Rusya'dan ABD'nin 'tahıl anlaşması' açıklamasına yanıt: İnanmıyoruz

Kremlin, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın Rusya'ya verdiği tahıl ihracatı güvencesine ilişkin açıklama yaparak bakanın açıklamasına 'inanmadıklarını' söyledi.

Abone ol

DUVAR - Kremlin, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Rusya'nın 17 Temmuz'da çekildiği Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na olası geri dönüşüyle ilgili açıklamasına yanıt verdi. 

Reuters'ın RIA haber ajansından aktardığına göre, Kremlin, Blinken'ın dün yaptığı "Anlaşmaya dönüş durumunda elbette Rusya dahil herkesin gıda ve gıda ürünlerinin özgürce ve güvenli bir şekilde ihraç etmesini sağlamak için gereken her şeyi yapmayı sürdüreceğiz" açıklamasına 'inanmadıklarını' bildirdi.

ABD'DEN RUSYA'YA 'ŞANTAJ' SUÇLAMASI

Blinken, dün Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) başkanlık ettiği 'kıtlık ve çatışma kaynaklı küresel gıda güvensizliği' içerikli oturumun ardından gazetecilerin sorularını cevaplamış ve Rusya'nın tahıl koridoru anlaşmasından çekilmesine de değinmişti.

AA'nın aktardığına göre, "Gıdanın bir savaş aracı olarak kullanılmasına son verme taahhüdünde bulunan 91 ülke ortak bir bildiri yayımladı. Bu, kendi başına güçlü bir ifadedir ve diğerlerini de buna katılmaya davet ediyoruz" diyen Blinken,  Rusya'nın, Karadeniz Tahıl Anlaşması'nı Ukrayna ile yaptığı savaşta 'şantaj' olarak kullandığını iddia etti.

Rusya'nın bundan vazgeçmesi gerektiğini söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Karadeniz tahılının sadece Ukrayna için değil, 'diğer ciddi kıtlık riskleri bağlamında' dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin tahıl ihtiyacı için de önemli olduğunu, Rusya'nın, 'anlaşmayı bozmakla kalmayıp Ukrayna'daki gıda silolarını kasıtlı hedef alarak" tahıl üretimini de engellediğini öne sürdü. Blinken, "Diğer rotaları en üst düzeye çıkarsak bile Ukrayna'nın, Karadeniz Tahıl Girişimi ile yapabildiği kapasiteye ulaşmak çok zor olacak" dedi.

'GIDAYA DUYULAN İHTİYAÇ YÜZDE 50 ARTACAK'

Rusya'nın anlaşmaya geri dönmesi konusunun 'kendi bileceği iş' olduğunu ifade eden Blinken, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'ndaki çabaları için Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'ne ve Türkiye'ye teşekkürlerini yineledi. Bakan Antony Blinken, dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 10 milyara ulaşabileceği ve gıdaya duyulan ihtiyacın yüzde 50 artacağı tahminini paylaştı. Blinken, hal böyleyken çatışmalar ve diğer nedenlerle üretimin artmadığını, aksine verimin düştüğünü kaydetti.

ABD'nin her yıl Dünya Gıda Programı bütçesinin yarısını tek başına karşıladığına dikkati çeken Dışişleri Bakanı Blinken, bugün Haiti ve 11 Afrika ülkesindeki gıda kıtlığıyla mücadele için 360 milyon dolarlık yardım kararı aldıklarını belirtti.

Ne olmuştu?

Rusya-Ukrayna Savaşı'nın küresel gıda fiyatları üzerindeki etkisini azaltmak için Birleşmiş Milletler (BM), Rusya, Türkiye ve Ukrayna, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da düzenlenen törende Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı imzalamıştı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, süresi dolan anlaşmaya ilişkin 17 Temmuz'da yaptığı açıklamada, "Tahıl koridoru anlaşması fiilen son buldu, durduruldu. Rusya, ilgili şartlar uygulanır uygulanmaz derhal tahıl anlaşmasına geri dönecek. Anlaşmanın Rusya ile ilgili kısmı yerine getirilmedi" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)