Rusya'dan 'tahıl anlaşması' açıklaması: Olasılık görmüyoruz

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Verşinin, son olarak 18 Temmuz’a uzatılan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin istişarelerin sürdüğünü söyledi.

Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının ardından Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in (BM) arabuluculuğunda imzalanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması hakkında açıklamada bulundu.

AA'nın haberine göre, Verşinin, Moskova’da yaptığı açıklamada, 22 Temmuz 2022'de İstanbul'da yapılan ve son olarak 18 Temmuz’a uzatılan anlaşanın uzatılması için olasılık görmediklerini, uluslararası kurum ve kuruluşlarla görüşme halinde olduklarını kaydetti.

'AMONYAK İHRACATI DA ANLAŞMA KAPSAMINDA'

Basına yaptığı açıklamada, tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasına yönelik olasılık görüp görmediklerine yönelik bir soruyu yanıtlayan Verşinin, “Biz olasılık görmüyoruz. Ancak elbette anlaşmanın her iki parçasına yönelik BM yetkilileri ile istişareleri sürdürüyoruz” dedi.

Amonyak ihracatının da anlaşma kapsamında olduğuna işaret eden Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı, “Amonyak ihracatının, İstanbul’da imzalanan anlaşmalara dahil olduğunu birçok defa söyledik. Bu da amonyağın bir ticari anlaşma kapsamında ihraç edilebileceği anlamına geliyor. Kiev yönetiminin bu konuyu başka koşullara veya gereksinimlere bağlamaya çalışması çok kötü ve durumu kilitliyor" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

Rusya-Ukrayna savaşının 24 Şubat 2022'de başlamasının ardından Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda Rusya ve Ukrayna ile imzalanan ve şimdiye kadar üç kez uzatılan tahıl koridoru anlaşması, tekrar uzatılması konusunda anlaşmaya varılmaması durumunda 18 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek.

Temmuz 2022’de varılan ve Ukrayna ile Rusya’nın tahıl ürünlerini dünya pazarlarına taşıması için bir mekanizma oluşturulmasını öngören Tahıl Koridoru Anlaşması sayesinde milyonlarca ton Ukrayna tahılı Türk boğazlarından geçti ve piyasalara sunuldu. Ancak Rus tahılı ile gübre ve amonyak gibi ürünlerin henüz ihracatının başlamaması Moskova’nın tepkisini çekti. Rusya, mart ve mayıs aylarında Tahıl Koridoru Anlaşması'nı 120 yerine sadece 60'ar gün uzattı. (DIŞ HABERLER)