna'daki görevleri sadece profesyonel askerler yerine getiriyor" açıklamasına rağmen, Savunma Bakanlığı bazı erlerin Ukrayna'ya gönderildiğini kabul etti. Putin'in talimatı üzerine konuyla ilgili soruşturma açıldığı açıklandı.

'ERLERİN BAZILARI ESİR ALINDI'

Kamuoyundaki tartışmaların ardından yapılan bakanlık açıklamasında, "Ne yazık ki, Ukrayna'daki özel askeri operasyonda yer alan birliklerde erlerin de varlığına dair bazı vakaları ortaya çıkardık. Bu askerlerin hepsi Rusya'ya çekildi" denildi. Bir daha böyle bir durumun yaşanmasının engelleneceğini vaat eden Rusya Savunma Bakanlığı'nın, tedarik birliklerinde görev yapan bu erlerden bazılarının Ukrayna ordusu tarafından esir alındığını da kabul etmesi dikkat çekti.

PESKOV: PUTİN SORUŞTURMA VERDİ, SORUMLULAR CEZALANDIRILACAK

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da, Putin'in askeri savcılığa soruşturma emri verdiğini açıkladı. Buna göre Putin, erlerin operasyon dışında tutulması yönündeki emrine itaat etmediği belirlenen yetkililerin cezalandırılmasını istedi. 

PUTİN 'SADECE PROFESYONELLER KATILIYOR' DEMİŞTİ

Putin önceki gün yaptığı açıklamada, zorunlu askerlik hizmetini yapan kişilerin Ukrayna'daki askeri operasyona katılmadığını ve katılmayacağını söylemişti. Rusya lideri, "Yedek rezervden de ek yedek askerleri çağırmayacağız. Ukrayna'daki görevleri sadece profesyonel askerler yerine getiriyor, barışı onlar sağlayacak” demişti.

Ancak Rusya'da asker ailelerinin kurduğu dernekler, bazı erlerin 'özel operasyon'un başlangıcında habersiz şekilde Ukrayna'ya gönderildiğini savunmuştu. Kremlin ve askeri yetkililer bu iddiaları reddetmişti. Reuters'a isim vermeden konuşan bir asker annesi ise 19 yaşındaki oğlunun, askerliğine başlamasından kısa süre sonra Rusya'nın güneyindeki Kursk kentine gönderildiğini oradan da eğitim gerekçesiyle Ukrayna sınırı yakınındaki Belgorod'a konuşlandırıldığını söyledi. (DIŞ HABERLER)