Rusya: Tahıl koridoru anlaşmasının uzatılma olasılığı yüksek değil

Tahıl koridoru anlaşmasının 18 Mayıs'ta yeniden uzatılma olasılığını değerlendiren Kremlin Sözcüsü Peskov, "Bugünkü duruma göre konuşursak perspektifler pek iyi değil" dedi.

Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna'nın imzaladığı tahıl koridoru anlaşması hakkında açıklama yaptı. Anlaşmanın Rusya ile ilgili bölümünün uygulanmadığını söyleyen Peskov, anlaşmanın uzatılmayabileceğini söyledi.

Sputnik'in haberine göre, başkent Moskova'daki günlük basın toplantısında konuşan Peskov, tahıl anlaşmasının Rus tarım ürünleri ve gübresinin ihracatıyla ilgili bölümünün hâlâ uygulamaya koyulmadığını belirterek, anlaşmanın 18 Mayıs'tan sonra uzatılması ile ilgili olarak "Bugünkü duruma göre konuşursak perspektifler pek iyi değil" dedi.

'HİÇBİR ANLAŞMA TEK AYAK ÜZERİNDE DURAMAZ'

'Anlaşmanın tam olarak yarısının şimdiye dek uygulanmaması nedeniyle ortada tam bir anlaşma bulunmadığını' iddia eden Kremlin Sözcüsü,  BM temsilcilerinin birtakım çabalar sarf ettiğini bildiklerini, ancak onların da her şeyi sağlayamadığını söyledi. Peskov, "Hiçbir anlaşma tek ayak üzerinde duramaz. İki ayak üzerinde durması gerekir" ifadelerini kullandı.

'NATO ÜLKELERİNDEN SAVAŞÇILARIN UKRAYNA'DA OLDUĞUNU BİLİYORDUK'

Peskov, ABD Savunma Bakanlığı'na (Pentagon) ait belgelerin sızması sonrası İngiltere'nin The Guardian gazetesinin Ukrayna topraklarında NATO ülkelerinden eğitmenlerin ve askerlerin bulunduğuna dair habere yer vermesini de değerlendirdi. Kremlin Sözcüsü, İngiltere de dahil NATO ülkelerinden çok sayıda eğitmenin ve savaşçının Ukrayna'daki silahlı faaliyetlerde yer aldığını belgeler sızdırılmadan önce de bildiklerini kaydetti.

Ne olmuştu?

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna tahılının ülke limanlarından ayrılamaması üzerine, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Temmuz 2022’de imzalanan tahıl koridoru anlaşması ilk olarak Kasım 2022’de uzatılmıştı. Anlaşma, eğer yeni bir uzatma kararı alınmazsa 18 Mart’ta sona erecekti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Rus yetkililer, anlaşmanın uzatılabilmesi için kendi tarım ihracatlarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiği sinyalini vermişti. 

Anlaşmanın uzatılması müzakereleri kapsamında 13 Mart'ta BM yetkilileri ile bir araya gelen Rus heyet, anlaşmanın 60 günlüğüne uzatılmasına itirazlarının olmayacağını söylemiş, Ukrayna bu kararı 'çelişkili' bulduğunu dile getirmişti. Rusya devlet haber ajansı TASS'a konuşan ve adı açıklanmayan Rus bir kaynak ise anlaşmanın 18 Mart'ta sona erdikten sonra ilgili taraflardan itiraz gelmemesi halinde otomatik olarak uzatılacağını, şu ana kadar taraflardan hiçbirinin geri çekilme sinyali vermediğini kaydetmişti.

Daha önce konuya ilişkin Reuters haber ajansına konuşan Ukraynalı bir yetkili de tahıl koridoru anlaşmasının 'en az 120 gün süreyle uzatılabileceğinin açıkça belirtildiğini, tarafların süreyi kısaltmak istemesi halinde geçen yıl imzalanan anlaşmanın şartlarının değiştirilmesi gerektiğini' söylemiş, "Anlaşmaya harfiyen uyacağız" demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart'ta açıklama yaparak anlaşmanın uzatıldığını duyurdu. Ardından açıklama yapan Ukrayna tarafı anlaşmanın 120 gün uzatıldığını söylerken Rusya 60 gün uzatıldığını ifade etti. (DIŞ HABERLER)