Rusya, Türk şirketlerin anlaşmalarını feshediyor

Rusya, Akkuyu'nun ardından turizm ve inşaat alanında da bazı Türk şirketlerin anlaşmalarını feshetti. 4 dava tahkim yolunda.

Abone ol

DUVAR - Türk şirketleri son aylarda Rusya’yla sorunlar yaşamaya başladı. Dünya gazetesinden Kerim Ülker konuyu ele aldığı 'Rusya anlaşmaları fesh ediyor, Türk şirketleri tahkime gidiyor' başlıklı yazısında, Pegas’a ait Pegas Fly ve Nortwind adlı havacılık şirketlerinin bazı uçuşlarına verilen izinlerin peşpeşe iptal edildiğine dikkat çekildi. Nordwind’in Moskova'dan İstanbul, Antalya, İzmir, Dalaman ve Bodrum'a uçuş izinlerinin geçen haftalarda iptal edildiğini belirten Ülker, Pegas Fly'ın da Çelyabinsk ve Grozni'den olan Antalya uçuşlarının Rus makamlarınca durdurulduğunu vurguladı.                  

İnşaat sektöründe de benzer fesih ve iptallerin dikkat çekmeye başladığını belirten Ülker "Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’ndeki Nijnikamsk şehrinde, etilen tesisi inşaatında Türk-Rus ortaklığı sona erdirildi. 2020 yılında imzalanan anlaşma ile Rus devlet şirketi SİBUR, Nijnekamsk’ta EP-600 etilen tesisi inşasını Türk şirketi Gemont’a vermişti. Rus kamu şirketi SİBUR, Gemont’un ihalesini feshetti ve Türk şirketi ile çalışmayacağını açıkladı" dedi.

4 TAHKİM DAVASI

Türk şirketlerinin son bir kaç aydır Rusya nedeniyle uluslararası tahkim davaları açmak için çalışma başlattığı bilgisini paylaşan Ülker "Londra’da açılmayı bekleyen veya açılan 4 önemli davanın olduğunu öğrendim. IC İçtaş’ın da bu şirketlere katılacağı ortada. Türk şirketlerinin ambargoya uğrayan Rusya ile ticari bağlarını güçlendirdiği bir dönemde Moskova’nın aldığı kararlar dikkat çekici. Zira, ikili ilişkilerin ticari boyutta arttığı bir dönemde feshedilen ihaleler, projelerin sayısının artması ilginç geliyor" diye yazdı.

RUSYA'DAN 5 MİLYAR DOLAR GELDİ, 10 MİLYAR DOLAR YOLDA

Öte yandan geçen hafta Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu (ROSATOM), Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) tamamlanması için yapacağı harcamaların 15 milyar dolarlık kısmını Türkiye'ye aktarmaya başladı. Kerim Ülker, Rusya'dan Türkiye'ye ilk etapta Akkuyu NGS projesi kapsamında 5 milyar dolar aktarıldığını, kalan kısmın da gelecek hafta sonuna da kadar Akkuyu Nükleer AŞ'nin Türkiye'deki banka hesabına yatmasının beklendiğini ifade etti. 

Akkuyu NGS’nin yüzde 75’ine sahip olan Rus devletine bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Rus-Türk ortaklığı ile kurulan Titan-2 IC İçtaş A.Ş.'nin sözleşmeye aykırı davrandığı ve iş güvenliğini sağlamadığı gerekçesiyle sözleşmesini feshetmişti. Rus devlet kurumu, projeyi Türk şirketinden alarak Mersin merkezli TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi’ne verdi. 2019’da kurulan TSM Enerji’nin ise Türk değil, Rus şirketi olduğu, Rusya Hükümeti adına çalıştığı ortaya çıkmıştı.