Rusya’nın Kıbrıs Büyükelçisi'nden ‘hibrit savaş’ çıkışı

Rusya’nın Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Osadchiy'in Ukrayna savaşıyla ilgili yazısı ada gazetelerinde yayınlandı. Osadchiy, "Biz Ukrayna halkıyla savaşta değiliz" dedi.

Abone ol

DUVAR - Ukrayna’daki savaşa yoğunlaşan Rusya’dan Kıbrıs özelinde önemli bir adım geldi. Rusya Federasyonu’nun Lefkoşa’daki Büyükelçisi Stanislav Osadchiy, adadaki Türk basını için ilk defa bir köşe yazısı kaleme alarak Ukrayna’daki gelişmeleri ülkesinin perspektifinden değerlendirdi. 

Büyükelçi Osadchiy’in "Rusya'ya karşı yürütülen enformasyon savaşı hakkında" başlıklı yazısı adanın genelinde yankı buldu. Rum basın kuruluşları da Kıbrıs Postası’nda yayınlanan makaleyi kayda değer bir gelişme ve Moskova’nın Kıbrıs’a yönelik vermiş olduğu önemli bir mesaj olarak öne çıkardı.

'SINIRLARIMIZ BATI TARAFINDAN KUŞATILDI'

Dün yayınlanan köşe yazısında Rus diplomat “Biz Ukrayna halkıyla savaşta değiliz. Yürütülen askeri operasyonun amacı, tarihsel olarak Donbass bölgesinde yaşayan insanları ve halkımızı korumaktır” mesajını verdi.

Yazıda şu ifadeler yer aldı: “Tüm sınırlarımızda, Batılı küratörlerin katılımıyla saldırgan ve Rusya karşıtı bir oluşum yaratılmıştır. Rusça konuşan nüfusun ve bir bütün olarak ülkemizin güvenliği adına bu duruma izin verilemezdi. Ukrayna'nın silahsızlandırılmasını, Nazi ideolojisinden arındırılmasını ve tarafsız statüsünü sağlamamız gerekiyordu”.

'HİBRİT SAVAŞ YAŞANIYOR'

Rusya’nın Batı’nın yürüttüğü bir hibrit saldırıyla karşı karşıya olduğu fikrini savunan Osadchiy yazısında konuyla ilgili olarak şu fikirlere yer verdi: “Şimdi melez (hibrit) bir savaş söz konusudur. Bu, dezenformasyonun asıl silah olarak kullanıldığı yeni bir savaş türüdür. Medya ortamı yeni bir savaş alanı haline geldi. Propaganda, sahte haberler ve kışkırtıcı görseller şeklinde Rusya'ya karşı gerçek askeri operasyonlar yürütülüyor."

Ukrayna’nın Mariupol, Bucha ve Kramatorsk kentlerinde vuku bulan son gelişmeleri ve Ukrayna basınıyla Batı medyasında yankı bulan bilgileri "yalan haber" olarak tanımlayan Rus diplomat söz konusu haberleri Rusya’ya karşı yürütülen hibrit saldırının birer örnekleri olarak lanse etti. 

'GERÇEKLER ORTAYA ÇIKACAK'

Rus Büyükelçi makalesinde “Ordumuza gelince, Kiev'in yarattığı tüm zorluklara ve engellere rağmen, her gün insani koridorlar açmakta, Donetsk, Lugansk ve Ukrayna'nın kontrollü bölgelerindeki sivil nüfusa kapsamlı yardım ve destek sağlamaktadır” çıkışına da yer verdi. 

Osadchiy’in yazısı “Gerçekler bizim tarafımızdadır ve her şeye rağmen bu gerçeklerin ortaya çıkacağına eminim” ifadesiyle son buldu. Osadchiy daha önce de Ukrayna’daki savaşın ilk safhasında Rum medyasına konuşmuş ve sert sözlerle Batı’yı ve AB’nin üyesi olan Kıbrıs’ı eleştirmişti.