Rusya ve Ukrayna'dan peş peşe 'müzakere' açıklamaları

Dmitro Kuleba, Çin ziyaretinde yaptığı açıklamada Rus tarafıyla müzakereye 'istekli ve hazır olduklarını' duyurdu. Peskov ise, "Mesajın Rusya’nın yaklaşımıyla uyumlu olduğu söylenebilir" dedi.

Abone ol

DUVAR - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Çinli mevkidaşı Vang Yi ile görüşmesinde "Rus tarafıyla müzakere yürütmeye istekli ve hazır olduklarını" bildirdi. Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Vang, Çin'e resmi ziyarette bulunan Kuleba ile Guangcou kentinde bir araya geldi.

Tüm çatışmaların müzakere masasında çözülmesi gerektiğini savunduklarını ifade eden Vang, Ukrayna'ya insani yardım malzemeleri sağlamaya devam edeceklerini söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba da Rus tarafıyla müzakereye 'istekli ve hazır olduklarını', müzakerelerin bağımsız, adil ve kalıcı bir barışı amaçlaması gerektiğini aktardı. Çin'in uluslararası barışı sağlamadaki olumlu ve yapıcı rolünden dolayı memnuniyet duyduklarını söyleyen Kuleba, iki ülkenin stratejik ortaklıklarının yanısıra önemli bir ticaret ortağı olduğunu ifade etti.

Kuleba, Ukrayna'nın Çin'in 'tek Çin' politikasını desteklediğine dikkati çekerek, iki ülke arasındaki ekonomi, ticaret ve tarım dahil çeşitli alanlarda işbirliğinin geliştirilmesini umduğunu kaydetti. Rusya-Ukrayna savaşının başladığı 2022'den bu yana Çin'e ilk resmi ziyaretini gerçekleştiren Kuleba'nın ziyaretinin cumaya kadar sürmesi bekleniyor.

'RUSYA'NIN YAKLAŞIMIYLA UYUMLU'

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da, Kuleba’nın bugün Çin'de yaptığı 'Rus tarafıyla müzakere yürütmeye istekli ve hazır olduklarına' yönelik açıklamasını başkent Moskova’da gazetecilere değerlendirdi. Peskov, Ukrayna’nın Rusya ile müzakere yapmak istediğine dair açıklamanın detaylarının önemli olduğunu belirterek, "Mesajın kendisinin Rusya’nın yaklaşımıyla uyum içinde olduğu söylenebilir" dedi.

AA'nın aktardığına göre, Rusya’nın müzakereleri reddetmediğini vurgulayan Peskov, "Rusya müzakere sürecine açıklığını her zaman korudu ve burada henüz bilmediğimiz ayrıntılar önemli. Bu nedenle daha fazla açıklama bekleyeceğiz" diye konuştu. Peskov, "Mesajın kendisinin Rusya’nın yaklaşımıyla uyum içinde olduğu söylenebilir" ifadesini kullandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)