Rusya'dan 'tahıl anlaşması' açıklaması: Türkiye ve Ukrayna itiraz etmedi
Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Polyanskiy, Ukrayna ya da Türkiye’nin tahıl anlaşmasının 120 yerine 60 gün uzatılmış olmasına karşı olduklarına ilişkin bir bildirimde bulunmadıklarını söyledi.
DUVAR - Rusya, Ukrayna ile savaşın başlamasının ardından Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye'nin arabuluculuğunda imzalanan ve 18 Mart'ta ikinci kez uzatılan 'tahıl koridoru anlaşması' hakkında açıklama yaptı.
Sputnik'e konuşan Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitriy Polyanskiy, 'Ukrayna ya da Türkiye’nin tahıl anlaşmasının 120 yerine 60 gün uzatılmış olmasına karşı olduklarına ilişkin bir bildirimde bulunmadıklarını' söyledi. Polyanskiy, "Diğer iki tarafın anlaşmanın 60 günlüğüne uzatılmasına karşı olmaları halinde bize bunu yazılı olarak bildirmeleri gerekirdi ve anlaşma da sona ererdi. Fakat bu olmadı” dedi.
'ANLAŞMANIN NE KADARLIĞINA UZATILACAĞI BİZE BIRAKILDI'
"60 gün için uzatılmasına karşı olduklarına dair bize bildirimde bulunmadıkları için anlaşma 60 günlüğüne uzatıldı” diyen Dmitriy Polyanskiy, 'anlaşmanın 120 gün uzatılmamış olmasının sebeplerine ilişkin Rus tahılının dünya pazarlarına ulaştırılması önündeki engellerin hâlâ kaldırılmamış olduğunu' söyledi.
“Rus tarım ürünlerinin ihracatıyla ilgili blokaj sürüyor” diyen Rus diplomat, 'yaptırım tehdidi üstünden Rus tarım ürünlerinin ihracatına dolaylı olarak uygulanan kısıtlamaların' kaldırılması için BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ‘gerçekten elinden geleni yaptığını gördüklerini’ söyledi. Polyanskiy, “Ancak, şu an için gerçek bir sonuç alınmış değil. Yeterince sabırlı davrandığımızı düşünüyorum. İşte bu nedenle tahıl anlaşmasının 60 gün için uzatılmasını kabul ettik. Kaldı ki bu tartışmalı bir karar da değil ve anlaşma metninde de yer alıyor: Anlaşmanın ne süreliğine uzatılacağı bize bırakılmış bir karar" dedi.
Ne olmuştu?
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Ukrayna tahılının ülke limanlarından ayrılamaması üzerine, Birleşmiş Milletler (BM) ve Türkiye’nin arabuluculuğunda Temmuz 2022’de imzalanan tahıl koridoru anlaşması ilk olarak Kasım 2022’de uzatılmıştı. Anlaşma, eğer yeni bir uzatma kararı alınmazsa 18 Mart’ta sona erecekti.
Konuyla ilgili açıklama yapan Rus yetkililer, anlaşmanın uzatılabilmesi için kendi tarım ihracatlarının önündeki engellerin kaldırılması gerektiği sinyalini vermişti.
Anlaşmanın uzatılması müzakereleri kapsamında 13 Mart'ta BM yetkilileri ile bir araya gelen Rus heyet, anlaşmanın 60 günlüğüne uzatılmasına itirazlarının olmayacağını söylemiş, Ukrayna bu kararı 'çelişkili' bulduğunu dile getirmişti. Rusya devlet haber ajansı TASS'a konuşan ve adı açıklanmayan Rus bir kaynak ise anlaşmanın 18 Mart'ta sona erdikten sonra ilgili taraflardan itiraz gelmemesi halinde otomatik olarak uzatılacağını, şu ana kadar taraflardan hiçbirinin geri çekilme sinyali vermediğini kaydetmişti.
Daha önce konuya ilişkin Reuters haber ajansına konuşan Ukraynalı bir yetkili de tahıl koridoru anlaşmasının 'en az 120 gün süreyle uzatılabileceğinin açıkça belirtildiğini, tarafların süreyi kısaltmak istemesi halinde geçen yıl imzalanan anlaşmanın şartlarının değiştirilmesi gerektiğini' söylemiş, "Anlaşmaya harfiyen uyacağız" demişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mart'ta açıklama yaparak anlaşmanın uzatıldığını duyurdu. Ardından açıklama yapan Ukrayna tarafı anlaşmanın 120 gün uzatıldığını söylerken Rusya 60 gün uzatıldığını ifade etti. (DIŞ HABERLER)