Rusya'da 'Aşı için alkolü iki ay bırakın' tartışması: 'En baştan söyleyecektiniz'

Rusya'da, 21 gün arayla iki doz halinde yapılan Sputnik V aşısının etkili olması için 'alkolün iki ay bırakılması gerektiği' tavsiyesi tartışma yarattı. Birçok Rus "Bunu önceden söyleyecektiniz, imkânsız" tepkisini gösterirken, aşıyı geliştiren bilim insanı Alexander Gintsburg Amerikalı oyuncu Leonardo DiCaprio'nun elinde bir kadeh şampanya tuttuğu fotoğrafı eşliğinde, "Bir kadeh şampanya kimseye zarar gelmez" paylaşımı yaptı.

Abone ol

DUVAR - Rusya'da korona virüsüne karşı Sputnik V aşısının öncelikli gruplara uygulanmaya başlanmasının ardından üst düzey bir yetkiliden gelen "Aşı sürecinde yaklaşık iki ay içki içmeyin" açıklaması tepki çekti. 10 günlük yeni yıl tatiline hazırlanan birçok Rus, "Bu imkânsız" tepkisini gösterdi.

Tartışma, Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova'nın yaptığı açıklamayla patlak verdi. Popova, aşı olacakların içki içmeyi ilk dozdan en az iki hafta önce bırakması ve sonrasında da 42 gün boyunca içki içmemesi gerektiğini söyledi. Komsomolskaya Pravda Radyosu'na konuşan Popova, alkol yüzünden vücudun Covid-19'a karşı bağışıklık kazanma yeteneğinin azalacağı yorumu yaparak, "Vücut üzerinde baskı oluşturacaktır. Eğer sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık tepkisi istiyorsanız, alkol içmeyin" dedi.

'BİR KADEH ŞAMPANYADAN ZARAR GELMEZ'

Bu sözlere ilk tepki, aşıyı geliştiren bilim insanı Alexander Gintsburg'dan geldi. Sputnik V aşısı adına açılan resmi Twitter hesabında, Amerikalı oyuncu Leonardo DiCaprio'nun elinde bir kadeh şampanya tuttuğu fotoğrafı eşliğinde, Gintsburg'un şu sözlerine yer verildi: "Bir kadeh şampanya kimseye zarar vermez, bağışıklık sisteminize bile."

'ÜÇ GÜN ÖNCE BIRAKIN'

Gintsburg, aşı olanların vücudun bağışıklık geliştirdiği sırada alkol kullanımını azaltmasının doğru olacağını söylese de, 'tamamen bırakmaya gerek olmadığını' belirtti. Ancak Gintsburg da, iki doz halinde yapılan aşının ilk dozundan üç gün önce ve son dozundan üç gün sonraya kadar alkol kullanılmaması gerektiğini söyledi. Rus bilim insanı, bu durumun Rusya'ya ve Sputnik V aşısına özgü olmadığını da belirtti. 

'YAPABİLECEĞİMİ SANMIYORUM'

Korona virüsü aşısının alkol 'kısıtlamasıyla' birlikte gelmesi, dünyanın en çok içki içen toplumlarından birine sahip Rusya'da dikkat çekici bir tartışma başlattı. Moskova'da yaşayan Elena Kriven, "Bu beni gerçekten rahatsız etti. 80 gün boyunca hiç içki içmeyebileceğimi sanmıyorum" dedi. Kriven, 10 günlük yılbaşı tatilleri sırasında içki bırakmanın kendisi için zor olacağını söyledi.

'BUNU EN BAŞTAN SÖYLEYECEKTİNİZ'

Konu Rus sosyal medyasında çok konuşulanlar arasına girerken, Pavel Goriachkin isimli Facebook kullanıcısı "Alkolün azaltılması gerektiğini en baştan söyleyecektiniz. Bu, ülkemizdeki birçok kişi için neredeyse imkânsız" dedi. Birçok kullanıcı, yılbaşında içki içmenin Ruslar için 'kutsal' olduğu yorumu yaparken, aşının iki dozunu yaptırmış bazı kişilerin içkiyi bırakmadıklarını ama antikor testlerinin pozitif çıktığını söylediği görüldü. 

İKİ DOZUN ARASINDA 21 GÜN VAR

Rusya'nın geliştirdiği Sputnik V aşısı, şimdiye dek doktorlar, askerler, öğretmenler ve kamu çalışanları gibi gruplara yapıldı. Aşının bu hafta ülke çapında dağıtılması planlanıyor. Sputnik V aşısının iki dozu arasında 21 gün geçmesi gerekiyor. (DIŞ HABERLER)